Cazul ursului turbat: Un director din administratie si-a dat demisia

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:05
2313 citiri
Cazul ursului turbat: Un director din administratie si-a dat demisia
Foto: Curs de guvernare

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca Laura Gabriela Briceag si-a dat demisia din functia de director al Agentiei de Protectie a Mediului Dambovita.

Laura Gabriela Briceag a cerut sa fie trecuta pe o functie de executie in cadrul institutiei, dupa ce ministrul Mediului a acuzat APM ca nu si-a indeplinit atributiile in cazul ursului turbat care a atacat trei persoane.

Rovana Plumb a spus ca saluta decizia directorului Agentiei Regionale de Protectia Mediului Dambovita de a-si da demisia.

"Este un gest normal faptul ca si-a depus demisia. Am luat la cunostinta si voi proceda ca atare", a spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a adaugat ca gestul directorului APM "era firesc intr-o astfel de situatie", din moment ce agentiile de protectia mediului au un departament care raspunde de biodiversitate.

Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Dambovita, Laura Gabriela Briceag, a cerut, luni, sa fie trecuta pe o functie de executie in cadrul institutiei, dupa ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, a acuzat APM ca nu si-a indeplinit atributiile in cazul ursului turbat care a atacat trei persoane.

Laura Gabriela Briceag a solicitat sa revina la Serviciul "Reglementari", Compartimentul evaluare-impact, unde a lucrat pana in ianuarie 2011, cand a fost numita director al APM Dambovita.

Directorul APM Dambovita a sustinut, luni, o conferinta de presa privind animalele salbatice de pe fondurile de vanatoare din judet, insa a refuzat sa vorbeasca despre motivele hotararii sale sau sa precizeze daca s-au facut presiuni asupra sa pentru a-si da demisia.

Intrebata cum trebuia sa actioneze institutia pe care o conduce in cazul ursului turbat si despre reprosurilor aduse de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, Briceag a spus: "Nu stiu sa va dau acum mai multe date, urmeaza sa va dau un comunicat!"

Laura Gabriela Briceag a fost numita in functia de director al APM Dambovita in ianuarie 2011, ea lucrand anterior la Serviciul "Reglementari", Compartimentul evaluare-impact.

Duminica, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca este nemultumita de modul in care au actionat institutiile din subordinea ministerului in cazul ursului care a atacat trei persoane in judetul Dambovita, anuntand ca de luni va dispune o ancheta in acest sens.

"Sunt foarte nemultumita de cum s-a procedat la informare si luarea de masuri. In primul rand, fondul de vanatoare trebuia sa ia masuri sa evite asa ceva. Sunt nemultumita de cum au actionat serviciile deconcentrate din subordinea ministerului. Trebuiau instituite masuri de identificare, de monitorizare pentru recuperarea animalului. De maine vom incepe o ancheta in acest sens, pentru a vedea in ce masura fiecare si-a facut treaba. Acum e prematur sa ma pronunt, dar pare ca acest lucru nu prea s-a intampla. Agentia de Protectia Mediului Dambovita a lipsit cu desavarsire", spunea Rovana Plumb.

Un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati, sambata, de un urs. Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse. Initial, femeia a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste, iar cursul serii, a fost transferata, cu o ambulanta, la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost supunsa unor interventii chirurgicale.

Incidentele au avut loc intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate.

De asemenea, animalul a atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina. Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata.

Sambata seara, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anuntat ca a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni sa poata fi impuscat, spunand ca trebuie intervenit sambata noapte, nu mai tarziu, pentru ca animalul este suspect de turbare si poate ataca alte persoane.

Sambata noapte, vanatorii au impuscat ursul la marginea localitatii Pietrosita, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, sustinand ca este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au aratat ca ursul era turbat, spunea Tolea.

Prefectul de Dambovita, Dragos Rusu, anunta, duminica seara, ca a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o raza de trei kilometri a cainilor si pisicilor din Pietrosita si Buciumeni, localitati pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.

Prefectul mai spunea ca "situatia este foarte grava, dar este sub control".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rovana Plumb ursul turbat, #demisie Protectia Mediului Dambovita , #urs