Prea multe sezlonguri pe plaja sau alte nereguli la malul marii? Cui se pot adresa turistii nemultumiti

Duminica, 31 Iulie 2016, ora 08:34
6952 citiri
Prea multe sezlonguri pe plaja sau alte nereguli la malul marii? Cui se pot adresa turistii nemultumiti
Foto: Arhiva Ziare.com

In weekend-uri se aduna pe litoral zeci de mii de turisti, asa ca plajele devin neincapatoare la final de saptamana.

Unii turisti sunt nemultumiti ca firmele care au concesionat plaje isi intind sezlongurile, pentru care percep tarife de circa 20 de lei, pana foarte aproape de apa, iar oamenii nu mai au unde sa isi aseze prosoapele.

Legea spune ca operatorii de plaje sunt obligati sa pastreze o distanta de minimum cinci metri intre mare si primul rand de sezlonguri, insa nu toti respecta regula si le asaza si la doi metri de apa, dupa cum au acuzat unii turisti, intr-un reportaj realizat de Digi 24.

Scandal pe sezlonguri: Administratorii plajelor nu respecta legea si se joaca cu nervii turistilor

Insa legea nu prevede existenta unui coridor de cinci metri pentru ca turistii sa aiba loc pentru prosoape, ci pentru ca plaja sa poata fi curatata cu utilaje de la Apele Romane, dar si pentru interventii ale echipajelor de salvare in situatii de urgenta.

"Acest culoar este destinat numai pentru interventia utilajelor destinate executarii lucrarilor de intretinere a plajelor. Aceste lucrari mecanizate se executa numai pe perioada noptii pentru a nu perturba activitatea turistica si a nu pune viata turistilor in pericol", a declarat purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale Apele Romane (ANAR), Catalina Bragaru, intr-un raspuns trimis la solicitarea Ziare.com.

Aceasta a spus ca Apele Romane nu a sanctionat niciodata un operator pentru acest aspect, "intrucat nu au existat cazuri de obstructionare a accesului cu utilaje pe timpul noptii".

In ceea ce priveste suprafata de plaja destinata turistilor cu accesorii proprii, cei de la Apele Romane precizeaza ca aceasta este reglementata prin Ordinul Ministerului Turismului nr. 1204/2010, articolele 18 si 19, iar de verificarea respectarii acestei prevederi se ocupa Autoritatea Nationale pentru Turism (ANT).

Mai exact, legea spune ca suprafata de plaja destinata sezlongurilor si umbreleor fixe trebuie sa fie de maximum 70% din suprafata totala inchiriata. Asadar, daca turistii observa ca aceasta regula este incalcata, se pot adresa ANT.

Reprezentantii Apelor Romane sustin, totusi, ca au gasit alte neregului pe plajele concesionate de anumite firme, in urma controalelor, care au loc zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, in functie de sesizari si reclamatii.

Astfel, 12 inspectori, grupati in sase echipe, verifica in fiecare zi daca ce scrie in contractele de inchiriere coincide cu realitatea. Inspectorii au descoperit ca nu intotdeauna operatorii respecta prevederile din contract. Drept urmare, intr-o singura luna, din 27 iunie pana in 26 iulie, inspectorii au dispus desfiintarea a 47 de beach baruri, pentru ca nu erau respectate suprafetele inscrise in contract. "Acestea vor fi urmarite si sanctionate, dupa caz", potrivit reprezentantului ANAR.

In aceeasi perioada, inspectorii au facut 368 de controale si au aplicat 42 de sanctiuni contraventionale, dintre care 12 avertismente si 30 amenzi in valoare totala de 91.000 de lei.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#sezlonguri plaja, #aglomeratie plaja, #administratori plaja , #turisti