La 9 luni dupa #Colectiv, Guvernul stabileste cine si in ce ordine raspunde intr-o situatie de urgenta

Miercuri, 03 August 2016, ora 17:18
2211 citiri
La 9 luni dupa #Colectiv, Guvernul stabileste cine si in ce ordine raspunde intr-o situatie de urgenta

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare privind managementul tipurilor de risc, noul act normativ stabilind cine si in ce ordine raspunde prin actiuni intr-o situatie de urgenta, cum ar fi un cutremur, o epidemie sau un accident nuclear.

Hotararea de guvern este adoptata la 9 luni de la tragedia din clubul Colectiv si se bazeaza pe analizele DSU si MAI si pe rezultatele verificarilor facute de Corpul de Control al premierului dupa incendiu.

"Asadar, in sedinta de azi, Guvernul a aprobat o hotarare care reglementeaza asigurarea la nivel national a managementului tipurilor de risc pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta", a declarat Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

De asemenea, el a spus ca actul normativ stabileste autoritatile si organele de specialitate ale administratiei publice centrale, structurile teritoriale aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, autoritatile administratiei publice locale, precum si operatorii economici care au obligatia de a asigura managementul tipurilor de risc.

"Autoritatile responsabile asigura acest management de risc repartizat pe urmatoarele domenii de actiune: prevenire, pregatire, raspuns si refacere si reabilitare", a aratat purtatorul de cuvant al Executivului.

Totodata, el a anuntat ca in temeiul hotararii se vor elabora urmatoarele planuri de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta, regulamente de gestionare a situatiilor de urgenta: conceptia nationala de raspuns, planuri de actiune si registrul de capabilitati.

Regulamentele de gestionare a situatiilor de urgenta se avizeaza de catre DSU si se aproba prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

"Pentru fiecare din urmatoarele tipuri de risc: cutremure, epidemii, inundatii, accident nuclear sau radiologic si incendii de padure care au impact major asupra comunitatilor, mediului si populatiei, ISU elaboreaza cu avizul DSU o conceptie nationala de raspuns cu sprijinul celorlalte autoritati publice", a adaugat Iolu.

Hotararea stabileste si cine e comandantul actiunilor.

"Comandantul actiunii este persoana din cadrul MAI care planifica si asigura integrat ordonarea operationala a capabilitatilor implicate in actiunile de interventie operativa pentru toate tipurile de risc.

La nivel national comandantul actiunii este secretarul de stat, sef al DSU sau persoana desemnata de acesta, exceptia o reprezinta activitatea de cautare si salvare care trebuie sa se desfasoare in anumite medii specifice si in care MAI participa cu rol secundar.

Rolul principal poate reveni Ministerului Transporturilor pentru cautare si salvare de vieti omenesti, MApN pentru cautare de nave si aeronave militare", a mai spus Liviu Iolu.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis face o vizită de stat în Egipt. Agenda întâlnirilor cu oficialii de la Cairo
Președintele Klaus Iohannis face o vizită de stat în Egipt. Agenda întâlnirilor cu oficialii de la Cairo
Preşedintele României face miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. Preşedintele Iohannis va fi primit la ora 11:00, la Palatul...
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat marți, 26 octombrie, că și-a dat demisia din grupul parlamentar al liberalilor, continuându-și activitatea ca parlamentar neafiliat. Orban a...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii