Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor. Cine va decide prin ce mijloc vor fi îndepărtate mamiferele

Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 16:04

   

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor. Cine va decide prin ce mijloc vor fi îndepărtate mamiferele
Guvernul a adoptat, miercuri, 21 iulie, Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor care ajung în intravilanul localităților. Aceasta se va face „gradual”, iar extragerea prin împușcare este meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a grăbit să dea vestea pe Facebook:


"Veste bună! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor.

Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului."

Cine decide dacă un urs trebuie împușcat


"Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică", și-a încheiat ministrul postarea.

Cu o săptămână în urmă, ministrul anunța ultimele modificări aduse ordonanței:

"Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite intervenţia imediată în localităţile unde se semnalează prezenţa urşilor a fost finalizat. Am modificat textul proiectului în aşa fel încât acesta conţine propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorităţi i Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanţă de Urgenţă în următoarea şedinţă de guvern", a menţionat Tanczos.

Măsura vine în contextul în care atacurile urșilor au crescut, iar prezența acestora în zone populate sau în gospodării este semnalată zilnic.

Premierul Florin Cîţu aprecizat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi am putea avea implementată această strategie în cel mult un an.


„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. În şedinţa de Guvern am transmis, în afară de această OUG, nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de controlare a populaţiei de urşi, pe termen lung, şi înţeleg că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1928 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Cine decide dacă un urs trebuie împușcat"
- Tzantzosh ! 😫😫😫
gheu
rank 5
Pai
Primarul si viceprimarul dupa sesizari ale cetatenilor.
Traiannn
rank 5
S-a intarziat prea mult aceasta lege .
Aparatorilor usilor le doresc sa mearga sa traiasca macar un an in zona de
"activitate" a ursilor.
pehash
rank 5
Interesele vanatorilor au prioritate
Legea exista si pana acum, dar voi sunteti prea analfabeti ca sa intelegeti. Tzancos putea sa dea derogare pentru impuscarea ursilor si pana azi. Doar ca trebuia sa demonstreze de ce o face si cineva de la Academia Romana sa verifice. Aia nu erau asa usor de prostit.
De-aia urla toti vanatorii ca la Baile Tusand te mananca ursul si nimeni nu a luat masuri. Ca sa faca galagie in presa ca sunt milioane de ursi in Romania. Puteau sa rezolve hartzogaraia in cateva zile daca era nevoie.
Acum, in locul unui profesor de la Academia Romana, va decide un gigel cu 2 clase ales viceprimar de cativa consilieri analfabeti. Romania, eterna si fascinanta tara bananiera a Europei...
BaronulRed
rank 5
#DublaMasura #DubluStandard #CeVaMaiPlaceSaFitiProstiti
Mai țineți minte ce s-a intamplat cand ciuma roșie a vrut să dea o asemenea ordonanță?
mvm1955
rank 2
Catule , ti-ai dat foc la valiza .....
....pulea va mai voteaza , prea va bateti joc de tara asta !!!!! Defrisati , defrisati , defrisati si ucideti tot ce misca iar apoi va mirati ca ne iau apele zevzecilor !!!!!!
gheu
rank 5
Pai yo stiu
Ca defrisarile s-au facut cand mafia PSD era la putere.
Utilizator sters
până când ne mai lăsăm conduși de "intelighenti"?
sinistrul mediului spune ca numarul ursilor este de trei ori mai mare decit normalul si ca trebuie impuscati. Si in sparlament numarul "alesilor" (impusi koloniei Rromanika) este de patru,cinci ori mai mare. Deci cum procedam "alesilor" !?
vioslove
rank 1
Defrisari
masive au facut ungurii si romanii ne iubitori de neam si tara.
Defrisati fara pauze si acum omoriti ursii ca mor de foame si ati defrisat padurile.
Criminali, sa aveti soarta ursilor nevinovati.
Dati mincare, dati le un habitat al lor. Acum vreti sa cistigati bani murdari de singe prin impuscarea ursilor, vinatoarea ursilor de fapt este planuita.
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha!
Ți-e foame, fă...?
Las că-ți dau ție destui de mancare...! Cu varf!!!
Animalele sălbatice trebuie să-și caute singure, nu să fie hrănite ca (tine) cele domestice...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor