Traseu turistic pana la cel mai batran stejar din Romania, care are aproape un mileniu

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 18:13
6897 citiri
Traseu turistic pana la cel mai batran stejar din Romania, care are aproape un mileniu
Foto: Arhiva Ziare.com

Amenajarea unui nou traseu turistic, in lungime de 10,5 km, intre Coloanele de Bazalt de la Racos si cel mai batran stejar din Romania, aflat in satul Mercheasa, a fost finalizata de curand.

Traseul este marcat cu cruce galbena, au fost montate si panouri informative si poate fi parcurs la pas in trei ore si jumatate, dar si cu bicicleta vara, iar cu schiurile in timpul iernii.

Amenajarea traseului s-a facut cu voluntari si face parte din proiectul "Implica-te! E Natural sa fii voluntar", realizat de Fundatia pentru Arii protejate ProPark Brasov.

"Traseul, in lungime de 10,5 km, incepe la Complexul Geologic Racos-Coloanele de Bazalt, continua la Vulcanul Sarata si apoi pajistea plina de stejari, pana la cel mai batran stejar de la Mercheasa, care are 930 de ani, varsta fiind identificata de specialisti dupa metoda englezeasca. Traseul este marcat cu cruce galbena, au fost montate si panouri informative, si poate fi parcurs in trei ore si jumatate, mers lejer.

Vara, drumul poate fi parcurs si cu bicicleta, iar iarna cu schiurile de tura. (...) Traseul este peste dealuri si o pasune, unde fiecare dintre cei 25 de voluntari care au lucrat la amenajare au plantat cate un gorun inalt de aproximativ 1,5 metri, de care vor trebui sa aiba grija", a spus Catalin Cantor, presedintele Asociatiei Carpaterra - custode al Ariei Protejate de la Racos.

El a adaugat ca cei mai multi turisti care l-au parcurs pana acum au fost din Franta, Germania si Ungaria.

Cel mai tanar munte din Romania

Tot in zona, la cativa km de localitatea Racos se afla cel mai tanar munte din Romania, cu o varsta estimata de specialisti la 500.000 de ani, format in timpul eruptiilor vulcanice in urma carora s-au format Muntii Persani.

"Facem demersuri pentru includerea acestui munte intr-o zona de protectie geologica. Cred ca este normal sa protejam ceea ce avem unicat in Romania, cel mai batran stejar si cel mai tanar munte", a mai precizat presedintele Asociatiei Carpaterra.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#traseu cel mai batran stejar romania, #cel mai batran stejar romania , #turisti