Demnitar UDMR, soluție radicală pentru problema urșilor în România: "ONG-iştii mint, au văzut urs numai în desene animate"

Vineri, 16 Iulie 2021, ora 12:34
4680 citiri
Demnitar UDMR, soluție radicală pentru problema urșilor în România: "ONG-iştii mint, au văzut urs numai în desene animate"
Anul acesta prezenţa urşilor în localităţi a devenit un fenomen cotidian FOTO captura video Jandarmeria Harghita

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, susţine că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern, care permite intervenţia rapidă a autorităţilor în localităţile atacate de urşi, rezolvă doar parţial problema.

”În cazul urşilor care sunt prezenţi zilnic în localitate, nu-i mai poţi alunga. Extragerea imediată rezolvă problema în cazul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor şi avuţia lor”, susţine Tamas Sandor.

Întrebat într-un interviu acordat news.ro cât de gravă este în Covasna problema urșilor care coboară în localități, acesta a răspuns că s-a amplificat foarte mult în ultimii 5-6 ani de zile, când populaţia de urşi s-a mărit cu aproape 50%.

"În 2016, am avut în judeţ aproximativ 1.250 de urşi, acum avem peste 1.900 de urşi. Dar nu se vede doar în statistică, ci în viaţa de zi cu zi, pentru că anul acesta prezenţa urşilor în localităţi a devenit un fenomen cotidian."

"În 2016 s-a interzis vănătoarea urşilor. Rezolvarea acestei probleme se poate face prin intervenţie imediată, dacă ursul e în localitate, iar pe termen lung se poate rezolva prin intervenţie prealabilă, pentru a restabili echilibrul între om şi urs.

Cât despre ordonanța de urgență pregătită de guvern, care presupune mai întâi alungarea ursului din localitate, apoi tranchilizarea animalului, iar în cazul în care ursul devine agresiv, împuşcarea lui, demnitarul crede că nu rezolvă în întregime problema:"Rezolvă parţial problema, pentru că în cazul urşilor care sunt prezenţi zilnic în localitate, nu-i mai poţi alunga. Extragerea imediată rezolvă problema în cazul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor şi avuţia lor."

Acesta a precizat că extragerea imediată înseamnă "împuşcarea sau eutanasierea ursului".

Tamas Sandor demontează declarațiile ONG-iștilor care susțin că ursul coboară printre oameni pentru că s-au tăiat pădurile: "ONG-iştii mint. În judeţul Covasna, nu a scăzut, ba chiar s-a mărit fondul forestier. ONG-iştii au văzut urs numai în desene animate. N-au văzut niciodată urs în realitate. Eu am fost technician silvic acum 35 de ani. M-am jucat cu pui de urs, am hrănit şi am spălat pui de urs, deci îi invit la dezbateri pe ONG-iştii care au fost mai aproape de urs ca mine. Până atunci, îi invit pe ONG-işti să vină la noi în localităţi, să vorbească cu oamenii, să vadă unde am ajuns din cauză că extragerea (vânătoarea – n.r.) a fost interzisă în ultimii ani. Oamenii se întâlnesc ziua cu ursul pe stradă.

Cât despre populaţia de urşi supradimensionată acesta crede că pe termen mediu, trebuie readusă în legislaţie şi în practică extragerea prealabilă a urşilor pentru a readuce un echilibru între urs şi om: "Asta înseamnă vănătoarea urşilor bătrâni".

#ursi romania, #Covasna, #Tamas Sandor, #solutii, #impuscare, #eutanasiere, #ONG URI , #urs