Se anunta schimbari majore in domeniul turismului, dupa ce Genius Travel si-a lasat clientii fara vacante

Vineri, 19 August 2016, ora 11:24
9597 citiri
Se anunta schimbari majore in domeniul turismului, dupa ce Genius Travel si-a lasat clientii fara vacante
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce Genius Travel si-a lasat clientii si fara vacante, si cu banii luati, Agentia Nationala pentru Turism (ANT) a decis sa urgenteze trei proiecte la care lucra de mai mult timp si care vor schimba piata.

Initiativele au venit dupa ce, in ultimii ani, hotelierii au acuzat ca agentiile de turism nu folosesc banii clientilor doar pentru a le plati vacantele, ci si pentru a achita salarii, utilitati si altele.

De aceea, cand o firma intra in insolventa, cum se intampla la Genius Travel, banii turistilor dispar fara ca vacantele sa le fie platite. In plus, sefii agentiei nu sunt de gasit.

Citeste mai multe despre cazul Genius Travel:

In plin sezon, mai multi romani au ramas fara vacantele cumparate - o agentie de turism si-a anuntat clientii ca intra in insolventa (Video)

O agentie de turism si-a lasat clientii cu ochii-n soare - cum isi pot recupera turistii banii dati deja

Clientii pagubiti de Genius Travel isi vor primi tarziu si doar o parte din banii dati

Asa ca ANT s-a gandit la trei proiecte care sa ii protezeje pe turisti, scrie Profit.ro. Unul dintre ele prevede ca limita politelor de asigurare ale agentiilor de turism impotriva falimentului sau insolventei sa creasca.

Astfel, agentiile mai mici care acum au polite de 10.000 de dolari vor trebui sa se asigure pe viitor cu 50.000 - 100.000 de euro, iar turoperatorii vor plati o polita de 250.000 de euro, in comparatie cu 50.000 de dolari cat este in prezent, dupa cum a declarat George Boruna, directorul general al Directiei Generale de Control si Autorizare din cadrul ANT.

O a doua masura este infiintarea unui fond de garantare, la care agentiile de tursim sa contribuie cu o suma in functie de incasari. In caz de insolventa, clientii vor primi despagubiri din acest fond.

Daca agentiile sunt de acord cu cele doua proiecte, acestea nu agreaza deloc cea de-a treia propunere, prin care ANT vrea sa introduca un "cont fiduciar" in care sa fie platite vacantele clientilor.

"Turistul, in momentul in care vine la agentie, plateste vacanta intr-un anumit cont inregistrat la o banca. Agentia va trebui sa mearga la o banca si sa-si inregistreze un cont, care se va numi contul fiduciar. La orice banca vrea", a explicat Boruna.

Astfel, firma de turism va trebui sa dovedeasca bancii ca banii sunt transferati la hotel si nu folositi pentru alte plati.

"Este o realitate ca agentiile folosesc banii turistilor si pentru alte lucruri: platesc avansuri pentru alti clienti, platesc rezervari in alta parte, utilitati si salarii. Agentia se poate trezi intr-o stare de insolvabilitate in care sa nu mai aiba cash cu care sa plateasca vacantele turistilor, ca in cazul Genius", sustine directorul din cadrul ANT, care a adaugat ca proiectele ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#schimba regului turism, #insolventa Genius Travel , #turisti