Cum poate fi castigat jocul de sah al coruptiei - Exclusiv

Vineri, 04 Martie 2011, ora 23:53
6267 citiri
Cum poate fi castigat jocul de sah al coruptiei - Exclusiv
Foto:prolex.ro

Presedintele sindicatului PRO LEX, Vasile Lincu, a prezentat, pentru Ziare.com, modul in care crede el ca se poate lupta impotriva coruptiei din vamile Romaniei, dar si despre cum si daca poate fi castigat ceea ce el a numit "jocul de sah" prin care un sistem infractional obtine sume uriase de acolo.

Intrebat care sunt modalitatile prin care se poate invinge acest sistem corupt, el s-a aratat, in primul rand, de parere ca sistemul e foarte greu de distrus, dar poate fi afectat daca se iau masuri.

"Nu conteaza foarte tare numele de pe tabla de sah, in comparatie cu demontarea sistemului. Practic, piesele au avut mai multe nume de-a lungul timpului si vor mai avea daca nu va fi afectat acest sistem. Trebuie sa ne concentram pe functionarea sistemului (...)De distrus e greu, dar de afectat poate fi afectat", a spus presedintele sindicatului PRO LEX pentru Ziare.com.

In opinia sa, doua elemente vor fi foarte importante pentru asta - functionarea corecta a justitiei din Romania si presiunea din exterior pentru schimbari legislative in acest domeniu. Referindu-se, in mod concret, la ce ar trebui facut, el a identificat patru modificari ce vor trebui facute - politice, legislative, in domeniul independentei si justitiei, dar si in modalitatea prin care se recruteaza personalul de la vama.

Cine bate sistemul? Nici macar presedintele

Presedintele sindicatului PRO LEX e de parere ca sistemul coruptiei din vami e atat de puternic incat nici macar presedintele Romaniei nu poate sa-l schimbe de unul singur, iar ca sperantele de schimbare nu vin din zona politica, de unde are putine iluzii, ci de la justitie si presiunea externa.

"Noi suntem avertizari, putem prezenta slabiciunile sistemului si ce trebuie schimbat. Totul pleaca de la politic, dar nu vad o solutie de la politic, nici acum, nici in viitor. Am vazut evolutia politicului in ultimii ani, nu vorbesc doar de PD-L, vorbesc de politic. Nici presedintele Romaniei nu poate sa treaca peste Parlament. Singura speranta, din doua zone. Prima e din zona justitiei si a Parchetului, care trebuie sa-si faca treaba, iar sub aspect legislativ, ca politicul sa schimbe ceva, trebuie o presiune din afara".

Lincu a mai declarat ca presiunea din afara nu inseamna neaparat sa fi fost amanati de la intrarea in Uniunea Europeana si nici sa fim amanati acum de la aderarea la Spatiul Schengen, dat fiind ca membrii "tablii de sah a coruptiei" nu sunt in vreun fel afectati de acest lucru.

"Intr-un interviu pentru o publicatie olandeza, le-am spus ca cei care controleaza acest sistem nu sunt interesati de soarta tarii, ci de a propriilor familii. Amanarea intrarii in Uniunea Europeana nu era o solutie. Cu Schengen e afectata doar imaginea Romaniei si mediul de afaceri, nu ei".

El spune ca nici regulile europene nu sunt suficient de dure in acest moment pentru a reduce substantial coruptia din vami.

"Cartea Economica si Sociala si alte carte la care Romania e parte reglementeaza niste principii atat de largi incat si o tara cu dictatura se incadreaza. Ar trebui sa fie mai in amanunt, sa nu permita aceste derapaje sa nu ajungem la puterea exclusiva a clasei politice. Ca sa avem legislatii asemanatoare si o protectie a cetateanului, trebuie ca si clasa politica sa poata decide doar in anumite limite. Macar chestiile de baza, ierarhia legilor, justitia sa functioneze si sa mai fie niste chestii regelementate sa nu lipseasca din niciun act normativ", a spus Lincu.

Cel care a declansat scandalul "tablii de sah" spune ca sistemul poate dura la nesfarsit daca nu va exista o presiune ca acestea sa dispara.

"Acestea doua pot afecta sistemul, nu bate. Daca nu se schimba cauzele, premisele constituirii unui astfel de sistem care functioneaza de ani de zile si se schimba doar persoanele, premisele exista sa fie la nesfarsit. Nu va fi afecta decat sub aspect de persoane. In primul rand trebuie sa avem independenta justitiei", a adaugat Lincu.

Prima schimbare - despre politica si Constitutie

Vasile Lincu se arata de parere ca cea mai importanta schimbare ar trebui sa vina de la nivelul politic, prin schimbarea Constitutiei, astfel incat aceasta sa stabileasca mai clar faptul ca ministrii sa nu se mai poata substitui Parlamentului in privinta legilor, inclusiv pe cele privind vama, unde membrii Executivului schimba ei insisi actele normative.

"Politicul ar trebui sa fie primul. Totul pleaca de la Constitutie. In acest moment, ea reglementeaza niste principii. Ar trebui, dar nu cred ca e vointa politica, Constitutia sa mearga la niste reglementari mai clare macar sub aspectul ierarhiei actelor normative, macar pe ierarhie. Multe exemple de anomalii. Se emit ordonante de urgenta care nu sunt de urgenta, hotarari de Guvern care contrazic acul normativ in baza caruie sunt emise si, cel mai grav, ordine care sa dezvolte legea. Ultima e foarte importanta", spune Lincu.

"De exemplu, legea 360 privind statutul politistului e organica. Ei bine, emisa in baza statutului functionarului public. Desi prevede clar ce trebuie sa contina, legea 360 nu e emisa in baza actului pe baza caruia e emis. De la o lege speciala, organica, ajungem sa permitem ca prin ordin intern al ministrului sa stabilim anumite reglementari cu valoare de lege organica. Ajungeam ca un om politic, ministrul, sa se substituie Parlamentului in privinta legilor organice", a adaugat presedintele sindicatului PRO LEX.

El a mai spus ca are si probe ca politicienii incalca legile privind numirile in vami, dand exemplu declaratia fostului sef ANAF, Sebastian Bodu, care a spus ca el l-a recomandat pe actualul sef al vamilor pentru o functie, desi aceasta se da prin concurs.

"Deja aveti probe, au fost si hartii si declaratii ale oamenilor politici care au fost parte in negocieri politice, inclusiv pe functiile de conducere. De exemplu, Sebastian Bodu a sunat intr-o emisiune si a spus ca el l-a recomandat pe Viorel Comanita, actualul sef al vamilor, pentru functia de director juridic la ANV. Vorbim de o functie publica scoasa la concurs. Cand participa o singura persoana, recomandata politic, credeti ca acel concurs a fost corect? Si femeia aia, doamna Severin, la fel. Toate astea, insistenta si functionarea sistemului.

Costea, la fel, cu prefectul care strange CV-uri si inainteaza si el. Cel de la vama Bucuresti, la fel, om politic pus la fel. Sunt recomandari politice. Politicul e in tot si in toate. Legislatia se modifica tot in mai rau, ca politicul sa patrunda si mai mult. Nu vorbesc de acum, vorbesc de toate partidele", a spus Lincu.

A doua - concurs real pentru functii

Concursul pentru functiile din vama e considerat unul din cele mai importante lucruri pentru eliminarea coruptiei din vami, in opinia lui Vasile Lincu, considerand ca astfel oamenii nu vor mai depinde de superiorii lor si de schimbarile politice.

"Toate functiile sa fie prin concurs. Asa, e greu sa schimbi persoanele respective. Exemplu, daca acum PD-L e la putere, vin altii la putere si au macar posibilitatea controlului piramidei. Astfel, va fi un blocaj. Cei care pot fi la putere nu pot sa refaca sistemul cu alti oameni, daca e concurs. Majoritatea celor de la baza piramidei sunt numiti temporar. Acei pioni sunt luati de la vami si numiti temporar, asa ca sunt dependenti",

"Practic, nu exista in organigrama vamii seful de tura, desi e in lege. Nu va trebui scoasa la concurs, atunci. Voi atribui unui lucrator atributiile pe care le vreau eu. Seful de tura e o piesa foarte importanta cand vorbim de frontiera.

Schimbarile legislative- esentiale

Vasile Lincu a dezvaluit unul din cele mai importante elemente care permit coruptia in vami - legea a fost schimbata astfel incat sefii vamilor isi pot concedia abuziv angajatii care nu fac ceea ce vor ei, fara sa pateasca ceva.

"Legea a devenit mai permisiva. S-a modificat legea pentru a permite sistemul, pentru a face provizorat la nesfarsit. Ar trebui schimbari legislative. La un moment dat era ok, au adaptat-o sa fie buna pentru sistemul din care fac parte ei", a spus Lincu.

"Legea trebuie sa responsabilizeze pe cel care emite actul normativ. Foarte, foarte important. Daca e un sef deranjat de dumneavoastra ca executant, poate sa va mute ilegal, sa va dea afara ilegal. Mergeti in instanta, castigati, ce se intampla? Persoana respectiva nu raspunde sub nicio forma. Ei pot face abuzuri fara sa fie trasi la raspundere o clipa. Folosesc acest tip de abuz ca sa va indeparteze si anihileze pe oricine vor. Trebuie act normativ sa raspunda cel care emite ordinul ilegal, sa raspunda si pecuniar el, nu trebuie sa suporte statul.

Justitia si sistemul corupt

"Avem nevoie de justitie independenta, insemnand si Ministerul Public. Daca ar fi, n-ar putea sa existe un sistem infractional. Pot sa banuiesc, ca si dumneavoastra. O luam altfel, pana acum Parchetul a functionat? Toate sistemele institutionale, afectate de acest sistem de coruptie. Atat timp cat justita nu e in masura sa-i depisteze pe cei din acest sistem si sa-i traga la raspundere, inseamna ca nu are aceasta putere, ca cineva o lipseste de aceasta putere", a spus Lincu. El a adaugat ca justitia nu e nici total dependenta, nici total independenta.

Presedintele PRO LEX a mai spus si ca sistemul coruptiei din vami include o gama larga de oameni, de la politicien, la mass media si chiar oameni din serviciile secrete.

"Sistemul e format din oameni politici, oameni de afaceri, mass media, o parte din sindicalisti, chiar si infractori, la un moment dat oameni din institutiile publice si, convingerea mea, o parte din servicii, oameni din servicii, nu serviciul ca atare. Va dati seama care e puterea sistemului si cu cine avem de-a face", a declarat Lincu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Vasile Lincu castigare sah, #Lincu sah coruptie vami, #castigare sah coruptie vami , #vama