Marele avantaj al României în fața valului patru al pandemiei: peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. „Acoperirea vaccinală nu este însă suficientă”

Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 21:18
2676 citiri
Marele avantaj al României în fața valului patru al pandemiei: peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. „Acoperirea vaccinală nu este însă suficientă”
Campania de vaccinare a încetinit bine în România FOTO Facebook/ Ro Vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri, 21 iulie, că în România sunt 4,7 milioane de persoane cu schema completă de vaccin împotriva SARS CoV-2, ceea ce ste un mare avantaj, comparativ cu alte state care au prelungit intervalul dintre cele două doze, în contextul apariţiei variantei virale Delta. Cu toate acestea, Gheorghiţă recunoaşte că acoperirea vaccinală nu este suficientă.

”În momentul de faţă vorbim de peste 4,9 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă, ceea ce este un mare avantaj, spre deosebire de celelalte ţări care au decis să prelungească intervalul dintre cele două doze şi vedem, în perspectiva acestei variante virale Delta, cât de importantă este vacinarea cu schemă completă, pentru a ne proteja pentru riscul de spitalizare şi deces.

Suntem la 7 luni de la debutul campaniei de vaccinare, dacă ne uităm la valori absolute, dacă ne uităm la valori de acoperire vaccinală, nu este suficientă faţă de imunitatea colectivă propusă de peste 70%, însă eforturile noastre vor fi susţinute în perioada următoare şi în ceea ce priveşte partea logistică, partea organizatorică şi în ceea ce priveşte partea de comunicare şi de informare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena3, miercuri seară.

Întrebat cum vor fi convinşi să se imunizeze cei care nu s-au vaccinat până acum, Gheorghiţă a declarat că aceasta este o misiune dificilă.

”Este o misiune dificilă mai ales în contextul în care segmentul populaţional căruia ne adresăm acum este tocmai segmentul pe pe o parte ezitant, pe de o parte segmentul dezinteresat de tot ce înseamnă protejarea sănătăţii personale şi a sănătăţii colective. De aceea cred că este greu tot acest proces de convingere în ceea ce priveşte beneficiile vaccinării.

Sigur că evoluţia epidemiologică favorabilă a demotivat o bună parte dintre persoane în sensul în care nu neapărat au renunţat la ideea de vaccinare, ci au decis să amâne acest demers, dar aş vrea să transmit un mesaj clar, că este perioada oportună în care putem să ne vaccinăm pentru că un val patru de o amplituine importantă poate să fie prevenit, încă avem timp în această perioadă, să putem preveni o creştere importantă a numărului de cazuri”, a declarat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că se observă o creştere cu 50 la sută a cazurilor în România, în ultimele şapte zile.

”Dacă ne uităm la media cazurilor, în România, din ultimele 7 zile, constatăm o creştere cu 50% faţă de media cazurilor din cele 7 zile precedente”, a declarat Gheorghiţă.

Puțin peste 10.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore cu prima doză.

INSP avertizează că varianta Delta ar putea duce la un număr substanțial de decese

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat un raport miercuri, 21 iulie, în care avertizează că varianta Delta a coronavirusului ar putea crea efecte grave în România, cu un număr foarte mare de decese și spitalizări. Totodată, INSP nu exclude posibilitatea reimpunerii restricțiilor.

Elaborat din 14 iulie cu informații centralizate până la data de 9 iulie, raportul, publicat astăzi, este primul document de acest gen făcut public de către INSP de la începutul pandemiei.

Autoritățile atrag atenția că, bazat pe prognoza europeană, la finalul lunii iulie s-ar putea înregistra între 20 - 200 de cazuri noi confirmat pe zi și notează că până în prezent acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă, iar în rândul celor mai vulnerabili, în media, s-au vaccinat 1 din 3 persoane.

Totodată, INSP notează că din cauza ratei mici de vaccinare, numărul de decese provocate de varianta Delta să fie mai mare spre deosebire de alte țări. „Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările”, mai notează autoritățile.

INSP mai subliniază că din cauza evoluției variantei Delta și a ratei de vaccinare, este necesar ca unele restricții precum obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate să rămână în vigoare și nu este exclus ca o serie de restricții mai dure să fie reimpuse.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vaccinare covid, #vaccinare Romania, #pandemie coronavirus Romania, #val patru covid , #Val patru COVID