Focar de COVID-19 la secţia exterioară a Spitalului din Odorheiu Secuiesc. "Localităţile mici vor ajunge, într-un timp scurt, în scenariul roşu"

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 15:22
1646 citiri
Focar de COVID-19 la secţia exterioară a Spitalului din Odorheiu Secuiesc. "Localităţile mici vor ajunge, într-un timp scurt, în scenariul roşu"
Se înregistrează cazuri de infectare în tot judeţul Harghita FOTO Unsplash.com

Un focar de COVID-19 a fost înregistrat la secţia exterioară a Spitalului din Odorheiu Secuiesc, de la Cristuru Secuiesc, nouă angajaţi fiind confirmaţi cu noul coronavirus.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, doctor Tar Gyöngyi, a precizat că este vorba, preponderent, de personal auxiliar sanitar, fiind luate măsurile care se impun în astfel de situaţii.

"Evident că personalul respectiv a trecut în izolare la domiciliu, sunt asimptomatici, dezinfectarea s-a făcut imediat după depistare, s-a completat schema de personal cu persoane care nu sunt infectate, deci au test negativ, s-au testat contacţii dintre personal", a precizat dr. Tar Gyöngyi.

În legătură cu situaţia epidemiologică la nivelul judeţului, şefa DSP Harghita a arătat că o localitate - Mărtiniş - a depăşit incidenţa de 3 la mie, iar una se apropie de această cifră, fiind vorba de comuna Ulieş.

În cazul comunei Mărtiniş, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre de impunere a restricţiilor specifice.

Doctor Tar Gyöngyi a mai subliniat că se înregistrează cazuri de infectare în tot judeţul şi a opinat că localităţile mici vor ajunge într-un timp scurt în scenariul roşu.

De asemenea, şefa DSP Harghita a arătat că acoperirea vaccinală la nivelul judeţului este redusă, iar în unele localităţi rurale este "catastrofală" şi a îndemnat la precauţie.

"În orice localitate se poate trece de cotele de alertă. Trebuie să fim foarte precauţi şi probabil că nu vom scăpa de anumite restricţii, deşi se încearcă să nu se limiteze activitatea aşa cum a fost înainte de apariţia vaccinului, pentru că avem, totuşi, vaccinul la îndemână şi toată lumea are o alegere cât se poate de practică, de ieftină, de simplă, pentru a se proteja. Deci, se încearcă fără măsuri generale de restricţie. (...) În schimb, dacă acoperirea vaccinală este slabă şi la noi în judeţ este slabă, iar în rural este catastrofală, cu unele excepţii pozitive, (...) cam la jumătate ca în urban, e clar că vom avea probleme în localităţile din rural, mai ales că sunt mai mici şi la puţine cazuri se trece de aceste praguri", a mai explicat medicul.

Aceasta a făcut, din nou, apel la imunizare. "Mi-e greu să înţeleg şi să accept că, dacă vezi că printre decedaţi 95-96% sunt cei nevaccinaţi, 3% sunt cei care au vaccinare incompletă şi doar 1-2% sunt cei vaccinaţi, tu, ca om, în ce categorie alegi să te afli, în cei 96%, să ai 96% risc de deces, sau 2-3% risc de deces? În care categorie vrei să te afli? Atunci când ne alegem automobilul, asigurarea la casă, la bunuri, atunci ştim să apreciem riscurile, înţelegem că riscul mai mare trebuie asigurat. Acum, la problema de sănătate, de care ne-am plictisit cu toţii şi am vrea să se termine, aici nu înţelegem că riscul poate fi redus la 1-2%, faţă de 96%. Ce e greu de înţeles în asta? Şi totuşi, nu vor să accepte oamenii", a mai spus şefa DSP Harghita.

De asemenea, medicul a mai subliniat că în judeţ sunt persoane vaccinate care s-au infectat, dar au forme uşoare, sunt tratate la domiciliu, se negativează mai repede, dar pot răspândi boala în rândul persoanelor nevaccinate.

Formă gravă la persoanele care au trecut prin boală si nu s-au vaccinat

În schimb, medicul a mai precizat că au existat cazuri de deces la persoane de 41 sau 50 de ani, care mai trecuseră prin boală şi care s-au simţit protejate, motiv pentru care nu s-au vaccinat, iar acum au făcut o formă gravă.

Doctorul Tar Gyöngyi a pledat pentru respectarea măsurilor de protecţie, arătând că în continuare este obligatorie purtarea măştii, în anumite spaţii, chiar dacă în multe cazuri acest lucru nu se mai întâmplă, "pentru că oamenii şi-au transpus dorinţele în reguli".

În ultimele 24 ore, în Harghita s-au înregistrat 14 noi cazuri de infectare, incidenţa la o mie de locuitori fiind, luni, de 0,6.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite îngropate în curtea unui spital din Fâşia Gaza, care a fost ţinta unui raid israelian, a anunţat duminică Apărarea Civilă din Gaza, chiar în momentul...
Un șofer băut a fost scos cu forța din mașină și încătușat, după o urmărire ca-n filme pe o șosea din Harghita VIDEO
Un șofer băut a fost scos cu forța din mașină și încătușat, după o urmărire ca-n filme pe o șosea din Harghita VIDEO
Un constățean de 38 de ani a făcut "valuri" în localitatea harghiteană Lacul Roşu, după ce a consumat mai multe pahare cu băutură într-un bar din zonă. Pentru că nu mai știa ce face...
#focar covid, #spital, #Harghita, #Tar Gyongyi, #Odorheiul Secuiesc , #Val patru COVID