Marele avantaj al României în fața valului patru al pandemiei: peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. „Acoperirea vaccinală nu este însă suficientă”

Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 21:18

   

Marele avantaj al României în fața valului patru al pandemiei: peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. „Acoperirea vaccinală nu este însă suficientă”
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri, 21 iulie, că în România sunt 4,7 milioane de persoane cu schema completă de vaccin împotriva SARS CoV-2, ceea ce ste un mare avantaj, comparativ cu alte state care au prelungit intervalul dintre cele două doze, în contextul apariţiei variantei virale Delta. Cu toate acestea, Gheorghiţă recunoaşte că acoperirea vaccinală nu este suficientă.

”În momentul de faţă vorbim de peste 4,9 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă, ceea ce este un mare avantaj, spre deosebire de celelalte ţări care au decis să prelungească intervalul dintre cele două doze şi vedem, în perspectiva acestei variante virale Delta, cât de importantă este vacinarea cu schemă completă, pentru a ne proteja pentru riscul de spitalizare şi deces.

Suntem la 7 luni de la debutul campaniei de vaccinare, dacă ne uităm la valori absolute, dacă ne uităm la valori de acoperire vaccinală, nu este suficientă faţă de imunitatea colectivă propusă de peste 70%, însă eforturile noastre vor fi susţinute în perioada următoare şi în ceea ce priveşte partea logistică, partea organizatorică şi în ceea ce priveşte partea de comunicare şi de informare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena3, miercuri seară.

Întrebat cum vor fi convinşi să se imunizeze cei care nu s-au vaccinat până acum, Gheorghiţă a declarat că aceasta este o misiune dificilă.

”Este o misiune dificilă mai ales în contextul în care segmentul populaţional căruia ne adresăm acum este tocmai segmentul pe pe o parte ezitant, pe de o parte segmentul dezinteresat de tot ce înseamnă protejarea sănătăţii personale şi a sănătăţii colective. De aceea cred că este greu tot acest proces de convingere în ceea ce priveşte beneficiile vaccinării.Sigur că evoluţia epidemiologică favorabilă a demotivat o bună parte dintre persoane în sensul în care nu neapărat au renunţat la ideea de vaccinare, ci au decis să amâne acest demers, dar aş vrea să transmit un mesaj clar, că este perioada oportună în care putem să ne vaccinăm pentru că un val patru de o amplituine importantă poate să fie prevenit, încă avem timp în această perioadă, să putem preveni o creştere importantă a numărului de cazuri”, a declarat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că se observă o creştere cu 50 la sută a cazurilor în România, în ultimele şapte zile.

”Dacă ne uităm la media cazurilor, în România, din ultimele 7 zile, constatăm o creştere cu 50% faţă de media cazurilor din cele 7 zile precedente”, a declarat Gheorghiţă.

Puțin peste 10.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore cu prima doză.


INSP avertizează că varianta Delta ar putea duce la un număr substanțial de decese
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat un raport miercuri, 21 iulie, în care avertizează că varianta Delta a coronavirusului ar putea crea efecte grave în România, cu un număr foarte mare de decese și spitalizări. Totodată, INSP nu exclude posibilitatea reimpunerii restricțiilor.

Elaborat din 14 iulie cu informații centralizate până la data de 9 iulie, raportul, publicat astăzi, este primul document de acest gen făcut public de către INSP de la începutul pandemiei.

Autoritățile atrag atenția că, bazat pe prognoza europeană, la finalul lunii iulie s-ar putea înregistra între 20 - 200 de cazuri noi confirmat pe zi și notează că până în prezent acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă, iar în rândul celor mai vulnerabili, în media, s-au vaccinat 1 din 3 persoane.

Totodată, INSP notează că din cauza ratei mici de vaccinare, numărul de decese provocate de varianta Delta să fie mai mare spre deosebire de alte țări. „Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările”, mai notează autoritățile.

INSP mai subliniază că din cauza evoluției variantei Delta și a ratei de vaccinare, este necesar ca unele restricții precum obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate să rămână în vigoare și nu este exclus ca o serie de restricții mai dure să fie reimpuse.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2246 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Mediatizare deșănțată 😆😆😆
principalului vinovat pentru eșecul campaniei de vaccinare, medicul cu epoleți, cu liste de vaccinare preferențială, incompetent și arivist 😆😆😆 făcută la ordin de media aservite pentru a escamota adevarurile bramburelii generale care a făcut ca ROU sa fie pe penultimul loc din UE in ce privește rata de vaccinare raportată la populație.
RexMundi
rank 5
serios ?
da ce somitate in materie e asta moo ? e neam cu pasteur? ce lucrari ,doctorate are nea ? cred ca se ocupa de skulamentul militarilor in termen si "profesionisti" ! nu de virusi ca nu au astia laboratoare ... ca armata chineza!
KMB877
rank 5
Cauta-l pe Google!
Tipul e beton! Poti sa-ti scoti palaria in fata lui.
doru0506
rank 4
eu zic ca la aceste cifre vaccinarea nu este un esec.....
.....se vorbeste despre esec .care esec?!!!!!!....dar exsita o problema si anume, vad o lipsa de ratiune,o opacitate in gindire....nimeni nu isi pune problema ca se supraestimeaza solutia vaccinarii in rezolvarii pandemiei....si aduc un argument-informatie :50% din cei aflati in spitale ......atentie in spitale.... in Anglia infectati cu Delta sint vaccinati....si atunci?!!!!despre ce vorbim....se face o mare prostie ca nu sint testati TOTI si cei vaccinati la intrarea in tara este o mare prostie de politica medicala....testarea ramine un mijloc principal de limitare a pandemiei...
KMB877
rank 5
Nu este esec, dar...
4,7 milioane vaccinati la o populatie de cca 18 milioane. Din ochi, cam 25%. Putini, prea putini.
Utilizator sters
Cum așa?
Doar a zis Cazzi că vor fi 10 milioane in spetembrie 🥳🥳🥳 !! Iar faptul ca suntem in coada UE nu e un esec, e o mare "victorie! a peneleprelor si a sanitarului cu epoleti Ghoerghita, plus limbistii lor
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha!
Bre... Tont-la-vale... Tu nu ești in măsură să ințelegi ce se intamplă in scurta ta viață pană la ignat...
Nu mai guița in van...
Guvernul a ASIGURAT numărul de doze de vaccin necesare, după cum a promis! Mai departe... depinde de animalele anti-vacciniste...!
Utilizator sters
Propaganda deșănțată 🥳🥳🥳
E ordin pentru copistii de la z.com sa umple siteul cu flatulatiile acestei nulități devenite vedeta tv. O manipulare gretoasa la ordin făcută de niste slugi agramate pus sa copie si sa plagieze orice aburela a unu asa-zis "expert" care a facut de rusine haina militară cu listele lui paralele, cu minciunile si falsurile pe care le-a emis. Avid sa parvina ca orice politru de felul lui
Makro
rank 5
Criză
sau nu ți-au trimis medicalu'? Du-te bă marțafoiule și mai cantă și la altă masă.
Utilizator sters
😤😤😤
Puah 😤😤😤 Postare de makromaidan
Nonpolitikon
rank 5
Păi, cam ăștia-s pensioniști'! Restu' nu contează, că dacă nu-s ple
cați, nici n-au un' se duce!
Luca Doru
rank 5
@KMB877, l-am cautat eu!
1. in activitatea stiintifica nu conteaza cartile, capitolele din carti: aceasta sunt lucrari de propagarea stiintei si nimic altceva; cred ca Romania este singura tara care mai permite sa te lauzi cu povesti. In cazul articolelor publicate in reviste stiintifice conteaza daca esti prim autor; ceilalti sunt persoane care si-au adus contributia la articol dar...sunt si ei pe acolo.... Ultima persoana insirata este cel care a coordonat studiul; contributia lui stiintifica este de mica importanta dar conducerea unei echipe este o mare responsabilitate; de cele mai multe ori ideea studiului ii apartine si de obicei este profesor. Nu-i cazul lui Gheorghita!
2.. CV lui il gasiti aici:
http://www.scumc.ro/wp-content/uploads/2019/04/CV_Valeriu_Gheorghita_Europass_2019_.pdf
15 pagini pline de lucruri inutile cand singurul capitol interesant ar trebui sa fie pagina 5.; din cele 8 articole prezentate, Dl Gheorghita apare ca prim autor in 5 din ele. 4 din acestea au un factor de impact intre 0(zero) si 0,869 ; un singur articol
"Epidemiological trends and therapeutic challenges of malignancies in adult HIV-1-infected patients receiving combination antiretroviral therapy in a tertiary hospital from Romania: An observational retrospective study" a aparut intr-o revista cu un ISI factor de 2,118. Daca in domeniile stiintifice de baza (mat, fizica, chimie, informatica) o revista buna are factor de impact peste 1, in medicina/biologie minimul este de 3: marile reviste din acest domeniu aeseting un factor de impact de peste 25.
3. restul CV-lui este pentru impresionarea publicului; sa scrii acolo (pag 6 si 7) ca ai fost cu poster-uri si prezentari orale la mese rotunde si congrese si ca suplimentele sau paginile unor reviste au amintit prezenta ta acolo este...lauda de sine... si nu activitate stiintifica controlata si revizuita de o autoritate din domeniu.
4. ca majoritatea universitarilor romani activitatea stiintifica este la nivelul un doctorand anul intai din lumea civilizata. Cele cateva lucrari ale sale sau ale celor cu care a colaborat nu sunt des citate de alti specialisti din lume; unii sunt Suceava, Iasi, Cluj...
5. daca il cautati pe Researchgate.net, gasim mai nimic despre el (citatii putine/65/, din zone ciudate ale lumii /arabe,indiene/) cu exceptia faptului ca este supus profesional prof. Alexandru Rafila si evident strainului cu cercel care si-a adus cele doua fete cucuiete in Institut. Incep sa cred ca numirea lui in fruntea covidului romanesc nu este o intamplare datorata vastei sale experiente in domeniu.
6. Apare pe Scholar Google dar nu are cont si in consecinta nu putem avea indicatorii activitatii sale stiintifice; asta spune multe celor ce se pricep in domeniu dar nu dvs. KMB877
MacGigi
rank 5
Mda !!!! Romania are un mare avantaj.
Are NUMAI 16 milioane de nevaccinati.
Utilizator sters
Makro trol
Pare copist din solda pitarului... Numai așa se explică de ce e lăsat cu un limbaj atat de vulgar . Ma rog, asa site, asa copiști care trolează. 😤😤😤 Admin doarme....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor