Răzvan Cherecheș, profesor de politici de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, consideră că autoritățile sunt depășite de situație și nu sunt capabile să ia măsurile care se impun pentru a limita, dacă nu a preveni proporțiile valului 4.
Europa începe să se confrunte cu o creștere a numărului de cazuri de infecții cu noul coronavirus, iar experții atrag atenția că un val 4 de pandemiei este inevitabil în următoarele săptămâni. Drept urmare, mai multe țări au început deja să ia măsuri pentru a evita ca sistemele lor de sănătate să fie copleșite, însă nu același lucru se poate spune despre factorii de decizie din România, care transmit mai degrabă mesaje confuze.
Răzvan Cherecheș crede că atitudinea autorităților române este iresponsabilă și spune că măsuri ar putea fi luate, fără a se ajunge la restricții severe, pentru a trece cu bine peste un nou val.
Ziare.com: În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre valul 4, iar lumea se întreabă dacă va exista sau nu, iar dacă va exista cât de puternic va fi. Dumneavoastră cum vedeți aceste lucruri?
Răzvan Cherecheș: Valul 4 este o certitudine, cu siguranță va veni și la noi. Acum suntem într-o perioadă de pauză, între două valuri. Deci, valul 4 va veni, asta cu siguranță. Însă, după părerea mea, va fi incomparabil mai slab decât valul din toamna și iarna anului trecut, dar și decât ultimul val din această primăvară. Asta nu înseamnă că pandemia e gata, din contră. Va trebui să fim pregătiți și în fața acestui val pentru a evita orice surprize neplăcute.
Spuneați că valul 4 va fi mai slab decât valurile anterioare. Pe ce vă bazați când spuneți acest lucru?
E vorba de faptul că deși vaccinarea nu a mers deloc așa cum ar fi trebuit, au fost totuși vaccinați aproape 30% dintre români, iar mulți alții au trecut prin boală. Sigur, varianta Delta care ne amenință îi poate infecta pe cei trecuți prin boală, însă avem totuși o parte a populației imunizată. Ori, când am avut celelalte valuri, nu erau sau erau prea puțini oameni vaccinați. Iar asta va conta. Ați văzut situația din Israel și Marea Britanie, unde au crescut foarte mult cazurile, însă nu și rata deceselor. Asta arată că aceste vaccinuri funcționează.
Există țări precum Portugalia, care au decis să revină la carantina de noapte și alte restricții în cazul populației nevaccinate. Ce măsuri credeți că ar trebui să adopte România pentru a limita acest val?
Din păcate, actualul Guvern al României, autoritățile, s-au arătat din nou depășite de situație. Au fost fixate ținte pentru campania de vaccinare, iar de aceste ținte au fost condiționate și etapele de relaxare a restricțiilor. Ori, vedem că deși țintele au fost ratate rând pe rând, restricțiile au fost ridicate ca și cum ne-am fi atins obiectivele. Asta e ca și cum i-ai spune copilului că îi dai ceva dacă își face curățenie în cameră, dar deși constați că el nu face asta, tu îi dai cadourile. Nu așa se procedează!
Oamenii ar fi trebuit convinși să se vaccineze, ar fi fost nevoie de o campanie mult mai serioasă, pe limba oamenilor. Și îmi dădeați exemplul Portugaliei. Eu cred că lucrurile funcționează mai bine când se apelează la stimulente, la o latură pozitivă.
De exemplu, să se facă unele campanii cu tombolă, cu premii serioase. Să se dea o mașină pe săptămână, iar o dată pe lună să se dea o casă. Să vedeți cum s-ar înghesui oamenii. Și s-ar putea găsi și alte stimulente, inclusiv pentru cei din mediul rural. Eu știu, le dai șase vaci premiu, le dai ceea ce își doresc cei de la sat. Dar vedeți, Guvernul Cîțu a fost și este mai degrabă preocupat de politică, de alegerile din PNL, așa că nu și-au bătut capul prea mult cu vaccinarea.
Deci nu vedeți posibilă reintroducerea unor restricții care să-i vizeze, după modelul din unele țări, pe cei care evită să se vaccineze?
Nu, nu cred că este posibil ca autoritățile să ia astfel de măsuri, cel puțin nu acum. Nu există o bază legală care să le permită acest lucru, am asista la o mulțime de procese în care s-ar invoca faptul că cei nevaccinați sunt discriminați atunci când li se interzic anumite drepturi. Deci, Parlamentul, autoritățile ar fi trebuit să lucreze la o serie de detalii, dar se pare că pentru actuala putere e mai importantă bătălia pentru șefia PNL.
Și ce alte măsuri ar trebui să ia autoritățile?
Avem multe județe în care s-au vaccinat foarte puțini oameni, în schimb se fac și puține teste. La polul opus avem orașe ca București și Cluj unde oamenii s-au vaccinat în proporție mult mai mare, iar numărul de testări este și el ridicat. Dar ce ne facem acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, iar testarea e aproape inexistentă?
Ar trebui ca autoritățile să se implice serios, să se testeze masiv, iar testele să fie gratuite, pentru că există oameni care nu și le pot permite. S-ar putea renunța la testele PCR, azi există teste rapide a căror acuratețe este foarte ridicată, care costă mai puțin și care ar trebui să se facă mult mai des. Apoi, dacă testările se fac într-un număr suficient de mare, poți depista din timp focarele de infecție și se pot lua măsuri din timp. La noi, din păcate, nu au mai existat anchete epidemiologice serioase, iar asta a fost un lucru grav.
Plus, s-a dovedit că o ventilație bună este eficientă și poate preveni, alături de purtarea măștii, îmbolnăvirea. Așadar, Ministerul Educației, care din păcate și-a dovedit limitele și incompetența, ar trebui să ia toate măsurile pentru ca școlile să fie ventilate, pentru ca elevii să respecte distanțarea, iar masca să se poarte în spațiile închise.
Și tot aminteam despre măști și despre importanța lor, autoritățile au impus în trecut purtarea lor în spațiile exterioare, deși nu existau studii care să demonstreze eficiența lor în acest caz.
Măștile, da, sunt eficiente, dar în spațiile închise, pentru că afară oricum virusul nu se poate transmite decât acolo unde e aglomerație. Dar autoritățile nu s-au preocupat suficient pentru impunerea măștilor în spațiile închise, nu s-au dat amenzi, Poliția a fost inexistentă aici, astfel că multă lume și-a permis să nu poarte masca și să sfideze aceste reguli. Putem spune că autoritățile nu s-au arătat până acum capabile să ia măsurile care se impun.
Există riscul să vedem din nou state care se închid ermetic, poate chiar și România?
Nu, nu cred acest lucru. Avem acum un procent din populație vaccinat, iar asta contează enorm. Și oricum, lumea va continua să se vaccineze, chiar dacă ritmul nu e unul grozav. Apoi, acum știm mult mai bine despre acest virus și avem mult mai multe arme cu care să facem diferența.
Asta nu înseamnă că nu vor exista izolat focare și poate chiar și cazuri în care se vor adopta anumite restricții, însă asta se va întâmpla mai mult la nivel local, acolo unde vor apărea focare.
Cum spuneam, acum avem vaccinuri eficiente, iar toată strategia de luptă va fi în jurul acestora.
Slugile de la guvernarea asteapta ordine de la UE si sluga principala... Vezi tot