Maries, internat la Urgenta, nu renunta la greva foamei

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 23:38
2722 citiri
Maries, internat la Urgenta, nu renunta la greva foamei

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti luni seara, a declarat pentru NewsIn avocatul asociatiei, Antonie Popescu, precizand ca Maries nu vrea sa ramana internat si ca nu renunta la greva foamei.

Antonie Popescu a afirmat ca Maries, aflat in greva foamei de pe data de 4 august, are probleme cu respiratia si cu stomacul, medicii decizand sa il tina in perfuzii.

Presedintele Asociatiei nu vrea sa ramana la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a mai spus avocatul, care a adaugat ca Maries nu vrea sa iasa din greva foamei pana nu are copiile tuturor documentelor din dosarul Revolutiei.

Astfel, revolutionarii saluta decizia Parchetului General de a incepe sa le predea dosarul Revolutiei, insa ii cer procurorului general Laura Codruta Kovesi ca inclusiv documentele secretizate sa le fie predate, sustinand ca acele acte nu puteau fi clasificate in mod legal. Asociatia 21 Decembrie 1989 a transmis, luni, o scrisoare procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in care saluta decizia Parchetului General de a incepe predarea catre revolutionari a dosarului Revolutiei, actiune calificata drept "un semn de normalitate a conduitei in Ministerul Public al unui stat-membru UE".

In aceeasi scrisoare, Asociatia 21 Decembrie 1989 cere sa-i fie predate si documentele clasificate, sustinand ca refuzul Parchetului de a le preda revolutionarilor si partea clasificata a dosarului Revolutiei, pe motiv ca SRI nu a raspuns la adresa privind "declasificarea", nu este justificat.

"Daca informatiile comunicate verbal de reprezentantii Parchetului sunt corecte, STS a refuzat sa declasifice documente, SRI nu a raspuns inca, iar CNSAS si Ministerul Apararii au agreat sa fie trimise, asa cum sunt, Curtii (implicit puse la dispozitia partilor vatamate)", se arata in scrisoarea Asociatiei 21 Decembrie.

Reprezentantii asociatiei sustin ca documentele din dosarul Revolutiei nu puteau fi secretizate, deoarece Legea informatiilor clasificate a fost adoptata in anul 2002, astfel incat aceasta nu putea fi aplicata retroactiv, pentru a secretiza un dosar din anul 1990.

"Daca se pretinde ca ar fi existat vreo secretizare inainte de anul 2002, atunci ea nu s-a putut face decat abuziv si in baza vreunor dispozitii cazute in desuetitudine - apartinand ordinii constitutionale rasturnate la 21-22 Decembrie 1989", se arata in scrisoarea asociatiei. "Trebuie sa se declare public de cine au fost clasificate, cand, si de ce?", cer revolutionarii.

In finalul scrisorii se arata ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, "a promis ca va renunta la greva foamei in momentul in care dosarul integral va ajunge la partile vatamate" si ca in orele de dinainte de trimiterea scrisorii, starea acestuia de sanatate "s-a deteriorat brusc".

Parchetul a inceput predarea copiilor dosarului Revolutiei

Parchetul General a inceput luni, la ora 16.00, predarea integrala a copiilor dosarului Revolutiei catre revolutionari, exceptand actele pentru care procurorii asteapta un raspuns de la institutiile ce au dispus secretizarea lor, a declarat, pentru NewsIn, avocatul Asociatiei 21 Decembrie, Antonie Popescu.

Astfel, avocatul a spus ca, daca raspunsul institutiilor in cauza este favorabil, Asociatia va primi si documentele secrete. Copiile care vor fi date revolutionarilor sunt cele refuzate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a mai spun avocatul.

Trei reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie au sosit la Parchetul General in jurul orei 16.00. Este vorba despre avocatii Antonie Popescu si Ionut Matei, impreuna cu Sorin Iliesiu. Teodor Maries nu va participa la discutia cu procurorul de caz, pentru ca i s-a facut rau si este acasa, a precizat avocatul Popescu.

Antonie Popescu a spus ca vor sa primeasca toate actele din dosar, avand in vedere ca sensul termenului "pertinent", folosit de CEDO, este stabilit de revolutionari, parte in procesul intentat Romaniei.

Antonie Popescu a declarat pentru NewsIn ca revolutionarii au fost chemati de procurorul de caz pentru a face copii dupa acte din dosarul Revolutiei.

Potrivit unei scrisori care a fost primita de revolutionari de la Parchetului General si semnata de Laura Codruta Kovesi, cererea Asociatiei 21 Decembrie a fost trimisa Sectiei Parchetelor Militare, acolo unde se afla dosarul Revolutiei, pentru a se lua masurile legale in conformitate cu scrisoarea CEDO, referitoare la transmiterea unei parti din dosarul Revolutiei.

"Cererea dvs. impreuna cu adresa Ministerului Afacerilor Externe - Directia Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a drepturilor Omului privind comunicarea din 09.10.2009 a CEDO referitoare la dosarul nr.97/P/1990 a fost trimisa Sectiei Parchetelor Militare pentru a se lua masurile legale in conformitate cu scrisoarea Curtii Europene a Drepturilor Omului", se arata in nota trimisa de catre Kovesi avocatului Asociatiei 21 Decembrie, Antonie Popescu.

CEDO vorbeste despre documente "pertinente"

CEDO a trimis, vineri, o noua scrisoare Asociatiei 21 Decembrie, in care arata ca Maries poate obtine de la Parchet fotocopii dupa anumite documente din dosarul Revolutiei, mai exact cele "pertinente pentru apararea plangerii lor in fata Curtii, avand in vedere volumul important" al dosarului.

Conform scrisorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), facuta publica de Asociatia 21 Decembrie in cadrul unei conferinte de presa organizate vineri, accesul "efectiv" la dosar se traduce prin punerea dosarului la dispozitia presedintelui Asociatiei, Teodor Maries, de catre Parchetul General.

De asemenea, sustine Curtea Europeana a Drepturilor Omului, reprezentantii Asociatiei au posibilitatea de a obtine fotocopii ale unor documente "pertinente pentru apararea plangerii lor in fata Curtii, avand in vedere volumul important de documente", se mai arata in scrisoare.

Curtea subliniaza, in scrisoarea trimisa pe 9 octombrie si semnata de grefierul Sectiei a III- a a CEDO, Santiago Quesada, ca accesul efectiv la dosarul Revolutiei, precum si fotocopierea acestuia, se va face "fara prejudicierea drepturilor unor terti". "Un asemenea acces ar trebui sa se traduca prin masuri vizand sa le aduca reclamantilor la cunostinta dosarul, cu posibilitatea pentru acestia, avand in vedere volumul important de documente, de a obtine copii dupa documentele pertinente pentru apararea plangerii lor in fata Curtii", se arata in aceeasi scrisoare.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a mai pus in vedere, Guvernului Romaniei, "sa informeze Curtea, cel mai tarziu pe 30 octombrie, despre masurile luate pentru a se conforma indicatiei date de catre Presedinte, in conformitate cu art. 39 din Regulamentul Curtii".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Teodor Maries internat urgenta, #dosarul Revolutiei CEDO , #urgente