Atacul ursilor - cum ne ferim de ei

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:56
13461 citiri
Atacul ursilor - cum ne ferim de ei

Atacurile ursilor asupra oamenilor se tin lant in judetul Dambovita. In doar cinci zile doua persoane au fost ucise de ursi, iar alte doua au fost ranite.

Primul caz a fost intergistrat sambata, cand un barbat in varsta de 70 de ani a fost ucis de un urs in localitatea montana damboviteana Pietrosita. In aceeasi zi, alte doua persoane, un barbat si o femeie, au fost atacate si ranite de acelasi urs. Ulterior, un urs a fost impuscat si s-a dovedit ca era turbat, dar nu se stie daca era animalul criminal.

Dambovita: Inca un om ucis de urs - victima il prinsese in capcana

Miercuri dimineata, un alt barbat a fost ucis de un urs, in comuna damboviteana Moroeni. Se pare ca victima prinsese animalul intr-o capcana.

Seful Salvamont Dambovita, Doru Diaconescu, sfatuieste turistii care merg cu cortul, si care nu vor sa fie atacati de ursi, sa nu manance in cort, pentru ca ursii sunt atrasi de mirosul de mancare.

Barbat omorat de urs, in Dambovita

"Foarte multi turisti lasa mancarea in cort. Prima indicatie ar fi sa nu lase mancare in cort, sa nu manance in cort pentru ca raman firimituri. Am avut un caz, un neamt care avea mancarea agatata intr-un brad, iar el a uitat ca intr-un buzunar avea o ciocolata, iar ursul a venit la el dupa mirosul de ciocolata", a declarat Doru Diaconescu pentru Ziare.com.

Daca totusi va intalniti cu ursul este bine sa stiti ce sa faceti. Asadar, spune seful Salvamont Dambovita, nu trebuie sa faceti miscari bruste, pentru a nu supara animalul.

"Daca cineva se intalneste cu ursul nu trebuie sa faca miscari bruste, sa lase rucsacul si sa se retraga usor. Sa nu plece cu rucsacul. El daca vede ca ai lasat rucsacul, el la rucsac se duce si tu te retragi usor. Ursul nu trebuie suparat. Problema mare este cand e o ursoaica cu pui si nimeresti pe poteca cu pui si daca un puisor striga vine ursoaiaca si te ataca fara sa stie ce intentii ai cu puii. Cei care isi monteaza corturile sa le amenajeze cat mai aproape de cabane", ne-a mai declarat seful Salvamont Dambovita.

Totodata, este bine sa aveti la voi piper, pentru ca se pare ca ursii nu suporta acest condiment.

"Eu am incercat si am dat cu piper pe langa cort. Il irita si nu se mai apropie de cort. Noi cand stim ca mergem intr-o zona in care este posibil sa fie ursi, luam o faclie. La foc nu se apropie ursul", a precizat Doru Diaconescu.

El a mai afirmat ca in ultima perioada numarul ursilor a crescut foarte mult si ar trebui monitorizati.

"Ursii ataca si de la caldura, seceta. Primul urs a fost turbat si se explica atacul lui. La cel de astazi am inteles ca a fost vorba de braconaj. Ar trebui sa faca un recensamant al ursilor, sa fie monitorizati pentru ca s-au inmultit.

S-au inmultit foarte mult (ursii - n.red.). De exemplu, in zona noastra Padina-Pestera, ursii trag foarte mult la tomberoanele facute de Consiliul Judetean. Turistii nu mai arunca gunoaiele in zona montana, sunt aruncate la aceste tomberoane si ursii vin acolo", a mai afirmat Doru Diaconescu.

WWF Romania: Romania isi gestioneaza populatia de ursi in mod iresponsabil

Organizatia World Wide Fund (WWF) Romania atrage atentia, intr-un comunicat remis Ziare.com, asupra faptului ca tara noastra nu acorda suficienta atentie modului in care isi gestioneaza efectivele de ursi si, in general, biodiversitatea.

"Desi Romania este cea mai bogata tara din Uniunea Europeana la capitolul biodiversitate, felul in care autoritatile aleg sa administreze si sa fructifice aceasta resursa extrem de valoroasa este iresponsabil si bazat pe o gandire pe termen scurt, care nu numai ca nu previne pericolele, ci cauzeaza pierderi umane si materiale. In prezent, in Romania nu exista un plan de management si de actiune elaborat in asa fel incat carnivorele si biodiversitatea, in general, sa fie gestionate eficient", se arata in comunicat.

"Doar un miracol a facut ca pana acum sa avem atat de putine cazuri de conflict om-urs. In conditiile in care Romania are cea mai mare populatie de ursi din Europa, dar pe care o gestioneaza extrem de neglijent, probabilitatea unor incidente grave este foarte ridicata", a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#urs atac Dambovita, #urs omarat om, #urs atac morti , #urs