Venea o spaga pe Siret, dar a ajuns si la Stamora Moravita (Opinii)

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 12:20
1854 citiri
Venea o spaga pe Siret, dar a ajuns si la Stamora Moravita (Opinii)
Foto: Arhiva

Declansarea brusca a razboiului troian, cu ofiteri de acoperire strecurati la punctele de frontiera, vrea sa lase impresia ca, pana mai ieri, nici justitia si nici altcineva nu observase cum se procopsesc vamesii si politistii de la granita cu atatea vile, piscine, masini si terenuri, incat numai haremul le-ar mai lipsi ca sa fie viata full.

Secretul lui Polichinelle nu-l cunosteau decat turistii, exportatorii, importatorii, transportatorii si contrabandistii profesionisti. Justitia, fiind in relatii rele cu Polichinelle, n-avea de unde afla ce stia tot satul, dar nu stia barbatul.

E greu sa nu te lingi pe degete, langa stup

Nu trebuia decat fler, banuiala si justitie, ca razboiul sa fi inceput fara multa tevatura in deceniile trecute. La ora asta, ar fi fost terminat si n-ajungeam sa aflam ca la Siret spaga se aduna cu galeata, iar la Nadlag sau la Stamora Moravita poate cu cazanul, sau cu cisterna.

Nu zic ca n-ar fi trebuit demarat macar acum bombardamentul anticoruptie, dar ma gadila pe la nari mirosul de malpraxis, specific medicului care, fara sa fi prescris cuiva pastile sau ceaiuri preventive din timp, aduna deodata o suta de pacienti, apuca bisturiul si-i opereaza pe cord deschis, in grup.

Sa fim seriosi, in vama se jefuieste nu de azi, de ieri. S-a jefuit si inaine de '89, s-a jefuit si dupa aceea, se mai jefuieste inca, intrucat e greu sa nu te lingi pe degete cand, trecand pe langa stup, afli ca albinele n-au ac si nu inteapa.

N-a intepat FSN, nici PDSR, Conventia Democratica, PSD singur, PNL impreuna cu PD-L, nici PNL ocrotit de PSD, nici PD-L impreuna cu PSD, nici PD-L singur, pana in momentul cand acesta s-a trezit din somn de moarte, ca viteazul din poveste.

Cine n-are parasuta, sa-si cumpere

Dupa doua decenii de jaf nestingherit, ne-am pomenit ca, in loc sa fi scos cineva maselele stricate cu clestele, una cate una, le scoatem pe toate deodata, cu un pumn zdravan tras in falci, ca antidot in epidemia de anticoruptie, dand un fel de spectacol sudamerican, la nivel european.

Multimea mare de retinuti si de arestati lasa de inteles ca urmaritii sunt cel putin la fel de organizati ca urmaritorii si n-ai cum ghici scorul final al jocului de-a hotii si vardistii, intr-un moment cand se observa ca piramida e bine zidita si nimeni nu-i spagar de capul lui.

Adica, n-ar risca micul functionar nici scaunul de sub el, nici agoniseala de acasa, daca n-ar sti ca-i tine bine umbrela un sefulet, ca nu cumva, sa nu-i ploua anticoruptia in cap.

Dar nici sefuletul n-ar pune mana pe umbrela, daca nu i-ar tine copertina un sef mai mare, care nici el nu s-ar expune fara sa stie sigur ca un sef si mai mare ii tine parapanta deasupra crestetului, acesta fiind el insusi protejat de o parasuta asezata atat de sus, incat ametesti privind de acolo, unde esti.

Cazul Trutulescu 3

Fenomenul nu e nou de tot, daca ne amintim de evenimentul "Tigareta", terminat in coada de peste, de episodul "Tigareta 2", ramas in ceata si la inca vreo cateva tigarete, care, in loc sa descurajeze contrabanda, au incurajat-o mai tare, pana am ajuns acolo unde suntem.

Colac peste pupaza, la atata padure de umbrele si parasute, apar si sindicatele, ai caror lideri au explicatia lor, naucitoare. Ne-o da domnul Paraschiv, intr-o fraza concisa: "e greu sa rezisti la coruptie cu salariile taiate, cu interdictie la al doilea job si cu presiuni politice".

Adica, daca tai salariile si pui interdictie pe al doilea job, macar lasa omul sa fure pe cont propriu. Altfel, iti fac un miting de-ti merg fulgii, iti pichetez partidul cu noua Opozitie de stanga-drepta, sun goarna si intru cu oamenii in greva pentru dreptul evazionistilor la protectie sociala.

Ideile nu lipsesc. Cea mai originala e cea a domnului Varujan Pambuccian, care propune sa aducem vamesi si politisti din import, sa vada ai nostri cum vamuiesc ei. Poate, prin schimb de experienta, invata ai nostri de la ei, sa vamuiasca nemteste.

Ar fi o varianta fericita, afara de cazul cand, doamne fereste, invata nemtii de la ai nostri sa vamuiasca romaneste.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#mita vama, #arestari vamesi, #coruptie vama , #vama