WWF Romania: Cerem recensamantul ursilor si identificarea rutelor de migratie

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:47
1924 citiri
WWF Romania: Cerem recensamantul ursilor si identificarea rutelor de migratie
Foto: stopco2.ro

Presedintele WWF Romania, Magor Csibi, a declarat, miercuri, ca trebuie facut un recensamant al populatiei de ursi si identificate habitatele si rutele de migratie ale acestor animale, pentru ca turistii si localnicii sa fie avertizati si sa nu mai existe situatii ca cea din Dambovita.

Magor Csibi a spus ca de cateva saptamani exista astfel de cazuri, pe care nu ar trebui sa le vedem intr-o tara in care gestiunea padurilor si fondurilor de vanatoare este una normala.

El a mai spus ca WWF (World Wide Fund) Romania a ridicat serioase semne de intrebare inca din urma cu doua saptamani, cand au identificat un caz de braconaj in Maramures cu un urs pe care il aveau sub monitorizare.

"Cerem de foarte multa vreme un recensamant al populatiei de ursi, sa stim care sunt rutele lor de migratie, habitatele lor", a declarat Magor Csibi. El a precizat ca 65 la suta din populatia de ursi din Europa se regaseste in Romania.

Presedintele WWF Romania a mai aratat ca in perioada aceasta padurile sunt curatate de hrana, sunt prezenti turisti in fiecare zi, punandu-se o presiune foarte mare pe ursi.

"Nu ursii se apropie prea mult de oameni, noi ne apropiem prea mult de urs cu toate dezvoltarile urbane. Este vorba si de o proasta gestionare a deseurilor, care incurajeaza ursii sa iasa din padure. Nu vrem sa invatam ursii sa intre in orase in sate. Daca ne comparam cu Amercia de Nord, acolo unde functioneaza parcurile sunt doua astfel de accidente pe an", a spus Magor Csibi.

El a atras atentia ca sunt voci care spun ca sunt prea multi ursi in Romania, insa, avand in vedere gestiunea actuala a padurilor si fondurilor de vanatoare, "este meritul acestor animale ca au reusit sa stea atata timp departe de zonele locuite".

Dambovita: Inca un om ucis de urs - victima il prinsese in capcana (Video)

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca, din informatiile sale, numarul de ursi este mai mare decat cel stabilit de standardele europene, pe fondul de vanatoare din Dambovita unde au avut loc incidentele din ultimele zile, ea afirmand ca trebuie gasita rapid o solutie pentru relocarea ursilor.

Rovana Plumb a spus ca de luni au inceput verificarile pe toate fondurile de vanatoare din tara, iar din informatiile pe care le detine, exista fonduri de vanatoare unde populatia de ursi este mai mare decat norma stabilita. Ministrul a precizat ca trebuie schimbate criteriile in baza carora are loc recensamantul animalelor de pe fondurile de vanatoare.

"Este un proiect in derulare pentru a identifica un criteriu mai clar pentru recensamantul ursilor, pentru ca pe cel pe care functionam nu avem rezultate foarte clare privind populatia de ursi. Acest proiect va fi finalizat intr-o perioada foarte scurta", a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului, pentru rezolvarea acestei situatii exista doua variante - relocarea ursilor in alte fonduri nationale sau relocarea intr-un alt stat membru UE.

Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, a spus ca a fost depasit "numarul optim de ursi de pe fondurile de vanatoare" din judet si ca au fost facut demersuri pentru a fi impuscate animalele, insa trebuie acordul Ministerului Mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recensamant ursi, #barbat ucis urs Dambovita, #urs Dambovita ucis om, #oameni ucisi urs Dambovita , #urs