Colegiul Medicilor Bucuresti: Este nevoie urgenta de cresterea numarului de medici

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 14:18
2498 citiri
Colegiul Medicilor Bucuresti: Este nevoie urgenta de cresterea numarului de medici
FOTO: Hepta.ro

Presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, Catalina Poiana, a declarat, joi, ca autoritatile trebuie sa identifice solutii pentru cresterea "urgenta" a numarului de medici si pentru infiintarea de posturi acolo unde este nevoie in sistemul medical romanesc.

Poiana a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internationale a Medicului, care se marcheaza de 36 de ani, in prima zi a lunii octombrie.

"Vedem in aceasta perioada cat de mare este volumul de munca depus de multi dintre medicii din tara, inclusiv de medicii din Municipiul Bucuresti. Pentru a avea timpi eficienti de ingrijire a bolnavilor, de realizare corecta a masurilor de igiena si protectie, avand in vedere pandemia de COVID-19, consideram ca trebuie identificate solutii de catre autoritati pentru cresterea urgenta a numarului de medici si pentru infiintarea de posturi acolo unde este nevoie in sistemul medical romanesc. Astazi, de Ziua Internationala a Medicului, parcurgem cu totii un an ce va ramane in istorie ca anul declansarii pandemiei de COVID-19, an in care medicilor li s-au cerut si mai multe eforturi si mai multe ore petrecute in ingrijirea pacientilor, a aratat presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti.

Potrivit Catalinei Poiana, este nevoie de un numar de medici care sa reprezinte "o normalitate" din punctul de vedere al raportului cu populatia.

"Am vazut sintagma 'medici eroi'. Eu consider ca avem nevoie de medici si de un numar de medici care sa reprezinte o normalitate din punctul de vedere al raportului cu populatia. Mesajul meu de Ziua Internationala a Medicului merge, pe de o parte, catre autoritati, carora le solicitam ca, impreuna cu noi, sa identifice solutii pentru cresterea numarului de medici si pentru imbunatatirea continua a conditiilor de munca. Iar colegilor mei medici le multumesc. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti a fost, este si va fi intotdeauna alaturi de dumneavoastra in practicarea profesiei pe care ati ales-o, o munca ce implica multiple responsabilitati si care este una dintre cele mai nobile", a subliniat Poiana, potrivit unui comunicat de presa.

In Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti sunt inscrisi in prezent aproximativ 16.000 de medici.

"In Uniunea Europeana sunt aproximativ 1,7 milioane de medici, ceea ce inseamna ca, in medie, un medic deserveste 260 de locuitori. In comparatie, in Romania, unui medic ii revine ingrijirea a 307 locuitori, avand in vedere ca avem peste 63.000 de medici, potrivit celor mai recente date transmise de Institutului National de Statistica. Dintre acestia, aproximativ o cincime au fost medici de familie, iar aproape doua treimi isi desfasoara activitatea in mediul urban", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in ultimii ani "s-au facut eforturi", avand in vedere ca, in 2019, numarul medicilor a crescut, la nivel national cu 2.700, iar la ultimul examen de intrare in rezidentiat s-a inregistrat cel mai mare numar de locuri de pana acum.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Două familii de medici români, victimele unui accident grav la Dubai. Unul dintre doctori este în comă
Două familii de medici români, victimele unui accident grav la Dubai. Unul dintre doctori este în comă
Două familii de medici români, aflate în vacanță în Dubai, au suferit un accident rutier extrem de grav. Momente de cumpănă în familia doctorilor Cosmin și Andreea Ursăchescu. Conform...
Medici români grav răniți într-un accident, în Dubai. Autocarul în care se aflau s-a răsturnat după ce a fost izbit de un camion
Medici români grav răniți într-un accident, în Dubai. Autocarul în care se aflau s-a răsturnat după ce a fost izbit de un camion
Doi medici români din Buzău și un alt medic, din Vaslui, au trecut prin clipe de coşmar după ce autocarul în care se aflau, în Dubai, a fost izbit în plin de un camion. Medicii buzoeni...
#colegiu medicilior, #medici , #urgente