Raed Arafat: Nu suntem intr-o stare de normalitate

Miercuri, 10 Iunie 2020, ora 22:13
4254 citiri
Raed Arafat: Nu suntem intr-o stare de normalitate

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat miercuri seara ca, in cazul unui al doilea val, riscul este ca oamenii sa nu mai colaboreze cu autoritatile, iar "factura sa fie foarte mare pentru ca oamenii tind sa creada in conspiratii,si nu este de glumit".

Raed Arafat a mai declarat ca "inca nu suntem intr-o stare de normalitate si ca inca exista riscul infectiilor cu coronavirus, mai ales ca numarul cazurilor noi alterneaza de la o zi la alta". Cat priveste starea de alerta, Arafat a precizat ca nu se poate restrange starea de alerta doar pentru anumite judete, atata timp cat exista libera circulatie, astfel ca abordarea generala este cea corecta.

"Avem o Ordonanta care este pe rolul ei pentru a fi aprobata prin lege, au fost anumite intrebari pe ea si urma sa ma duc sa ii explic domnului Ciolacu (Marcel Ciolacu, liderul PSD - n.r.), anumite aspecte, Ordonanta 68. Dar mi s-a spus sa discutam si despre starea de alerta. Daca ma duc acolo, normal ca discutam. Faptul ca au fost si altii, nu il consider un lucru rau.

Eu mi-am prezentat, fara sa fiu trimis pentru asa ceva, l-am informat pe ministru si pe premier si am discutat de ce trebuie stare de alerta si mai ales am explicat ca nu suntem gata, ca nu s-a terminat, ca exista inca risc, ca exista riscul sa se agraveze situatia pe alocuri sau in general, o sa vedem. Deci aceste riscuri nu sunt terminate. Vedem situatia cum apar cazurile. Astazi suntem la 190 si ceva de cazuri. Am depasit 200, am ajuns la 238, am coborat la 125, deci exista clar o miscare a cazurilor care inca nu e sub control", a declarat Raed Arafat la Digi 24, miercuri seara, citat de news.ro

Seful DSU a aratat ca suntem inca departe de starea de nromalitate si ca starea de alerta trebuie abordata la modul general.

In ceea ce priveste starea de alerta, lucurile sunt mai complicate in ceea ce priveste personal, si asta pentru ca, a spus Raed Arafat, ca in vreme ce la starea de urgenta au putut fi detasati medici si personal medical fara ca acestia sa isi dea acordul, in starea de alerta este nevoie de acordul partilor pentru detasari.

"La starea de urgenta am putut sa detasam oameni chiar fara acordul lor, prin ordin. Au fost foarte multe detasari si am avut si impotriviri foarte putine. Sa nu uitam Iasiul care a fost detasat la Suceava. In starea de alerta avem acordul angajatului si angajatorului pentru detasare", a mai precizat Arafat.

Citeste si:
Arafat, despre decizia de sancţionare a medicilor ce expun teorii nevalidate ştiinţific: „Populaţia îl crede că e medic, face mult mai rău decât o persoană obişnuită”
Arafat, despre decizia de sancţionare a medicilor ce expun teorii nevalidate ştiinţific: „Populaţia îl crede că e medic, face mult mai rău decât o persoană obişnuită”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că un medic care prezintă teorii nevalidate ştiinţific face mai mult rău ca o persoană obişnuită şi impactul...
Raed Arafat le cere românilor, „inclusiv DSP-ului”, să înțeleagă că „în situaţiile de dezastru acceptăm anumite devieri”
Raed Arafat le cere românilor, „inclusiv DSP-ului”, să înțeleagă că „în situaţiile de dezastru acceptăm anumite devieri”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Direcţia de Sănătate Publică faptul că în situaţii de...
Sursa: Ziare.com