Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Traian Badulescu: E ciudat sa vezi suveniruri cu Dracula la manastiri - Interviu video

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 09:40
2712 citiri
Traian Badulescu: E ciudat sa vezi suveniruri cu Dracula la manastiri - Interviu video

Rezultatele campaniilor de promovare a turismului in Romania au inceput sa se vada, dar inca se observa lipsa coerentei la multe capitole. Desi incercam din greu sa atragem cat mai multi turisti straini cu bani, cei care vin cu buzunarele pline nu au pe ce sa ii cheltuiasca.

Lipsa magazinelor cu produse traditionale si suveniruri este una dintre marile probleme ale Romaniei, iar singurele amintiri pe care le pot gasi strainii sunt cele cu Dracula. De fapt, acestea se pot cumpara chiar si la manastirile din nordul Moldovei.

In plus, nu atragem decat doua categorii total opuse de turisti - batranii interesati de cultura si traditii si tinerii care vin pentru aventura. Pe altii incercam sa ii convingem acum prin Facebook. Zonele preferate de toti sunt Transilvania, Maramures si Bucovina, in Bucuresti neavand motive sa stea nici doua zile.

Si mai grav este ca Romania nu a reusit sa atraga turisti nici cand acestia s-au orientat spre destinatiile mai ieftine din cauza crizei. Astfel, alte tari din regiune au avut de castigat de pe urma crizei, in timp ce Romania a fost depasita de Bulgaria chiar si cand vine vorba de turismul montan.

Prezent la conferinta de lansare a proiectului "Promovarea online si offline a obiectivelor naturale si antropice cu potential turistic major, zona Nord-Est", consultantul de turism Traian Badulescu ne-a explicat care sunt punctele tari si cele slabe ale turismului romanesc.

Ce se va intampla in 2011 cu turismul in Romania? Vom vedea rezultatele campaniilor de promovare?

Rezultatele se vor vedea. Majoritatea campaniilor de promovare au marsat pe turismul intern, mai ales pe ofertele speciale pentru turismul de masa. Cel mai mare rulaj din turism il aduce turismul de masa, litoralul, statiunile balneo-climaterice, statiunile montane. Turismul de circuit e mai putin promovat in Romania. Majoritatea celor care vin pe circuite culturale sunt turistii straini.

Se estimeaza o crestere a interesului pentru programul de inscrieri timpurii pentru sezonul estival. Cei care cumpara pachete turistice in perioada 1 februarie - 31 martie pentru sezonul de vara beneficiaza de reduceri prin agentiile de turism de pana la 30%. Sunt si alte programe promovate de ANAT si alte asociatii din turism precum "Vacanta la Tara", promovat de Asociatia Nationala pentru Turism Ecologic si Rural (ANTREC). Avem programele balneare, precum "Decada balneara", promovata de Organizatia Patronatelor din Turismul Balnear impreuna cu ANAT. Cel mai usor este ca turistul sa apeleze la agentiile de turism pentru a beneficia de aceste oferte.

Ma bucur ca au aparut in ultimii ani si o serie de programe tematice, precum circuiteLE cultural-istorice. Desi e un numar insuficient, creste de la an la an. Pe de alta parte, observ un interes crescut pentru turismul de pelerinaj, atat din partea turistilor romani, cat si a celor straini.

Ce fel de turisti atragem in Romania?

Romania atrage doua categorii de turisti total opuse. In principal sunt turistii seniori, trecuti de 50-55 de ani, care vin prin intermediul agentiilor de turism si care efectueaza circuite tematice, culturale in Transilvania, Maramures, Bucovina. Majoritatea circuitelor pornesc din Bucuresti. Au si timp sa viziteze si Bucurestiul o zi, o zi si jumatate.

Majoritatea vin din Europa occidentala, in special din tarile cu limbi germanice - din Germania, Austria - vin turisti din Franta, Italia, Spania, Marea Britanie, din Statele Unite si din Japonia, care manifesta un interes pentru zonele rurale si in care s-au conservat traditiile, precum Maramures si Bucovina.

Mai avem si categoria de turisti tineri si foarte tineri, care vin pe cont propriu. Vin pentru turism de aventura, pentru escalada, mountain bike, rafting. Romania chiar e o destinatie interesanta pentru acest tip de turism. Din pacate nu e suficient promovata la nivel coerent. Nu e promovata decat pe anumite site-uri, anumite agentii de turism.

Ce buget au acesti turisti? E Romania o destinatie de criza?

Este ceva mai ieftina, desi un circuit de 10 zile pentru turistii straini duce la 1.000 de euro cu tot cu transport. Pentru 10 zile nu e o cifra mare pentru un turist occidental. Marea problema in Romania e ca turistii nu au multe ocazii sa isi lase banii pentru ca suntem deficitari la capitolul suveniruri, magazine cu produse traditionale. Turistii straini vor sa cumpere produse legate de Romania. Avem si o problema cu dispunerea suvenirurilor pe regiuni. Mi se pare normal sa gasesti suveniruri legate de legenda lui Dracula in zonele influentate de legenda, dar e ciudat sa le gasesti si la manastirile din Bucovina si in acelasi timp sa nu gasesti suveniruri legate de anumite manastiri.

Anul trecut, singura forma de turism a fost cel de incoming - venirea strainilor in Romania. A fost o crestere de 5,6% fata de 2009. Turistii occidentali ies din criza si cauta si destinatii alternative. Romania e o destinatie noua pe harta turismului.

Alte tari au beneficiat de pe urma crizei. Bulgaria sau Albania au atras turisti occidentali pentru ca sunt mai ieftine. Noi de ce nu am intrat in aceasta categorie?

Noi nu stam bine la capitolul turism de litoral. Albania e o mare surpriza si chiar intuiam in urma cu trei ani ca va fi descoperita de tour-operatorii internationali. Albania are peste 400 de kilometri de plaje, e mult mai la sud si are clima mai buna. Noi nu suntem competitivi pe partea de turism de litoral. Litoralul e dedicat in special romanilor. 95% din cei care vin sunt romani. Si bulgarii au un litoral de trei ori mai mare decat al nostru, au beneficiat de sprijinul tour-operatorilor germani, in timp ce noi nu am avut aceasta oportunitate sau nu am vrut.

Noi putem sa fim competitivi la partea de circuite culturale. Avem multe obiective turistice. Avem prea multe, dar nu stim sa le promovam. Avem statiuni balneo-climaterice, dar si acestea trebuie renovate. Baile Herculane ar putea fi un alt Karlovy Vary. Din pacate nu se face comparatia la nivel de calitate a serviciilor si infrastructura. Trebuie renovate acele obiective istorice.

Bulgarii ne-au luat-o inainte si pe partea de turism montan desi aici avem ceva de spus. Poate Olimpiada pentru tineret din 2013 sa impulsioneze si la noi turismul montan pentru ca valea Prahovei, Predeal, Poiana Brasov vor fi mai cunoscute in urma acestei Olimpiade. Depinde cum vom sti sa profitam si sa promovam regiunea.

Cum ne ajuta promovarea pe Facebook?

Dupa cum spuneam, Romania e deja o destinatie traditionala pentru turistii seniori, cei peste 50 de ani. Pe Facebook se poate ajunge la celelalte categorii. Tinerii si categoria turistilor cu ceva venituri, din mediul citadin, intre 20 si 40 de ani. Ei sunt activi pe Facebook.

Facebook e o unealta foarte buna de promovare, dar nu trebuie sa fie singura. E nevoie si de promovare clasica: la targuri, pe principale posturi TV internationale, in publicatiile de specialitate, in cotidiane. Si e nevoie si de birouri de promovare turistica. Din pacate mai avem doar 10 birouri.

Cat de multumiti sunt turistii cand pleaca din Romania? Isi incurajeaza si prietenii sa vina?

Sunt multumiti. Dar agentiile de turism stiu unde sa ii duca. Aleg pensiuni testate, servicii testate, unde stiu ca sunt servicii bune. Sunt incantati de varietatea culturala, de conservarea naturii. Avem o natura neatinsa fata de alte tari.

O mare problema o constituie infrastructura rutiera, dar de multe ori trec peste asta. Mai ales cand vin prin agentii cu autocar se simte mai putin treaba asta. Turistii care vin cu automobilul propriu sau cu mijloace de transport in comun au o problema pe anumite regiuni ale Romaniei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#turism Romania, #turism criza, #turisti straini Romania, #Traian Badulescu , #turisti
Comentarii
Poza patriot
patriot
rank 1
ROMANIA A FOST DISTRUSA DE TOTI POLITICIENII DE DUPA 1989! DAR PDL ul A PUS CAPACUL SI A DISTRUS VIETI SI SPERANTE! TURISMUL ESTE BOMBOANA WOODREI PE COLIVA POPORULUI HACUIT IN STIL SECURISTO-C.U.R.V.A.S.A.R.I.T !
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Stie cineva daca s-au pus pe DVD cintarile maicutelor de la Petru Voda?