Epidemiolog francez, despre cum va evolua pandemia în România. Când începe să scadă valul 4 și când vor veni vremuri mai bune

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 03:04
22115 citiri
Epidemiolog francez, despre cum va evolua pandemia în România. Când începe să scadă valul 4 și când vor veni vremuri mai bune
Spitalele din România sunt încă pline de pacienți aflați în stare gravă FOTO Hepta

Valul 4 al pandemiei face ravagii în România și a provocat mai multe victime decât valurile anterioare. Vestea bună este că se pare că am ajuns pe platou, iar numărul infectărilor zilnice nu va mai crește. Vestea proastă e că scăderea va fi lentă, ceea ce înseamnă că vom continua să avem multe victime.

Valul 4 al pandemiei pare că s-a stabilizat. Potrivit datelor oferite de autorități, de marți și până miercuri au fost înregistrate 14.950 de cazuri noi de COVID-19, iar în aceeași perioadă au fost raportate 512 decese.

Cei mai mulți experți consideră că valul 4 a ajuns la faza de platou, după o creștere de mai multe săptămâni. Acest lucru este sugerat și de ultimele cifre, care indică faptul că săptămâna trecută au fost înregistrate mai puține cazuri.

Epidemiologul francez de origine română Mircea Sofonea spune că cel mai probabil valul 4 se va autoepuiza, „ajutat” și de restricțiile decise de curând de autoritățile române. „Un val durează de regulă undeva în jur de 60-70 de zile, apoi începe să se estompeze, să-și piardă din efervescență. Acum depinde și când începe valul, depinde de o serie de caracteristici, în ce proporție e imunizată populația, cât de disciplinați sunt oamenii. Aș spune că în România din noiembrie ar trebui să-și piardă din forță și să înceapă declinul.

Problema e că totuși în România există prea multe persoane neimunizate, iar atunci valul acesta va continua să se răspândească și să facă victime chiar dacă va scădea oricum treptat. Însă noi putem face în așa fel încât cazurile să scadă mai repede. Dar pentru asta ajungem orice am face tot la vaccinare”, punctează el.

Restricțiile sunt „fentate”

Mai sceptic este expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, director al departamentului de Sănătate Publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai. El crede că acest val s-ar putea întinde până în 2022. Totuși, este de acord că am putea să vedem o ameliorare în următoarea perioadă.

„În momentul în care s-au luat măsurile adecvate începem să numărăm 3 săptămâni”, spune el. Există totuși o problemă. Răzvan Cherecheș atenționează că noile reguli nu sunt respectate peste tot. „Degeaba se anunță măsuri dacă nu sunt aplicate. De fapt, despre aplicare trebuie să vorbim, în momentul în care încep să fie aplicate concret măsurile. În Cluj, teoretic nu ai voie să intri pe terase decât cu certificatul verde. Mie personal mi s-a cerut certificatul verde poate în jumătate dintre situații.

Pentru că nu verifică nimeni. Acum, și cu certificatul verde e o chestiune de timp până ce oamenii vor realiza că să ai un cod QR pe telefon în condițiile în care angajatul de la local nu te poate legitima, iei un cod QR al oricui și e rezolvată problema. Aici vine partea de aplicare a legii. Fără aplicarea legii, toate măsurile sunt numai de paradă, demonstrative”, susține Cherecheș.

Vești bune de la UBB

O veste bună vine din partea experților Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Graficul realizat de aceștia sugerează că în cel mai scurt timp am putea să avem un declin al numărului de infectări.

„Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni vom ajunge pe platoul valului patru, asistând la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice faţă de săptămâna trecută”, spun cercetătorii UBB.

Și alte proiecții arată că valul 4 și-a început declinul, însă situația rămâne pe mai departe complicată, iar numărul de cazuri grave continuă să fie ridicat, iar de aici rezultă și multe decese. Toți specialiștii atrag atenția că singura modalitate de pune capăt cu adevărat acestui val și de a stopa ulterior epidemia la nivelul României este să ne vaccinăm.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#covid, #Romania, #val 4, #restrictii , #Val patru COVID