Un soldat roman a fost ucis in Afganistan (Video)

Joi, 26 Februarie 2009, ora 18:58
4341 citiri
Un soldat roman a fost ucis in Afganistan (Video)

Un soldat roman a fost ucis, joi, in teatrul de operatiuni din Afganistan.

Sergentul major Claudiu Chiru se afla intr-o misiune de patrulare intre Qalat si Kabul, informeaza Ministerul Apararii Nationale.

Chira Claudiu, in varsta de 30 de ani, din Batalionul 21 Vanatori de munte a murit, joi, in jurul orei 15.30 ora Romaniei.

"Sergentul major Chira Claudiu se afla intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). In jurul orei 15.30 (ora Romaniei), la aproximativ 50 de kilometri de Qalat, al doilea autovehicul de tip Humvee (HMMWV) din coloana de cinci a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat", informeaza MAp printr-un comunicat remis, joi, Ziare.com.

In urma exploziei, sergentul major Chira Claudiu, grav ranit, a primit asistenta medicala la fata locului si a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC.

Pe timpul transportului spre spitalul din Kandahar, subofiterul a decedat. Militarul avea 30 de ani, era casatorit, fiind angajat al Ministerului Apararii Nationale din 2002.

Inca trei militari se aflau in autovehiculul de tip Humvee in care a murit, joi, in Afganistan, subofiterul Claudiu Chira, au adaugat oficiali ai Ministerului Apararii Nationale, precizand ca cei trei nu au avut rani care sa necesite transportarea la spital.

Subofiterul Claudiu Chira este al noualea militar roman ucis in Afganistan din 2002, a anuntat purtarorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, Constantin Spanu, potrivit caruia trupul militarului mort va fi adus in tara cu o aeronava in cateva zile.

Sergentul major Claudiu Chira era un militar cu experienta, care, in anul 2006, a mai participat si la operatiunile militare desfasurate de Armata Romana in Irak.

"Suntem cu totii socati de aceasta veste. Intamplator, il cunosteam destul de bine si pot spune ca era un baiat deosebit. Claudiu Chira s-a angajat ca subofiter al Batalionului 21 Vanatori de Munte Leonard Mociulschi in toamna anului 2002, pana atunci fiind militar angajat la aceeasi unitate.

Era un soldat foarte bine pregatit, care-si facea foarte bine treaba. Claudiu Chira este a treia jertfa de sange pe care Batalionul de Vanatori de Munte Sarmizegetusa o da in teatrele de operatiuni din Afganistan.

Primul a fost, in 2007, sublocotenentul post mortem Aurel Marcu de la Batalionul 33 Vanatori de Munte Curtea de Arges, iar al doilea a fost, in august anul trecut, sublocotenentul post mortem Dragos Traian Alexandrescu, de la Batalionul 30 Vanatori de Munte Campulung Muscel", a declarat Nicolae Uszkai, purtatorul de cuvant al Brigazii de Vanatori de Munte "Sarmizegetusa".

Militarii Batalionului 21 Vanatori de Munte "General Leonard Mociulschi" din Predeal actioneaza in Afganistan din luna ianuarie a acestui an.

Conform unei statistici a MAp, pana in septembrie 2008, in Afganistan, au decedat opt militari si au fost raniti 28.

Romania are 778 de militari in Afganistan, din care 721 in misiunea ISAF

si 57 in Enduring Freedom.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#soldat roman murit, #roman murit Afganistan, #MAp Afganistan , #ucis