Secţie de Pre-Terapie la spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, ca urmare al numărului îngrijorător de mare al cazurilor severe de COVID-19

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 14:32
1520 citiri
Secţie de Pre-Terapie la spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, ca urmare al numărului îngrijorător de mare al cazurilor severe de COVID-19
Parterul Secţiei de Pneumologie a fost transformat în zonă roşie FOTO Unsplash.com

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara a înfiinţat o Secţie de Pre-Terapie, ca urmare a creşterii accentuate a numărului de pacienţi cu forme severe şi foarte severe de infecţie cu SARS CoV-2, însă şi a numărului mic de paturi ATI, parterul Secţiei de Pneumologie fiind transformat în zonă roşie.

Au fost operaţionalizate 34 de paturi, în care vor fi internaţi pacienţii ce necesită suport respirator, pentru care nu se poate asigura procedura de intubare.

"Din păcate, în fiecare zi creşte numărul pacienţilor care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60% - 70% şi uneori chiar de 80% şi care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supravieţuiesc.

Am fost nevoiţi să deschidem această secţie, întrucât Terapia (ATI - n.r.) noastră este mică şi nu facem faţă. În noua configuraţie, putem să le asigurăm pacienţilor pe care îi internăm în Secţia de Pre-Terapie tratamentul respirator de care au nevoie. Practic, această secţie funcţionează aproape ca o unitate de terapie intensivă", a declarat, duminică, managerul Spitalului "Victor Babeş", doctor Cristian Oancea.

Pneumologul spune că în secţia nou creată nu se poate utiliza procedura de intubare. Pentru cei care au nevoie de intubare, va trebui căutată urgent o secţie de ATI cu paturi libere.

Spitalul "Victor Babeş" are nevoie şi de o zonă albă, pentru pacienţii cu afecţiuni pulmonare şi care nu sunt bolnavi de COVID-19

"Vreau să reamintesc că Spitalul "Victor Babeş" are nevoie de o zonă albă, în care să fie trataţi pacienţii care au afecţiuni pulmonare şi care necesită internare. Nu vom renunţa la această zonă, întrucât şi aceşti bolnavi sunt importanţi pentru noi, la fel de importanţi precum pacienţii cu COVID-19. Nu ne mai permitem să transformăm întreg spitalul într-o zonă roşie şi nici nu o vom face", a mai precizat Cristian Oancea.

Pacienţii din Secţia de Pre-Terapie vor fi monitorizaţi şi consultaţi de un specialist ATI care se alătură echipei medicale din Secţia de Pneumologie. Bolnavii vor putea fi conectaţi, dacă este nevoie, la aparatura de ventilaţie non-invazivă sau la aparatele de ventilaţie cu debit mărit de oxigen (high-flow).

Medicul pneumolog Gabriel Geru, de la "Victor Babeş", a adăugat că de sâmbătă seară până duminică dimineaţă au fost internaţi 10 pacienţi aduşi cu ambulanţele din UPU-urile de la Spitalele Municipal şi Judeţean.

"Toţi au o formă moderat severă de COVID-19 şi au avut nevoie de oxigen suplimentar. Din cei internaţi în garda mea, din cei 10, doar doi sunt vaccinaţi", a spus medicul Gabriel Geru.

"Vom ajunge în situaţia în care nu vom mai avea unde să îi tratăm pe cei grav bolnavi"

De asemenea, managerul Cristian Oancea a subliniat că şi-a rugat colegii manageri de la Spitalele Judeţean şi Municipal să încerce să crească numărul de paturi destinate tratării pacienţilor cu forme medii şi chiar severe de COVID-19.

"Cele 34 de paturi suplimentare de la noi din spital se vor ocupa, cu siguranţă, în câteva zile şi mi-e teamă să nu ajungem din nou în situaţia în care nu vom mai avea unde să îi tratăm pe cei grav bolnavi. Avem în vedere şi identificarea altor spaţii de cazare, în afara spitalelor, dacă numărul bolnavilor va creşte şi mai mult", a mai explicat Cristian Oancea.

Duminică dimineaţă, 26 septembrie, în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" erau internate 84 de persoane.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...