Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Seful vamii Naidas si alte 14 persoane, arestate pentru 29 de zile

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 23:01
2756 citiri
Seful vamii Naidas si alte 14 persoane, arestate pentru 29 de zile
Foto: Arhiva

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis, miercuri seara, mandate de arestare de 29 de zile pentru seful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, Valentin-Ionica Baragan, precum si pentru alte 14 persoane care isi desfasurau activitatea la acelasi punct vamal.

Cei 15, intre care 11 lucratori de politie de frontiera - trei ofiteri si opt agenti, si patru lucratori vamali, toti de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, judetul Caras-Severin, au fost retinuti de DNA miercuri pentru contrabanda cu tigari.

Potrivit DNA, cei trei ofiteri de politie de frontiera sunt: seful PTF Naidas, Valentin-Ionica Baragan, respestiv Orlando-Gabriel Cean si Iota Herdi. Ceilalti opt agenti de politie de frontiera sunt: Ion Bilba, Victor Chiritoiu, Claudiu Ciubotaru, Ion Dagalita, Adrian-Ilie Junc, Sabin Muntea, Adrian Ilie Radu si Cristian Daniel Luca. De asemenea, cei patru lucratori vamali de la Naidas care au fost retinuti de DNA sunt: Camelia Mihaila, Gheorghe Verdet, Ovidiu Gelu Tinte si Dalibor Iovanovici.

Seful PTF Naidas, Valentin Ionica Baragan, avea rolul de a-si anunta subordonatii cand sunt controale pe linie ierarhica, in schimbul acestor servicii primind sume cuprinse intre 50 si 500 de euro, dar si tigari si sticle de whisky, se arata in referatul DNA, obtinut de NewsIn.

Potrivit procurorilor anticoruptuie, scopul pentru care Baragan trebuia sa anunte iminenta unor controale era "de a nu periclita activitatea infractionala si traficul de tigari".

Rolul jucat de seful PTF Naidas reiese dintr-o interceptare din 6 ianuarie 2011, cand Baragan il cheama la el pe lucratorul vamal Dalibor Iovanovici si ii vorbeste in prezenta altui vames, Valentin Pocol.

"Pocol: Deci in momentul asta nu intra o tigara in tara!

Dalibor: Pai da. Ieri chiar am facut control amanuntit...

Baragan: Aveti grija, da?

Dalibor: Da.

Pocol: Da? Deci, nu intra o tigara. Da-l in p... mea, zece zile nu moare nimeni. Asa o zis si... zece zile sa nu miste nimic!

Dalibor: Asta e.

Baragan: Aveti grija la intrare. Materiale de inregistrare cu pixuri, cu ochelari, nu poti sa stii.

Pocol: Vor sa organizeze niste flagrante. Nu lasati nicio tigara. Deci, acum m-a sunat de la Bucuresti, deci jur!".

Totodata, in referatul DNA sunt consemnate mai multe sume de bani sau alte foloase pe care fostul sef de la Naidas le primea prin intermediul subordonatilor sai. Astfel, sumele primite variau de la 50 la 500 de euro, insa la seful punctului vamal ajungeau si cartuse de tigari si sticle de whisky.

De altfel, la inceputul lunii decembrie 2010, Baragan ii cere unui subordonat sa-i cumpere doua jamboane de porc si trei kilograme de Vegeta spunandu-i sa-si opreasca banii, circa 240 de lei, din mita ce urma sa fie impartita la sfarsitul zilei, asa cum reiese dintr-o interceptare.

"Iovu (investigator sub acoperire- n.r.): Doua jamboane de porc?

Borceanu Cristian (cel care fusese insarcinat cu achizitionarea produselor- n.r.): Un milion doua sute unul, doua milioane patru sute sunt amandoua.

Iovu: Si mai ce?

Borceanu: Trei kilograme de Vegeta.

Iovu: Dar pentru cine? Pentru Baragan?

Borceanu: Pentru ei, acicea..."

Totodata, Baragan mai este acuzat ca, pe langa faptul ca stia despre activitatile subordonatilor sai si le sprijinea, uneori mai si comenta cu o parte dintre ceilalti lucratori anumite incidente legate de impartirea mitei.

In acest sens, redam o parte din interceptarea discutiei din 17 decembrie 2010 dintre Baragan si investigatorul sub acoperire Iovu:

" Iovu: Parte egala, intelegi?

Baragan: Da.

Iovu: N-am zis nimic, astia maraiau pe aici. Cum, parte egala?

Baragan: Da.

Iovu: Si au inceput sa dea mai putin, mai putin, mai putin. Tura trecuta a luat 600.000...

Baragan: S-a mutat acuma, nu?"

Seful PTF Naidas, Valentin Ionica Baragan, este urmarit penal pentru luare de mita si aderare la un grup infractional organizat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#arestari vama, #arestari sef vama, #descinderi vama , #vama