ONG-urile cer Guvernului sa nu ucida 2.000 de ursi: Vanatoarea nu rezolva conflictul om-urs!

Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 11:38
4070 citiri
ONG-urile cer Guvernului sa nu ucida 2.000 de ursi: Vanatoarea nu rezolva conflictul om-urs!
Foto: Arhiva Pixabay

Planul de actiune pentru conservarea populatiei de urs brun din Romania iese vineri din debatere publica, la 10 zile dupa ce a fost publicat, insa organizatiile de mediu cer sa fie retras complet si sa fie organizata o discutie serioasa in care sa fie luate in considerare opiniile tuturor factorilor interesati.

Agent Green acuza ca, de fapt, sub numele de "plan de conservare al populatiei de urs brun", guvernantii pun in practica un plan diabolic pentru a legaliza vanatoarea pentru trofee, urmand sa aprobe uciderea a 2.000 de ursi bruni.

O pozitie a venit si din partea celor de la WWF Romania, care arata ca vanatoarea nu are cum sa rezolve "conflictul om-urs".

"Masurile din planul de management, mai ales cele ce vizeaza vanatoarea, vin in contradictie cu obiectivul general declarat al planului, respectiv 'mentinerea pe termen lung a populatiei de urs brun si a habitatul sau intr-o stare de conservare favorabila, in coexistenta cu oamenii'", se arata intr-un comunicat al WWF Romania, remis Ziare.com.

Exista solutii in afara de pusca

Mai mult, WWF Romania atrage atentia ca pagubele provocate de ursi cresc proportional cu vanatoarea.

"Vanatoarea e promovata ca principala metoda de prevenire a conflictelor om-urs, in conditiile in care aceasta este o masura reactiva, nu preventiva. Aceasta abordare de tratare a efectului si nu a cauzei nu poate diminua numarul conflictelor intre om si urs, fapt ce poate fi confirmat si in urma analizei situatiei conflictelor dintre anii 2007-2016, perioada in care pagubele au crescut direct proportional cu cresterea cotei de recolta interventie.

In 'zonele de management al conflictelor', prevenirea acestora trebuie realizata prin metode dedicate acestui scop si a caror eficienta a fost demonstrata in alte tari (ex. garduri electrice, caini specializati, tomberoane anti-urs etc.), nu prin vanatoare bazata pe cote.

Vanatoarea ca solutie de prevenire a conflictelor om-urs nu se poate regasi intr-un plan national atata timp cat specia este strict protejata si nu una cinegetica. Iar in conditiile in care este pusa in pericol viata umana, actiunea de eliminare a ursului nu se poate numi vanatoare si nu trebuie sa aiba legatura cu activitatile cinegetice", mai arata cei de la WWF.

Ursi mai multi si fara frica de oameni

Reprezentantii ONG-ului de mediu acuza autoritatile ca in mod voit contribuie la inmultirea ursilor, prin faptul ca ii hranesc artificil, crescand astfel nu doar numarul de exemplare, dar si modificandu-le comportamentul.

"Planul face in mod repetat referire la optimul populational al speciei urs pe care habitatele naturale il pot sustine, estimat in urma cu 13 ani la 4.000 exemplare. In acest caz, se face abstractie de fenomenul de suplimentare artificiala a hranei de catre gestionarii fondurilor cinegetice.

In conditiile in care aceasta hranire complementara este o practica generala, in multe cazuri dusa la extrem, pentru inmultirea numarului de ursi si respectiv mentinerea unor densitati mari intr-un areal relativ mic, acest optim nu mai este relevant.

Aceasta raportare eronata la asa-zisul optim calculat fara a tine seama de sutele de tone de hrana artificiala furnizate anual ursului brun de catre gestionarii fondurilor cinegetice reprezinta de altfel punctul de plecare al planului si fundamentarea 'principiilor de baza ale planului de actiune'. Administrarea de hrana complementara a dus, printre altele, la modificarea comportamentului social specific al ursului si pierderea fricii fata de om", se mai arata in comunicatul citat.

Amintim ca Agent Green a initiat si o petitie pentru a cere autoritatilor sa revizuiasca planul si sa interzica definitiv vanatoarea pentru trofee.

Petitia poate fi semnata AICI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ucidere ursi Romania plan, #vanatoare ursi Romania , #urs