Ambasada SUA transmite condoleanțe familiei marinarului român ucis pe nava Mercer Street. „Portavionul USS Ronald Reagan a răspuns apelului de urgență”

Marti, 03 August 2021, ora 17:21
3684 citiri
Ambasada SUA transmite condoleanțe familiei marinarului român ucis pe nava Mercer Street. „Portavionul USS Ronald Reagan a răspuns apelului de urgență”
Portavionul USS Ronald Reagan FOTO Facebook/ Ambasada SUA

Ambasada Statelor Unite de la București a transmis marți, 3 august, condoleanțe familiei marinarului român ucis în atacul asupra petrolierului Mercer Street. În același mesaj, ambasada SUA anunță că mai multe nave militare americane, printre care și portavionul USS ROnald Reagan, au răspuns apelului de urgență transmis de marinarii civili.

„Statele Unite oferă condoleanțe familiilor victimelor și condamnă cu fermitate atacul cu drone asupra petrolierului „Mercer Street”, care tranzita pașnic Marea Arabiei de Nord. În urma atacului, un cetățean 🇷🇴 român și unul 🇬🇧 britanic și-au pierdut viața. Portavionul USS Ronald Reagan, distrugătorul USS Mitscher și Grupul de Luptă 5 (Carrier Strike Group – CGS) au răspuns apelului de urgență al petrolierului și l-au escortat către o zonă sigură. "Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un model de atacuri și alte comportamente beligerante", spune Secretarul de Stat Antony Blinken”, se arată în mesajul postat de Ambasada SUA la București.

UE și NATO transmit condoleanțe României și Marii Britanii, pentru moartea celor doi marinari

”Ne alăturăm aliaților pentru a condamna puternic recentul atac soldat cu victime asupra petrolierului Mercer Street ce a avut loc în largul coastelor Oman și le exprimăm condoleanțele noastre României și Regatului Unit pentru pierderile pe care le-au suferit”, transmite NATO într-un comunicat.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice spune că ”libertatea de navigație este vitală pentru toți aliații NATO și trebuie menținută în conformitate cu dreptul internațional”. ”Aliații rămân îngrijorați de acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să își respecte obligațiile internaționale”, mai spune purtătorul de cuvânt.

”Condamnăm acest atac. Luăm notă de evaluările făcute de Statele Unite, Regatul Unit și Israel și îndemnăm la evitarea oricărei acțiuni care ar prejudicia pacea și stabilitatea în regiune. Un cetățean român și unul britanic au fost uciși și am dori să transmitem condoleanțele noastre familiei și apropiaților. A fost un act îndreptat împotriva libertății de navigație. Ne opunem oricărei acțiuni în detrimentul păcii și al stabilității”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Statele Unite promit un "răspuns colectiv" împotriva Iranului

Statele Unite au promis luni un ''răspuns colectiv'' cu aliaţii lor împotriva Iranului după atacul mortal asupra unui petrolier administrat de un miliardar israelian în Marea Arabiei, atac în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic, relatează AFP.

''Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv'', a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a acuzat cu o zi înainte Iranul de comiterea atacului.

"Iranul continuă să acţioneze într-o manieră teribil de iresponsabilă", a afirmat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, în faţa presei, la Washington. "Actele iraniene sunt o ameninţare directă la adresa libertăţii de navigaţie", a adăugat el.

Duminică, responsabilul american a vorbit despre un ''răspuns adecvat şi iminent'' în coordonare cu aliaţii Statelor Unite.

Joi, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internaţională cu sediul la Londra şi administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, la Prima TV, că nu-şi aminteşte de studentul Cătălin Cîrstoiu, deşi i-a fost profesor la Facultatea de Medicină. ”Am avut mii de...
Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă, sâmbătă, că va candida pentru un nou mandat. ”Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului. Vă mulţumesc...
#Mercer Street, #ambasada SUA, #petrolier , #ucis