Claudiu Saftoiu: Traian Basescu stia despre problemele din vami inca din 2005

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 21:57
4258 citiri
Claudiu Saftoiu: Traian Basescu stia despre problemele din vami inca din 2005

Presedintele Traian Basescu stia de problemele din vami inca din 2005, cand Serviciile de Informatii aduceau tone de documente si cereau masuri imediate impotriva actelor de coruptie de la frontiera, sustine Claudiu Saftoiu, fost consilier prezidential si fost sef SIE.

"Presedintele are rapoarte de la SRI din 2005. Eu insumi, cand eram la Cotroceni, imi aduc aminte ca primeam vrafuri peste vrafuri. Erau ofiteri de informatii care spuneau: veniti odata peste oamenii acestia, sunt in toate punctele de frontiera, e coptura acolo de coruptie. Aceste lucruri au fost documentate de ani si ani de zile", a spus Claudiu Saftoiu, la Realitatea TV.

Acesta sustine ca pe granita de Vest "au fost tone de informari din partea SRI, care asteptau sa fie valorificate".

"Erau suficiente elemente de la prima sesizare si, mai apoi, la documentare", a declarat fostul sef SIE.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, in cadrul unei emisiuni la TVR, ca doreste ca operatiunea de combatere a evaziunii in vami sa ajunga la "regina", facand referire la sistemul piramidal de colectare a spagilor pe care l-a facut public Sindicatul Vamesilor ProLex.

De altfel, presedintele Traian Basescu sustine ca operatiunea de combatere a evaziunii fiscale din domeniul vamal a inceput inca din vara anului trecut.

"A fost o informatie pentru lumea politica europeana, noi trebuia sa probam ca e o lupta anticoruptie adevarata si nu de fatada. De la ce-a pornit - acest document pe 50 de pagini, practici evazioniste, documentarul unui seriviciu de informatii, pe care un sef de stat nu poate sa-l puna in biblioteca, trebuie sa-i dea o solutie. Am primit acest document in vara acestui an si am convocat imediat CSAT", a zis presedintele, marti seara, la TVR.

Seful statului considera ca "acesti oameni ar trebui sa fie cinstiti pentru ca ei stiu mai mult decat stiu eu sau cei care ancheteaza".

"Daca ar avea minim de decenta, ar trebui sa spuna ce stiu. Unii dintre ei se pare ca sunt implicati, nu fac afirmatii certe pentru ca nu le stiu. Daca sunt cinstiti, sa le spuna, pentru ca este un moment cand putem curata un sistem", a precizat presedintele.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...
Comentarii
dunarea
rank 5
Noroc ca pune UE presiune pe noi ca altfel astia si azi erau liberi
surianu
rank 5
Basescu stia din 2005 de coruptia din vami, dar s-a jenat sa-i denunte public si sa-i puna la punct.