Guvernul a prelungit starea de alerta cu 30 de zile, pana pe 16 august

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 22:45

   

Guvernul a prelungit starea de alerta cu 30 de zile, pana pe 16 august
Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea starii de alerta cu 30 de zile, respectiv pana in 16 august. Reprezentantii Executivului au avut in vedere cresterea numarului de cazuri de COVID-19 si deceselor inregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anuntat vicepremierul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, dupa sedinta extraordinara a Cabinetului Orban.

Reprezentantii Executivului anuntasera ca nu vor fi noi restrictii, dar nici noi masuri de relaxare. Astfel, ramane obligatorie purtarea mastii in spatiile inchise, magazine, mijloace de transport in comun si la locul de munca, dar se mentin si restrictiile privind restaurantele in spatii inchise, privind organizarea de mitinguri si unele evenimente.

"Incepand cu data de 17 iulie 2020, se prelungeste cu 30 de zile starea de alerta pe intreg teritoriul tarii, instituita prin Hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 410 din 18 mai 2020, aprobata cu modificari si completari prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 5/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, si prelungita prin Hotararea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 515 din 16 iunie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in hotararea adoptata, miercuri seara, de Guvern.

Masurile de prevenire si control al infectiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, conditiile concrete de aplicare si destinatarii acestor masuri, precum si institutiile si autoritatile publice care pun in aplicare sau urmaresc respectarea aplicarii masurilor pe durata starii de alerta sunt prevazute in trei anexe: "Masuri pentru cresterea capacitatii de raspuns"; "Masura pentru asigurarea rezilientei comunitatilor"; "Masuri pentru diminuarea impactului tipului de risc".

Astfel, in a doua anexa se prevede ca "in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 13 si art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare", iar respectarea acestei masuri trebuie urmatira de Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne.Totodata, pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise, in continuare, organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise, cu exceptii.

Documentul prevede ca activitatile de pregatire fizica in cadrul structurilor si bazelor sportive, constand in cantonamente, antrenamente si competitii sportive organizate pe teritoriul Romaniei pot fi desfasurate numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii. Competitiile sportive organizate in aer liber sau in bazine acoperite ori aflate in aer liber se pot desfasura pe teritoriul Romaniei fara spectatori, numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii. In aceste conditii, se permite desfasurarea de catre sportivii profesionisti, legitimati si/sau de performanta a activitatilor de pregatire fizica in bazine acoperite sau aflate in aer liber, iar activitatile de pregatire fizica in spatii inchise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distantare intre participanti, astfel incat sa se asigure minimum 7 mp/persoana.

Prevederile nu se aplica in cazul sporturilor de contact.

Activitatea institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, studiourilor de productie de film si audiovizual, precum si evenimentele culturale in aer liber pot fi desfasurate in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si ministrului sanatatii. Spectacole de tipul drive-in sunt permise numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleasi familii, iar organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanta de minimum 2 metri unul fata de celalalt, precum si cu purtarea mastii de protectie.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si ministrului afacerilor interne.

De asemenea, se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna, respectiv ciclismul, drumetiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vanatoarea, pescuitul si alte activitati recreative si sportive desfasurate in aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Se interzice participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.

Totodata, se interzice participarea la evenimente private in spatii deschise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 50 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.

Conform documentului, se permite organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica stabilite prin ordin al ministrului sanatatii. De asemeneam se permit organizarea si desfasurarea de catre institutiile cu atributii in domeniul apararii nationale, ordinii si sigurantei publice, in aer liber, a activitatilor specifice, sub supravegherea unui medic epidemiolog. Se permite organizarea si desfasurarea activitatilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate in aer liber, astfel incat sa fie asigurata o suprafata de minimum 4 mp pentru fiecare persoana participanta si respectarea regulilor de protectie sanitara.

Totodata, in interiorul localitatilor se interzic circulatia persoanelor in grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu apartin aceleiasi familii, precum si formarea unor asemenea grupuri.

Alte prevederi se refera la interdictii de intrare in tara, cu anumite exceptii, suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviatie spre tarile care nu fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare stabilite de Institutul National de Sanatate Publica si aprobate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania, cu exceptii, mentinerea unor puncte de frontiera inchise: Sacuieni, judetul Bihor (cu exceptia circulatiei lucratorilor transfrontalieri); Carei, judetul Satu Mare; Lipnita, judetul Constanta; Dobromir, judetul Constanta; Bechet, judetul Dolj (cu exceptia traficului de marfa); Isaccea, judetul Tulcea (cu exceptia traficului de marfa); Radauti-Prut, judetul Botosani; Oancea, judetul Galati; Moldova Noua, judetul Caras-Severin; Naidas, judetul Caras-Severin; Valcani, judetul Timis; Stamora-Moravita, judetul Timis - feroviar (cu exceptia traficului de marfa); Lunga, judetul Timis; Foeni, judetul Timis.

De asemenea, raman in vigoare restrictiile privind consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul cladirilor.

"Prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare", scrie in document.

In centrele comerciale, nu se permite:activitatea restaurantelor, cafenelelor sau a altor asemenea unitati de alimentatie publica, cu exceptii, exploatarea locurilor de joaca, a salilor de jocuri si a cinematografelor.

De asemenea, sunt mentinute masurile si restrictiile privind transportul aerian, feroviar, rutier, naval.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2127 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
BaronLucovid
rank 5
se legifereaza puscaria medicala pe termen nelimitat
atentie vor fi abuzuri de neimaginat in spitale
fara spaga nimeni nu va iesi
niculaeda
rank 5
@ gebeleizishelios 18:51
- deci s-a dus la spital , a refuzat internarea(diagnosticat fiind cu covid) si-a murit ! care-i problema !?
Utilizator sters
Autoritățile Ticăloase ale GuWernului de Ocupație din România
"Nu vă mai credem! Sunteti niste mincinosi! Ordinarilor!". Iată sloganurile la ordinea zilei.
Tătaru, Orban, Iohannis au fost adusi de către populatie la un numitor comun: "mincinosi"! Ceeace, la numărător, ii adună pe toti in aceeasi oală a oprobriului: "necredibili". Procentul.com: Ce nu ne spune Guvernul, care impune doar versiunea oficială a datelor, cifrelor și faptelor, e un secret bine păzit: procentul dintre cei pozitivi C-19 și cei testați, cea mai importantă cifră a pandemiei, la care nimeni nu se uită și despre care nimeni nu indrăznește să vorbească. GuWrenerul ține oamenii in teroare pentru o boală care nu este mai periculoasă decat o gripă obișnuită, impunand restricții aberante și nejustificate, și inducand sentimente de frică și panică constante pentru o boală care este prezentată de autorități in baza unor previziuni exagerate.
Se vorbește despre lipsirea oamenilor de drepturi și libertăți fundamentale, de controlul mental și de supravegherea populației din motive medicale, și de faptul că se insistă pe vaccinare in situația in care pentru alte epidemii gen gripa porcină vaccinurile au făcut mai mult rău.
Se spune că ar trebui renunțat complet la carantinarea și la purtarea măștilor din moment ce nu mai există vreun pericol real de imbolnăvire.

Se spune că trebuie respectată constituția care garantează libertatea și suveranitatea oamenilor.

Se spune că autoritățile au luat măsuri iresponsabile, nepotrivite și neglijente fără a se gandi deloc la consecințele colaterale.

Se spune că măsurile luate au afectat populația din punct de vedere psihic, social și economic, și că trebuie luate măsuri impotriva acestei nebunii, și că trebuie luate decizii in legătură cu dezastrul creat care nici nu poate fi evaluat. multumim : https://bpnews.ro/2020/07/15/comisie-germana-de-ancheta-opriti-nebunia-covid/
MotanuDanila
rank 1
Ma Sica, dar Raluca vrea?Ia intreab-o...poate are si ea nevoie
de o pauza. Plecati in vacanta sau tot la Vila lac la izolare
Comentariu inadecvat
Shmekerov
rank 1
16 aug pica la fix. Sambata pe 15 e Sf Maria, zi
libera nelucratoare. Smecherie pe vampirie la vreme de paranghelie..doar la Vlad Casino si bordelul din piata Victoriei.
Salamcusoia
rank 5
Rusi vinduti, carati-va acasa !
V-ati autopunctat ?
Kasper
rank 5
Aha!
Sloganuri strigate in fata ambasadei Rusiei? Hai ca v-ati facut de kakao... Cred ca au turbat aia de la Kremlin cand v-ati desconspirat.
Salamcusoia
rank 5
Erau Fratia Ortodoxa si Noua Dreaota.
.
Comentariu inadecvat
Veselin
rank 1
@salamcusos 23:37 Orice prost isi merita soarta
Lick deep and dream of green horses in your beloved swamp,sweet rromanica. The hope of a fool never dies
Comentariu inadecvat
angel9913
rank 5
Apropo de isteria cu virusul vietii din Romanica..
... s-ar parea ca anul trecut, fara nici un virus, au murit mai multi oameni in tara aia pana la sfarsitul lui Mai, decat anul asta in plina "pandemie":

https://flux24.ro/in-primele-5-luni-din-acest-an-in-vreme-de-covid-au-murit-cu-4-986-mai-putini-romani-decat-in-2019/

Pandemie exista in intreaga lume, doar ca e mai mult de pro.stie decat orice altceva...
Utilizator sters
ora 15.53 : Omul din Galati mort de guvid : fake news by zoaie com
Cioclii apocalipsei au aruncat pe piață o nouă poveste menită să bage spaima in populație, o populație pe care guvernanții o consideră tampită din naștere… de aceea și dau zilnic povești moralizatoare și avertismente scrașnite.

Povestea de azi este despre tragicul sfarșit al unui bărbat din Galați, care. diagnosticat pozitiv cu coronavirus, a avut tupeul să refuze internare. Și a murit – subtextul e clar așa o să pățească toți cei care refuză să facă pușcărie in spital.

Bărbatul din Galați avea 45 de ani și s-a prezentat la spital cu tuse și "fatigabilitate", felul pompos al doctorilor de a spune că omul era slăbit și obosea ușor. In momentul in care a primit diagnosticul, omul a refuzat internarea, izolandu-se la domiciliu, unde a și murit.

Ceea ce este revoltător in acestă poveste este ușurința cu care comunicatul oficialilor din Galați trece peste problema majoră cu care se confrunta acest om, obezitate de gradul 3. Obezitatea de grad 3 este numită și obezitate morbidă, asociată cu un risc crescut de deces – cu sau fără virus. Iată ce probleme apar in mod curent la persoanele obeze

"Hipertensiune/ afectiuni cardiace – inima nu poate functiona asa cum trebuie atunci cand corpul are o greutate foarte mare. Din aceasta cauza, persoanele obeze fac in general hipertensiune, care poate conduce la infarct sau poate dauna rinichilor.

Probleme respiratorii –depozitele de grasime de la nivelul gatului pot bloca aerul, in special in timpul somnului. De aceea pacientii obezi sufera de apnee in somn si se plang adesea de oboseala acuta." https://bpnews.ro/2020/07/15/romania-tara-unde-mori-cu-covidul-in-brate/
Gile
rank 5
Foarte simplu
Nu mai bea solutie dezinfectanta pe baza de clor asa cum te invata idolii tai : mafiotii PSD !
Se pare ca incepi sa te comporti ca un mamifer fara creier coborat din copac !
bum
rank 5
pentru pensionari trebuie introdusa
- starea de urgenta -
ca sa nu mai umble brambura in toate directiile fara nici un motiv ! toti care sunt trecuti de 45 de ani sa respecte un program de 30 de minute intre orele 10h00 si 10h30 in care pot sa-si faca cumparaturile si gata ! restul zilelor sa si-l petreaca la televizor pe antena 3 !
nu e normal sa li se permita sa faca ce vor ei si cand vor ei si cum vor ei ! nu trebuie lasati sa-si bata jos de tot si toate ! ei sunt niste oameni senili lipsiti de discernamant !
Felicia
rank 5
PSD are interes ca TOTI sa MOARĀ!
Ca sā amane cat mai mult alegerile locale,dar mai ales cele parlamentare.

PSD are nevoie de HAOS in tara ca sa mai poata obtine vreodata majoritatea lejerā care o are in prezent prin ALIANTA RUSINII PRO-BOLSRVICĀ psd-alde-proromania-udmr!!!

Tocmai de aceea neaga existenta COVID-ului
Utilizator sters
Alta:
Era asimptomatic. După două zile, a cerut externarea, a plecat acasă, dar acolo a făcut imeiat infarct (conform funcționarului care isi spune medic, Raed Ara*at - ca sa inspăimante audiența si sa se dea cunoscător). E un fake atat de grosolan incat incat pană și copii rad de el :)))
Salamcusoia
rank 5
Expert esti tu, Bacalbasa si Mitraliera.
Ai stat de vorba vreodata ci vreun cadru medical ?
Sau doar cu baba comunala ?
De ce pune Moscova toti imbbecilii la microfom ?
niculaeda
rank 5
@Tot-la-vale berbeleac 19:42
"dar acolo a făcut imeiat infarct" ????????smd.😫😫😫
Cordan
rank 4
Gebelei ăsta
… nu-i chiar ultimul om. Comentariile lui sunt elaborate, gandite, spre deosebire de cele ale miștocarilor, dar nefiind in gașcă, primește note mici. Pe de altă parte, corectitudinea politică i-o trage la greu, că nu e pe main stream, adică iși permite luxul să gandeasc altfel decat majoritatea deștepților aciuți pe aici. Hahalerele de azi (că pnl ul e sus) vor ințelege mai bine situația, cum se poate manevra izolarea omului sănătos (sănătos pană la momentul izolării in spital, după care devine nesănătos), cand vor fi in inferioritate executivă (cu psd ul sus), că filmul ăsta l-am cam fumat. In altă ordine de idei n-ar fi rău ca la acest moment de cotitură (iulie) guvernul să producă și niște date privind m.orții de probleme cardiace, m.orții de cancer (impreună acopereau cam 60% in alți ani) și să se jure cu fundul pe oliță că nu sunt mai mult de 3 -4 indivizi care au dat colțul din alte motive decat covidul dar apar la covid. Insă astfel de date nu-ți dă nimeni pe dictatură, le cauți singur. Și tot ăia de la capul peștelui țipă că nu sunt ințeleși. Dar eu vreau să ințeleg. Dați datele.
attila
rank 5
Ma, sincer,
eu de la astia ca voi chiar nu vreau sa ma infectez.
In niciun fel.
Gile
rank 5
Foarte simplu
Starea de alerta trebuie prelungita insa masca trebuie sa fie obligatorie si in afara spatiilor inchise + amenzi pentru cine nu respecta purtarea mastilor !
tarfrad
rank 5
@ gebeleizishelios
Te-am prins găurică!
Ia uitați-o pe Iosefina Pascal: "Toti oamenii care sustin Legea Dictaturii Sanitare, in forma abominabila condeiata de Guwerner, sunt complici la distrugerea democratiei si libertatilor cetatenesti din Romania", a scris Iosefina Pascal, pe pagina ei de Facebook."
Pentru necredincioși: https://ziare.com/stiri/eveniment/personajele-cheie-care-sustin-conspiratiile-pe-tema-pandemiei-covid-19-cum-infloreste-teoria-privind-dictatura-medicala-1619683
Kasper
rank 5
Corect
Acuma ce vrei si tu, primesc biletele cu aceleasi punctaje la poarta ambasadei Rusiei.
alex-7
rank 5
Un Arab,un Maghiar si un German la conducerea unei tari africane
Bravo natiune !. Cadrele medicale din Romania ucid si din acest motiv toata populatia este ingrozita. Propagandistii platiti ai regimului sint la serviciu. Romania nu este numai o tara a hotilor ci si a criminalilor. Jandarmii romani sint niste bivvoli cu gatul foarte gros asemanator cu cel al interlopilor. Din pacate Romania este cea mai distrusa tara din Europa, intrebarea este ...vor reusi sa distruga si continentul !!!???
niculaeda
rank 5
@alex-7 04:50
- l-ai uitat pe taranu' lesinat , ciolacu , zis si sandy bell !😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫
DUTTY
rank 5
Ai uitat-o si Turcana aka Miss Sputnik!!!!
.
Salamcusoia
rank 5
Adevaratele cirtitze ale Moscovei sunt Ponpiliu
Diplan, Dan Puric, George Simion, Catarama, Severin, Gelu Voican-Cirja cu nevasta, Stegarul Dac, Grapini...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor