Nelu Tătaru: "Putem să avem până la 50.000 de cazuri pe zi." Care este numărul real de infectări

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 15:45
3718 citiri
Nelu Tătaru: "Putem să avem până la 50.000 de cazuri pe zi." Care este numărul real de infectări
Nelu Tataru, fost ministru al Sănătății FOTO Facebook.com

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că pentru a ști care este numărul real de cazuri COVID-19 ar trebui să înmulțim cifra oficială, furnizată zilnic de autorități cu 5. Acest lucru înseamnă că numărul infectărilor zilnice trece în realitate de 50.000.

Într-un interviu pentru Digi24, Nelu Tătaru a vorbit despre rata foarte mare de infectare, care depășește inclusiv așteptările specialiștilor. "Avem între 5-8 de persoane care pot fi infectate de cineva bolnav, avem o perioadă de incubație mai scurtă decât la celelate tulpini", spune Tătaru.

Fostul ministru al Sănătății pune rata mare de infectare pe seama abordării relaxate a măsurilor de comatere a efectelor pandemiei din ultima perioadă. "A fost un moment în care am văzut cam peste tot un liber la evenimente, prezența unor teste, vaccinuri și atunci poate ne-am crezut în siguranță. Nu trebuie restricții în plus, trebuie văzut dacă restricțiile se respectă. Nu suntem în situația din 2020 să închidem școli, să închidem tot și să stăm în casă", a mai spus Tăraru la Digi24.

Acesta susține că mulți dintre cei infectați se testează acasă și nu raportează rezultatul la DSP, astfel că nu sunt cuprinși în raportările zilnice. Acest lucru face ca numărul real al infectaților să fie exponențial mai mare, dar și ca cei care ajung la spital într-o fază acută a bolii să fie mult mai mare.

"Sunt multe capacități de testare, ne testăm acasă. Cifra oficială din România nu este de 8.000 cât a venit astăzi. Suntem pe o pantă ascendentă. Mobilitatea este cea care dă și transmiterea în comunitate. Urmează ca săptămâna aceasta și cea următoare să mai avem un trend crescător odată cu deschiderea școlilor. Vedem dacă vom ajunge la 20-30 de mii de cazuri pe zi.

Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri. În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic", a mai spus Nelu Tătaru.

Potrivit raportării CNCAV din 4 octombrie, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 8.292 de cazuri noi de COVID-19 și 133 decese. Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă a ajuns la 1.468.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#nelu tataru, #val patru covid, #numar cazuri coronavirus, #cazuri covid 4 octombrie , #Val patru COVID