Mita in dosarul Mironescu: Un comisionar a trimis "bani cat nu pot fi pusi in plic"

Vineri, 27 Mai 2011, ora 16:42
3587 citiri
Mita in dosarul Mironescu: Un comisionar a trimis "bani cat nu pot fi pusi in plic"

Un comisionar vamal si patronul unei firme s-a angajat sa transmita "bani cat nu pot fi pusi in plic" de la Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa catre Eugen Bogatu, reprezentand datorii acumulate de acesta catre grupul infractional.

Informatia apare in motivarea deciziei instantei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventiva in dosarul "gruparii Mironescu", informeaza Mediafax.

Conform sursei citate, Sorin Budai, in calitate de asociat la Air & Sea Container Shipping SRL, s-a angajat, in 7 septembrie 2010, sa transmita "o suma foarte mare de bani (atat de multi incat nu pot fi pusi intr-un plic) de la inculpatul Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa catre Eugen Bogatu".

Suma reprezenta datorii acumulate catre grupul infractional organizat - care includea conducerea si numerosi lucratori vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea - pentru ca acestia au permis "accesul in tara a unui mare numar de containere continand, dupa caz, marfuri contrafacute, subevaluate sau marfuri in plus fata de cele declarate in vama".

Astfel, in 8 septembrie 2010, Sorin Budai s-a angajat fata de Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa sa transmita 4.000 de dolari catre Eugen Bogatu, banii fiind partial destinati si lucratorilor vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea.

In 10 septembrie 2010, Sorin Budai i-a pretins cetateanului strain o suma de bani ce urma sa fie data cu titlu de mita lucratorilor vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, precum si liderilor grupului criminal organizat, pentru sprijinirea activitatilor ilicite ale lui Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa, constand in introducerea frauduloasa in tara a unor containere cu marfuri importate.

In 23 septembrie 2010, Budai a fost instiintat ca va primi de la cetateanul strain 100 de milioane de lei, pentru a fi oferiti ca mita vamesilor in vederea intrarii in tara a unui container cu postav.

In 27 septembrie 2010, Sorin Budai a stabilit o intalnire cu intermediarul vamal Li Shiping, pentru a se pune de acord cu acesta in privinta selectarii unei firme fantoma, prin intermediul careia sa se efectueze operatiunile frauduloase de import ale intermediarului.

In motivare se mai arata ca Sorin Budai s-a implicat, in 1 octombrie 2010, in intermedierea introducerii in tara a unor marfuri importate printr-o firma fantoma, SC Intercom Business SRL. In aceeasi zi, Budai a fost informat de Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa ca i-a platit deja 1,3 miliarde, bani ce ar fi reprezentat atat datoriile licite catre firma de comisionariat vamal, cat si datorii catre grupul infractional organizat si mita pentru lucratorii vamali.

In dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanta sunt cercetate de procurorii anticoruptie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate si una a primit mandat de arestare in lipsa.

In acest dosar este cercetat si senatorul PDL Mircea Marius Banias, in cazul acestuia procurorii luand masura interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile.

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebook, Rareș Bogdan a...
Comentarii