Ziare.com

Parintii elevilor care fac scoala online pot primi zile libere platite ca sa stea acasa cu copiii. Conditia impusa de Guvern beneficiarilor

Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 06:58

   

Parintii elevilor care fac scoala online pot primi zile libere platite ca sa stea acasa cu copiii. Conditia impusa de Guvern beneficiarilor
Ordonanta de urgenta care prevede acordarea de zile libere platite pentru parintii copiilor din unitati de invatamant sau de educatie anteprescolara si prescolara care functioneaza in scenariile galben si rosu a fost aprobata de Guvern. "Un parinte va putea sa solicite angajatorului zile libere platite pentru a supraveghea copilul care invata acasa, in sistem online, numai daca specificul muncii acestuia nu permite munca la domiciliu/telemunca", afirma ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru completarea art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a scris, pe Facebook ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 (privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid) cu situatiile in care unitatile de invatamant, cele de educatie anteprescolara si prescolara isi desfasoara activitatea in scenariul galben (hibrid) sau rosu (online).

"Un parinte va putea sa solicite angajatorului zile libere platite pentru a supraveghea copilul care invata acasa, in sistem online, numai daca specificul muncii acestuia nu permite munca la domiciliu/telemunca", a aratat Alexandru.

Miercuri, ministrul Muncii anunta ca parintii copiilor care invata in unitati care functioneaza in scenariile 2 si 3 vor putea beneficia de indeminizatie de 75 % din salariu, completarile legislative urmand a intra in sedinta de Guvern.

"Stiu exact, in zona de competenta a Ministerului Muncii, ce trebuie facut pentru parintii copiilor cu varsta de pana la 12 ani inscrisi in unitatile de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara, intrate in scenariile 2 si 3. Imediat dupa ce comitetele judetene pentru situatii de urgenta au decis trecerea scolilor din anumite localitati, inclusiv din Bucuresti, in scenariul 2 (prezenta la cursuri alternativ cu invatamant in sistem online) sau in scenariul 3 (toate cursurile in sistem online) am initiat completari la cadrul legal existent pentru a putea acorda, si in aceste cazuri, zile libere platite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut) pentru un parinte. Deja reglementasem si gestionam situatia parintilor din scolile in care se descopera un focar covid, certificat de o ancheta epidemiologica", a anuntat, miercuri, Violeta Alexandru.

Aceasta anunta ca ceea ce se aplica deja va fi completat.

"Acum completam ceea ce deja avem in aplicare in urma evolutiei situatiei din tara respectiv din scoli. Adaugam si scenariile 2 si 3. Aceleasi reguli de acordare pe care le-am avut in legea 19/2020 cu care am plecat la drum, de la inceputul starii de urgenta. Toate avizele ministerelor, al CES si al Consiliului Legislativ sunt luate. Am ramas in permanenta la dispozitia angajatorilor si a angajatilor care au avut diferite propuneri. Zeci de sugestii. Am trecut prin toate. Intru cu acest act normativ in sedinta de Guvern", a mai anuntat Violeta Alexandru.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre scoala elevi online parinti zile libere guvern
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5327 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă tot se poate face școala și la un televizor fără cu rent, nu

s-ar putea face și la unul cu cu rent, cu o predare unică pe Țară, rămanand ca ascultarea să se facă la fel ca acum?
Oricum, din iarnă intrand toate școlile in predarea on-line, din care e puțin probabil să se mai iasă in acest an școlar, ar fi și o modalitate de asigurare a acelorași tuturor elevilor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor