Raluca Turcan acuza sistemul sanitar de moartea baschetbalistului american

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:59
1407 citiri
Raluca Turcan acuza sistemul sanitar de moartea baschetbalistului american
Foto: Arhiva

Viata baschetbalistului american ucis la Giurgiu, Hardy Chauncey, ar fi putut fi salvata daca sistemul de sanatate ar functiona asa cum trebuie, crede deputatul PDL Raluca Turcan.

"Pe masura ce aflam detalii despre cazul baschetbalistului american ucis la Giurgiu, ne indreptam spre concluzia ca viata lui putea fi salvata daca sistemul de sanatate functiona asa cum trebuie. Traumatismul suferit de tanarul american a fost foarte grav, insa procedurile medicale au fost lente, iar lipsa de preocupare si de dedicare au redus mult sansele de supravietuire ale lui Hardy Chauncey.

Iar din cazuri precum cel de la Giurgiu vedem cat de mare e diferenta dintre sistemul de sanatate din Romania si cele din tarile occidentale. Si cat de mare e nevoia de reforma si dialog, pornind de la buna credinta si de la ideile tuturor, specialisti si oameni politici.", scrie Raluca Turcan, pe blogul personal.

Baschetbalist american, batut de interlopi la Giurgiu

Potrivit deputatului democrat-liberal de Sibiu, cazul jucatorului de baschet a fost "un nou caz-test pentru sistemul medical, pe care din pacate acest sistem l-a picat. Din nou. Iar cazuri ca acestea sunt probabil in fiecare zi, doar ca nu au parte de o astfel de mediatizare: sute si mii de oameni au murit si mor cu zile in spitale in care ar trebui sa li se salveze viata".

Liderul PDL recunoaste ca sistemul de sanatate din Romania nu face fata situatiilor dificile, ca functioneaza tolerabil - "repet, tolerabil, nu bine!" - pentru cazuri obisnuite si pentru o populatie relativ sanatoasa. Asadar, "orice situatie care supune sistemul la stres (cazurile grave, boli cronice ale unor intregi grupe de varsta) il face sa cedeze. Iar acest lucru e intolerabil".

Mai concret, sustine ca din acest motiv reforma in sanatate trebuie sa fie discutata intr-un cadru larg si nepartizan: "E posibil ca opozitia sa ne arunce reprosul deja clasic: ce reforma putem concepe impreuna cu PDL si UDMR, care au inchis spitale?

Raspunsul e: da, s-au inchis spitale, dar spitalul din Giurgiu nu era inchis, ba era probabil cel mai bun din judet si totusi lucrurile au mers prost. Trebuie sa intelegem ca suntem in aceeasi barca, iar daca nu rezolvam lucrurile impreuna si repede, opozitia care va deveni la un moment dat putere va fi obligata sa gestioneze un sistem medical si mai neperformant decat e azi".

Baschetbalistul american batut de interlopi la Giurgiu a murit

Nu in ultimul rand, Raluca Turcan critica lipsa de interes a cadrelor medicale: spune ca stie ca in sistemul sanitar se plateste prost, insa cine si-a ales - asadar si-a asumat, cel putin teoretic, acest rol de salvator de vieti - este constient ca "meseria de medic obliga enorm".

"Sunt in Romania medici foarte buni si nu degeaba aceia dintre ei care merg sa lucreze in Occident sunt apreciati si se integreaza rapid. Dar exista si nepasare, indolenta, iar in urma mediatizarii unor asemenea cazuri medicii ajung cu totii din pacate sa fie pusi in aceeasi oala. E important ca cel putin in cazurile critice (care sunt exceptia, nu regula), orice medic sa se mobilizeze puternic pentru a salva vieti. Daca nu poate face asta, atunci inseamna ca vocatia lui nu era asta, iar atunci ar trebui sa se reorienteze", incheie deputatul PDL .

Baschetbalistul american Chauncey Hardy, in varsta de 23 de ani, a murit duminica dupa ce a fost batut intr-un club din Giurgiu. Conform procurorilor, el a fost lovit cu pumnul in fata si a cazut, lovindu-se cu capul de pardoseala. Transportat la spitalul din Giurgiu, cu un diagnostic gresit, Hardy a murit la spitalul Bagdasar din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#baschetbalist american ucis giurgiu, #Raluca Turcan baschetbalist american, #baschetbalist Giurgiu murit , #ucis