Cum ajung ursii si lupii in bataia pustii: E mai ieftin sa-i omori decat sa-i salvezi

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 09:26
10526 citiri
Cum ajung ursii si lupii in bataia pustii: E mai ieftin sa-i omori decat sa-i salvezi
Foto: Arhiva Ziare.com

In Romania, aparent, autoritatile prefera sa impuste animalele salbatice considerate periculoase, in loc sa le trateze mai bland, adica sa le tranchilizeze si sa le mute in locuri in care nu mai au cum sa faca ravagii.

Asta desi legislatia din tara noastra spune ca mai intai trebuie sa se ia in calcul tranchilizarea si transferul, iar abia apoi, daca acest lucru nu este posibil, factorii decidenti se pot gandi la vanatoare.

Cel putin asa prevede Legea 205/2004 privind protectia animalelor, care stipuleaza si sanctiuni pentru cruzimea fata de animale - inchisoare de pana la trei ani si amenzi chiar si de 10.000 de lei.

Legea se aplica atat in cazul animalelor domestice, cat si in cazul celor salbatice. Asta in teorie, pentru ca in practica sa muti un animal dintr-un loc in care creeaza probleme este mai complicat si mai costisitor decat sa il vanezi. Asa ca autoritatile recurg deseori la a doua varianta. Ba mai mult, vanand un urs ajung sa impuste uneori mai multi pana il gasesc pe cel responsabil de respectiva problema.

Cristian Remus Papp, specialist in carnivore si arii protejate la World Wide Fund for Nature (WWF) Romania, a explicat pentru Ziare.com ce alternative exista la vanarea animalelor salbatice periculoase si de ce autoritatile sunt deseori inclinate sa favorizeze impuscarea.

Citeste mai multe despre cazul ursului impuscat in Sibiu:

Insa si alte animale protejate de lege sunt in pericol sa fie ucise. De exemplu, in judetul Alba, unde Primaria Ighiu a solicitat eliberarea unei autorizatii care sa permita vanarea unui urs si mai multor lupi, dupa ce localnicii s-au plans ca animalele au ucis sapte vaci si le-au atacat turmele de oi.

Cum procedeaza autoritatile care vor sa scape de ursi si lupi

In primul rand, la nivel local, trebuie sa se intruneasca o comisie, care sa intocmeasca un raport si sa ceara eliberarea autorizatiei de vanatoare.

Aceasta este, de fapt, o derogare permisa de Ministerul Mediului de la directiva de conservare a speciilor de interes comunitar, cum sunt ursul si lupul.

Comisia respectiva este formata din specialisti de la Agentia pentru Protectia Mediului, Garda Forestiera, Garda de Mediu si fondul de vanatoare din regiune, care trebuie sa desemneze "un reprezentant din teren care ar trebui sa stie despre ce e vorba".

"Daca animalul respectiv este de pe teritoriul lui de vanatoare, ar trebui sa aiba mai multe informatii legate de el, de haita. Aceasta comisie ar trebui sa se intruneasca, sa constate pagubele si, daca se considera ca, intr-adevar, pagubele sunt semnificative - sau daca nu sunt pagube, dar exista posibilitatea ca animalul respectiv sa atace oameni - atunci recomandarea (comisiei - n.red) este de a impusca animalul. Se trimite documentatia catre minister, ministerul analizeaza si elibereaza sau nu acea autorizatie", ne-a explicat expertul WWF.

Tranchilizare sau impuscare?

Acum, ministerul are doua variante: fie emite autorizatie pentru vanarea animalelor, fie pentru tranchilizarea si relocarea acestora, a spus Remus Papp.

"Animalele ar trebui tranchilizate, asta e si recomandarea de la Bruxelles: orice animal care poata sa puna in pericol viata omului ar trebui tranchilizat si relocat intr-o zona unde sa faca pagube.

Iar legislatia din Romania spune ca prima varianta ar fi de a tranchiliza si a reloca animalul. Daca nu este posibil sau se constata ca animalul este mult prea agresiv si ar pune in pericol viata celor care ar trebui sa faca tranchilizarea si relocarea, atunci se impusca", a precizat specialistul WWF Romania.

Insa autoritatile de la noi obisnuiesc sa impuste animalele "in majoritatea cazurilor", a subliniat Papp.

"Ati vazut cum s-a aplicat si la ursul din Sibiu, doua cartuse cu tranchilizant s-au tras total aiurea si, pe motivul ca nu s-a reusit tranchilizarea, ursul a fost impuscat", a mentionat el.

De ce prefera autoritatile sa impuste animalele

Specialistul sustine ca "motivul principal invocat se refera la faptul ca animalul respectiv ar fi fost agresiv sau ar fi facut prea multe pagube si nu s-ar fi putut face relocarea in conditii sigure".

"Dar nici nu fac tot posibilul, iar interesul vanatorilor este sa vaneze si atunci ei abia asteapta o astfel de portita sa puna mana pe pusca. Si in foarte multe cazuri s-a impuscat un alt urs, nu ursul care cauza probleme", a subliniat Papp.

Intrebat cum sunt identificate animalele care au produs pagube si cum se asigura autoritatile ca nu impusca un urs sau lup "nevinovat", Remus Papp a mentionat ca, in mod normal, "gestionarul fondului de vanatoare ar trebui sa stie ce animale frecventeaza" regiunea lui, iar patrupedul este identificat pe baza descrierilor celor care l-au vazut.

"In mod normal, acesti ursi frecventeaza in mod regulat o anumita localitate sa isi procure hrana si atunci pot fi identificati usor, inclusiv dupa comportament. Dar ce urs apare in cale e impuscat si pe urma vine ursul-problema si se mai impusca o data un alt urs", a precizat expertul.

Intrebat ce sanctiuni exista in cazul producerii unor astfel de erori, Papp a aratat ca, "din pacate, uneori se inchid ochii, pentru ca sistemul este de asa natura incat nici nu poti sa faci prea multe in acest sens".

Transferul costa mai mult

Relocarea unui urs presupune costuri mai mari, "dar pana la urma depinde de interesul general: daca vrem sa avem in continuare specii care au disparut in alte parti si care aduc o contributie insemnata la tot ce inseamna ecosistem, atunci trebuie sa facem tot posibilul astfel incat sa le si pastram".

Cristian Remus Papp ne-a vorbit si despre masurile de prevenire, pe care trebuie sa le ia fiecare cioban sau detinator de animale in parte, nu doar sa astepte ca autoritatile sa faca ceva dupa ce pagubele au fost deja produse.

"Ideea e ca cei care au animale ar trebui sa-si ia masuri de preventie, cum ar fi caini ciobanesti sau zone ingradite cu garduri electrice, care nu mai sunt atat de scumpe si sunt la dispozitia oricui. La nivel european astea sunt recomandarile. Daca nu se iau masuri de preventie, atunci nici oamenii nu ar trebui despagubiti", a subliniat el.

Ordinul care permitea impuscarea animalelor, blocat

Remus Papp a punctat, totusi, ca momentan nu se mai pot da autorizatii de impuscare, intrucat controversatul proiect de ordin de ministru ce permitea impuscarea a aproape 1.700 de animale salbatice protejate este momentan blocat.

Mai mult decat atat, procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov au deschis un dosar penal in rem privind studiul care statea la baza proiectului si care a fost criticat de Organizatia World Wide Fund for Nature, care a acuzat ca in studiul respectiv nu s-a calculat corect numarul de animale existente din fiecare specie protejata.

"Va fi un nou ordin care va schimba sistemul derogarilor si nu se vor mai da derogari din oficiu pur si simplu, decat daca, intr-adevar, vor fi pagube sau probelme. Pana acum, in 90% dintre cazuri, vanatoarea nu s-a facut pentru a evita probleme, ci pentru profitul fondurilor de vanatoare", a conchis Remus Papp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#animale salbatice impuscate, #animale salbatice vanate, #ursi impuscati, #animale salbatice relocate, #animale salbatice tranchilizate , #urs