Romania reala: Turismul incotro? (II)

Joi, 19 August 2010, ora 11:13
4282 citiri
Romania reala: Turismul incotro? (II)
Foto: jonkeegan.com

Fiul meu a facut recent o calatorie in Romania, insotit de intreaga sa familie. A inchiriat, la Budapesta, un microbuz Fiat, platind 1.000 de dolari pentru trei saptamani. La Bucuresti se cerea un pret de 1.000 de dolari, pe saptamana.

Ce e mai avantajos? Sa inchiriezi cuiva o masina pe 1.000 de dolari pentru trei saptamani sau sa tii masina parcata, trei saptamani? O simpla problema de aritmetica economica.

Romania reala: Industria turismului I

Situatia infrastructurii rutiere din Romania e deplorabila, luand in considerare vitezele de regim ale tuturor automobilelor moderne. Este evident ca soselele din Romania au fost desenate de ingineri care nu stiau sa conduca o masina, cu exceptia catorva segmente noi de autostrada, care, de asemenea, au anumite carente majore.

Soselele vechi, desi "drumuri nationale", nu sunt prevazute cu un element de absoluta necesitate rutiera: un "umar" de stationare unde sa tragi masina in caz de pana sau pur si simplu unde sa faci o pauza in condus, fara a impiedeca restul circulatiei. Aceasta notiune e complet straina celor care au proiectat soselele, probabil inchisi intr-un borcan ermetic, complet izolati de realitea din afara lui.

"Scoate-o d-le de pe drum!"

Daca se intampla vreun accident, masinile avariate se tin pe loc, oprind circulatia, pana cand jandarmii sau politistii isi fac investigatiile de rigoare. In Germania e o regula: "Scoate-o d-le de pe drum, impinge-o in sant si lasa-ne sa trecem!"

Impresia initiala, la intrarea in tara, e oferita de situatia drumurilor, atitudinea agresiva a conducatorilor auto locali si aspectul structurilor de pe marginea drumului. Darapanaturile nu asigura niciun fel de incredere in ceea ce turistul poate astepta de la restul calatoriei prin Romania.

Bande intregi de tigani (pardon, rromi), in majoritate copii, iau masina cu asalt, la fiecare oprire, de indata ce-si dau seama ca are numar de circulatie strain. In unele cazuri chiar se arunca in fata masinii pentru a putea cere daune de la sofer. Politia? Se face ca nu vede.

English? Francais?

In aceasta ordine de idei, as sugera ca politistii sa poarte un fel de indicator, o placuta mica, o eticheta, care sa indice ce limbi straine vorbesc, cum se vede in alte tari. (In Italia am intalnit carabinieri rutieri care aveau niste placute de plastic pe care scria limba vorbita: "English", "Francais", "Deutsch", "romaneste", etc. Asa ceva ar fi extrem de indicat si in Romania, in special in Bucuresti si la mare.)

Odata ajuns in tara, trebuie sa fii foarte atent cum iti calculezi combustibilul. La iesirea din orase nu exista semne sau indicatori care sa-ti arate distanta pana la urmatoarea statie de benzina. (Asta nu este o problema pentru soferii locali, dar pentru cineva care nu cunoaste locurile, poate fi extem de neplacut.)

Parcarile din locurile publice sunt desenate cu niste locuri masurate dupa Fiat Topolino (de prin anii 1950), pentru a putea umple, la maximum, spatial. Un vehicul mai mare ocupa doua spatii si salariatii acestor concerne sunt destul de fermi, uneori chiar duri, in a colecta parcarea dubla, desi eu sunt convins ca ei tin jumatate, din moment ce elibereaza doar un tichet de parcare.

Cureaua? Cu cat dati cureaua?

Sa te fereasca Dumnezeu de probleme cu masina, chiar minore. Sefii atelierelor de reparatii auto iti spun ca e coada de asteptare la reparatii. Te programeaza peste trei saptamani, sa-ti schimbe curelele la motor, dar pentru o mica suma, de numai 100 de euro, vor incerca sa te programeze mai repede.

Cand pleci dezgustat, chiar la coltul cladirii, un mecanic de acolo te acosteaza si te intreaba de ca ai nevoie, desi aude suieratul curelelor motorului care sunt gata sa se sfasie in bucati. Te intreaba unde stai si-ti propune sa te intalneasca, pe la orele 20:00, sa-ti repare masina, pentru 30 de euro, ceea ce include totul, curele si manopera. Cine pierde din treburile astea? Industria turismului romanesc.

Infrastructura rutiera nu poate fi schimbata intr-un an, dar poate fi ameliorata intr-o luna.

Romania reala: Turismul incotro? (III)

In articolul urmator voi incerca sa pun in lumina cei patru asi ai Romaniei si sa explic de ce nu sunt de acord ca e nevoie de multe generatii ca sa se ajunga la nivelul tarilor avansate, in turism, sau in alte sfere de preocupari economice.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#probleme turism Romania, #drumuri Romania, #probleme proiectare drumuri , #turisti