Presa straina: Dracula si turismul medical, acum si in Romania

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 11:37
3325 citiri
Presa straina: Dracula si turismul medical, acum si in Romania

Zeci de mii de turisti vin anual in Romania pentru a benefia de servicii medicale de inalta calitate, la un pret mult mai redus decat in Europa de Vest si Statele Unite.

De asemenea, si romanii plecat in straintate profita de acest avantaj, intorcandu-se de cele mai multe ori acasa pentru tratamente medicale, scrie Eturbo News, intr-un material titrat "Dracula si turismul medical - acum in Romania".

Romania trebuie sa isi imbunatateasca infrastructura si sa investeasca in promovarea de servicii de wellness pentru a atrage turisti si pentru a aduce importante fonduri la bugetul de stat, spun expertii.

"Mi-am tratat toate problemele majore de sanatate, la fel ca cele stomatologice, in Romania, la fel cum au facut multi conationali ai mei stabiliti la Londra", a declarat Vasile Stuparu, un roman de 38 de ani care traieste la Londra.

"In primul rand, preturile sunt incomparabil mai mici, iar apoi ai sentimentul ca esti o rotita in mecanismul bugetar din propria tara", a adaugat barbatul.

Potrivit unui studiu realizat de Insight Market Solutions, piata turismului medical din Romania, dominata de spa si servicii de wellness, este evaluata la aproximativ 250 de milioane de dolari (189 de milioane de euro). Expertii cred insa ca o strategie eficienta ar dubla aceasta suma prin aducerea a 500.000 de turisti anul viitor.

"Avem, pe de o parte, aspectul medical, medici stomatologi extraordinari, oftalmologi, chirurgi de renume si esteticieni, insa am ramas in urma in ceea ce priveste turismul. Ne lipsesc siguranta, infrastructura si serviciile", a declarat Razvan Nacea, director al Seytour, o agentie de turism medical de specialitate.

Guvernul din Romania spera sa instituie un sistem de management al calitatii pentru a castiga increderea in randul strainilor care solicita tratament medical in Romania.

"Avem resurse, suntem motivati si vrem sa dezvoltam acest domeniu in beneficiul pacientilor din Romania, Europa si din intreaga lume", a declarat Vasile Cepoi, consilier al premierului Ponta pe probleme de sanatate, la Conferinta Internationala de Turism din Bucuresti.

Cu un sector turistic nedezvoltat, care constituie circa 1,5 la suta din PIB-ul tarii, problemele pot fi mai mari decat autoritatile de la Bucuresti recunosc. Din 40 de statiuni balneare de interes national din tara, doar cinci sunt certificate, iar 10 sunt on curs de certificare. Un prim pas, au declarat oficialii, este de a revitaliza turismul balnear, un domeniu infloritor in perioada comumista.

"Avem nevoie sa lucram la imbunatatirea imaginii noastre in straintate prin participarea la targuri internationale, printr-o prezentare excelenta a birourilor noastre de turism in straintate si prin gasirea acelor 'ambasadori' care stiu cum sa explice ca mai avem inca ceva 'unic' si 'autentic', pentru care nu platesc prea mult", a mai spus Nacea.

Guvernul din Romania a creat deja o comisie inter-ministeriala pentru a identifica principalele probleme care impiedica dezvoltarea turismului medical, incheie jurnalistii straini.

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...