Pandemia de coronavirus a ucis peste cinci milioane de oameni la nivel mondial. Bilanţul tragic ar fi de două sau de trei ori mai mare decât cel oficial, potrivit OMS

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 17:37
1508 citiri
Pandemia de coronavirus a ucis peste cinci milioane de oameni la nivel mondial. Bilanţul tragic ar fi de două sau de trei ori mai mare decât cel oficial, potrivit OMS

Pandemia COVID-19 a ucis peste cinci milioane de oameni în lume de când Biroul Organiaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din China a anunţat apariţia bolii, la sfârşitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanţ realizat pe baza unor date oficiale de AFP.

Acest bilanţ, întocmit luni, 1 noiembrie, la ora 21.30 GMT (23.30, ora României), ia în calcul morţile înregistrate de către autorităţi naţionale de sănătate şi reprezintă doar o parte a morţilor reale cauzate de noul coronavirus.

Organiaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază că dacă se ia în calcul supramortalitatea legată direct de COVID-19, bilanţul pandemiei este două sau trei ori mai mare decât cel oficial.

Bilanţul zilnic al morţilor în lume a scăzut pentru prima oară de aproape un an la 8.000, la începutul lui octombrie, însă situaţia este foarte diferită pe continente.

”Numărul total al cazurilor şi morţilor din cauza COVID-19 este pe cale să crească pentru prima oară de două luni. Acest lucru esta cauzat de creşterea actuală a epidemiei în Europa, care depăşeşte declinul observat în alte regiuni ale lumii”, preciza joi, 28 octombrie, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În regiunea europeană a OMS - din care fac parte 52 de ţări, de la coasta la Atlantic şi până în Azerbaidjan şi Rusia -, creşterea numărului morţilor este cauzată în principal de evoluţia situaţiei în partea de est a regiunii.

În Rusia, potrivit datelor raportate zilnic, peste 1.000 de oameni mor din cauza COVID-19, în medie, începând de la 20 octombrie. Autorităţile ruse spun ele însele că acest bilanţ este larg subestimat.

Potrivit bilanţurilor zilnice, la 1 noiembrie se înregistrau 239.693 de morţi din cauza COVID-19, însă agenţia rusă de statistică Rosstat, care defineşte mai larg moartea din cauza COVID-19, înregistra în septembrie un bilanţ de aproape 450.000 de morţi dn cauza COVID-19.

După Rusia, Ucraina şi România sunt în prezent cele două ţări din Europa care înregistrează cel mai mare număr de morţi zilnic din cauza COVID-19 - Ucraina 546, iar România 442 de morţi pe zi, în medie, în ultimele şapte zle.

America Latină şi Caraibele sunt regiunea cea mai îndoliată din lume - 1.521.193 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei.

Însă numărul morţilor zilnice, în prezent de 840, scade din mai 2021.

În Statele Unite, peste 1.400 de morţi din cauza COVID-19 se înregistrează zilnic, în medie, în ultimele şapte zile - un bilanţ în scădere cu 15% faţă de săptămâna precedentă. Statele Unite, cu un total de 746.747 de morţi din cauza COVID-19, este ţara cu cel mai grav bilanţ al pandemiei.

Citeste si:
OMS, noi recomandări în privința vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani
OMS, noi recomandări în privința vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat vineri, 21 ianuarie, extinderea utilizării unei doze reduse de vaccin Covid-19 de la Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani,...
OMS recomandă extinderea vaccinării anti-Covid și la copiii de peste 5 ani. Ce doză li se administrează
OMS recomandă extinderea vaccinării anti-Covid și la copiii de peste 5 ani. Ce doză li se administrează
Comitetul consultativ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a recomandat vineri, 21 ianuarie, extinderea utilizării vaccinului anti-COVID-19 și pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani....