Mai multe localitati si zone din Romania au fost atestate ca statiuni turistice de interes national si local

Vineri, 08 Mai 2020, ora 12:00
5155 citiri
Mai multe localitati si zone din Romania au fost atestate ca statiuni turistice de interes national si local

Mai multe zone si localitati din Romania au fost atestate ca statiuni turistice de interes national, respectiv local.

Astfel, Guvernul, la initiativa Ministerului Economiei, a adoptat joi seara o hotarare in acest sens si pentru modificarea unor anexe la HG pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice.

Potrivit unui comunicat al ministerului, in urma verificarii indeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale, localitatile Tasnad (jud. Satu Mare), Lacu Sarat (jud. Braila), cat si Zona Turistica Centrul Istoric - Coridorul Crisul Repede (din Oradea, jud. Bihor) si Zona Turistica Borlova - Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caras-Severin) au fost atestate ca statiuni turistice de interes national.

Totodata, avand in vedere potentialul turistic, dar si resursele naturale si antropice, localitatile Tautii Magheraus (jud. Maramures), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Valcea), Pestisani (jud. Gorj), Jucu (jud. Cluj) au fost atestate ca statiuni turistice de interes local.

Potrivit ministerului, pe termen lung si mediu, atestarea localitatilor mai sus mentionate ca statiuni turistice de interes national, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv.

"Acestea vor putea fi promovate cu noul statut si astfel vor avea sanse mai mari in atragerea de finantari nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finantari structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la cresterea numarului turistilor de pe piata interna si externa", se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii Ministerului Economiei considera ca realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului in localitatile atestate statiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economica si cresterea calitatii vietii a rezidentilor acestor zone, avand in vedere efectul multiplicator al turismului in sectoarele economice conexe, precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul.

Totodata, pentru a sprijini dezvoltarea localitatilor care au potential turistic ridicat si dispun de resurse turistice, dar sunt situate in zone montane cu relief neuniform sau cuprind arii protejate in care nu se poate interveni, au fost completate criteriile de atestare a statiunilor turistice prevazute in Anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 852/2008, in sensul permiterii sistemelor individuale de colectare si epurare, care asigura acelasi nivel de protectie ca si sistemele centralizate de canalizare si epurare.

Pana la acest moment, in Romania sunt atestate 51 de statiuni turistice de interes national si 77 de interes local.

Citeste si:
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut joi seară, 20 ianuarie, precizări în legătură cu perchezițiile care au avut loc la sediul instituției. Edilul a declarat că le-a dat...
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...