Cine decontează spitalizarea bolnavilor de COVID fără asigurare medicală. Costurile sunt colosale

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 03:05
7569 citiri
Cine decontează spitalizarea bolnavilor de COVID fără asigurare medicală. Costurile sunt colosale
Pacient COVID FOTO: RoVaccinare

Zeci de mii de pacienți sunt internați în acest moment, în spitale, din cauza COVID-19. Dintre aceștia, peste 1.800 sunt la ATI. Cei mai mulți sunt din rândurile celor care nu au dorit să se vaccineze și doar o mică parte o reprezintă pacienții vaccinați însă cu una sau mai multe comorbidități.

Costurile cu un singur astfel de pacient s-ar ridica la peste 10.000 de euro.

Tratamentul este gratuit pentru pacientul COVID

Acestea sunt însă costuri pe care le plătim fiecare dintre noi, pentru că sumele sunt decontate din bugetul Caselor de Asigurări de Sănătate.

”De la inceputul pandemiei, toţi  pacienţii  infectaţi cu COVID-19 sau care suferă de complicaţii în urma infectării, indiferent dacă sunt asigurați sau nu în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, inclusiv cetăţenii străini,  beneficiază gratuit de serviciile medicale și medicamentele necesare”, a explicat pentru Ziare.com Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS. 

Acest lucru este prevăzut în articolul 17, punctul a) din decretul 195 din 16 martie 2020, referitor la instituirea stării de urgență.

Medicul Florin Buicu, deputat PSD și conferențiar universitar la UMF Târgu Mureș, susține că toate costurile cu un pacient infectat cu Covid-19 ajung la 75.000 de lei, conform Newsweek.ro. Estimările anterioare erau de circa 10.000 de euro, adică aproape 50.000 de lei.

„O evaluare făcută pentru un institut din România ne arată că pentru 300 de pacienți care au beneficiat de internarea în ATI cu oxigen și care au fost internați 2.500 de zile s-au consumat peste 6 milioane de lei, rezultând un cost de 20.000 de lei pe caz.

De asemenea, o evaluare făcută pe 200 de pacienți care au beneficiat de 1.800 de zile de spitalizare în ATI, fiind intubați, costurile pe fiecare caz au ajuns la aproximativ 75.000 de lei pe caz. Aceste costuri ne arată, de fapt, presiunea asupra sistemului de sănătate și asupra problemelor pe care le-a ridicat, de fapt, această pandemie.

Orice modalitate prin care reușim să scădem această presiune este binevenită”, a declarat Florin Buicu la o dezbatere despre pandemia de coronavirus.

Peste 4.500 de lei pe zi pentru un pacient COVID în ATI la Alba Iulia

„Costul pentru un pacient COVID pe secția ATI este de 4.515 lei pe zi, respectiv, la o durată medie de 11 zile pe această secție, se ridică la 50 de mii de lei pentru perioada de spitalizare. Iar costurile unui pacient care este confirmat COVID și este tratat pe secția de boli infecțioase sunt de 1.838 de lei pe zi. Respectiv, la o durată medie de spitalizare de 10-11 zile. ar fi de 20.000 lei pe toată perioada de tratament”, a declarat Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, pentru Digi 24.

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași este cea mai mare secție ATI pentru COVID din toată Moldova.

„Pe luna septembrie, spitalul a primit în plus de la Casa de Asigurări față de valoarea de contract, bine argumentat și fundamentat, suma de 700.000 de lei în condițiile în care noi am solicitat undeva la vreun 1 milion 300 mii de lei”, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirugie Iași.

Casa de Asigurări de Sănătate din Iași a decontat pentru pacienții COVID 30 de milioane de lei de la începutul pandemiei și până în august acest an. Este un efort bugetar suplimentar pentru tratarea și investigarea celor confirmați pozitiv.

Servicii de psihoterapie decontate parţial de CNAS pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. De când pot beneficia
Servicii de psihoterapie decontate parţial de CNAS pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. De când pot beneficia
Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia, de la 1 octombrie, de servicii de psihoterapie şi de alte servicii specifice decontate de CNAS în limita a 135 de lei pentru fiecare...
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
#tratament pacient covid fara asigurare, #CNAS, #tratament gratuit , #Val patru COVID