Mana lunga a lui Gheorghe Falca (Opinii)

Marti, 01 Martie 2011, ora 00:20
11000 citiri
Mana lunga a lui Gheorghe Falca (Opinii)
Foto: evz

Sorin Blejnar a fost propulsat la sefia ANAF de filiala PD-L Arad. Asta arata un document prezentat de Realitatea TV, a carui autenticitate nu a fost contestata de nimeni pana acum. Asadar nu e o facatura moguleasca. Si ce inseamna filiala Arad?

Documentul este semnat de presedintele organizatiei aradene, Gheorghe Seculici, nimeni altul decat socrul Gheorghe Falca. Cine e Gheorghe Falca? Un politician pe care DNA se tot chinuie sa-l judece pentru coruptie si nu reuseste din cauza unor tertipuri procedurale.

Primarul Aradului e acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar - o vila pentru un apartament la bloc - pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real. Dupa un an de ancheta, domnul Falca a fost trimis in judecata in toamna lui 2007 si de atunci procesul treneaza.

In tot acest timp, avocatul d-lui Falca ori a cerut amnare, ori a invocat exceptii de neconstitutionalitate. De altfel, Curtea Constitutionala a fost sesizata deja de doua ori de Gherghe Falca si de tot atatea ori procesul sau a fost suspendat. A incercat sa sesizee CCR si a treia oara, insa instanta i-a respins cererea.

In aceste conditii, care e diferenta penala dintre Adrian Nastase si Gheorghe Falca? Niciuna. Amandoi se pretind nevinovati, dar amandoi trag de procesele lor ca de guma, doar doar ajung la prescriptie. Cu acest profil remarcabil, Gheorghe Falca controleaza prin interpusi doua zone esentiale ale statului: ANAF, prin Sorin Blejnar, si Minsiterul de Interne, prin Traian Igas. Ba chiar avea ambitii sa conduca PD-L, sustinut de un alt exemplu de onestitate ale politicii romanesti, Elena Udrea. Iar cand a intampinat rezistenta Monicai Macovei, care a cerut suspendarea automata din partid a tuturor celor urmariti penal, a amenintat-o cu dosare penale, intr-un stil aproape mafiot.

Si cand este omul unuia dintre cei mai importanti baroni ai PD-L, ce mai conteaza cat de adecvat este domnul Blejar pentru functia pe care o ocupa? Daca initital premierul nu avea absolut niciun gand sa ia vreo masura impotriva lui Sorin Blejnar in scandalul vamilor, socotind ca daca nu e acuzat penal este foarte bun pentru sefia ANAF, abia dupa ce presiunea publica a devenit uriasa a inteles ca in discutie nu e doar onestitatea personajului, si ea discutabila, ci si competenta, asa ca a trimis corpul de control la ANAF. Se pare ca fostul ministru al Finantelor a facut demult aceasta descoperire si a vrut sa scape de Sorin Blejnar, insa n-a reusit. De ce oare?

Asta e marea drama a Romaniei: unde te intorci dai de ei, de puscariabili omniprezenti si omnipotenti care conduc tara direct sau prin interpusi, care detin principalele parghii de putere si au mana pe robinetele bugetului. Sunt distribuiti in toate partidele si cangreneaza aceasta tara indiferent cine se afla la putere. Si cat timp ei nu vor disparea sau macar nu se vor imputina, nu cred ca vom putea discuta nici despre guvernare eficienta, nici despre suprematia competentei, nici de moralitate. Eliminarea lor este prima reforma politica de care Romania are nevoie, dar pe care niciun partid nu a fost pana acum dispus sa o duca pana la capat.

#Sorin Blejnar Falca, #scandal mita vami, #influenta Falca PDL , #vama