Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mita la Vama Naidas: 55 de vamesi si politisti de frontiera, trimisi in judecata

Joi, 19 Mai 2011, ora 16:27
3358 citiri
Mita la Vama Naidas: 55 de vamesi si politisti de frontiera, trimisi in judecata
Foto: Arhiva

55 de politisti de frontiera si vamesi de la Naidas, judetul Caras Severin, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, trei dintre ei in stare de arest preventiv, pentru implicare in traficul ilegal cu tigari.

"La datele de 8, 9 si 10 februarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a unui numar de 4 ofiteri de politie de frontiera, 20 de agenti de politie de frontiera si 5 lucratori vamali, toti din cadrul P.T.F. Naidas. Ulterior, fata de 36 de inculpati, instantele de judecata au dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile", se mai arata in comunicatul remis presei de DNA.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidas, jud. Caras-Severin, vamesii si politistii de frontiera inculpati, precum si alte persoane implicate in traficul cu tigari, in contextul existentei unui grup infractional organizat, au actionat in mod coordonat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si pentru a obtine importante beneficii financiare si materiale.

Lucratorii de politie si vamesii inculpati au primit de la persoanele implicate in traficul ilegal cu tigari, cu titlu de mita, in mod curent, diferite sume de bani si alte foloase (in general, produse alimentare si tigari) pentru a facilita introducerea in Romania a unor cantitati de tigari netimbrate, provenite din Serbia.

Pentru ca functionarii cu atributii de serviciu in zona frontierei sa nu denunte si sa nu constate infractiuni sau contraventii, traficantii de tigari "achitau" aproximativ 50 de euro pentru un bax cu tigari, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartus de tigari, astfel ca, in unele situatii, se "incasau" sume cuprinse intre 2.000 si 2.700 de euro pe o tura.

Procurorii atrag atentia asupra faptului ca nu atat sumele erau importante, cat frecventa cu care se consumau actele de coruptie si modul in care au asimilat acest fenomen lucratorii de politie si cei vamali.

"Intre membrii grupului format exista o preocupare constanta in protejarea reciproca, aspect ce rezida in faptul ca, desi conform competentelor specifice lucratorilor vamali si de politie aveau obligatia sa sesizeze incalcarile legii pe care le constatau, acestia actionau in comun pentru obtinerea foloaselor. In situatia in care lucratorii vamali, speriati de iminenta unui control, au refuzat sa primeasca mita, au facut acest lucru politistii de frontiera, pentru ca finalmente banii sa se imparta in mod egal", se mai arata in rechizitoriu.

Reteaua pusese la punct si un mod foarte eficient de impartire a sumelor obtinute in mod ilegal, existand o adevarata structura de crima organizata.

"Aceasta operatiune de impartire a banilor se realiza inclusiv in locuri expuse privirilor unor potentiali martori (de exemplu in tonetele vamesilor), de unde reiese ca inculpatii nu se temeau ca vor fi descoperiti", se mai arata in comunicatul DNA.

Mai mult, sub coordonarea superiorilor, politistii de frontiera au facilitat introducerea tigarilor in tara si au intreprins actiuni de protejare a transporturilor pe traseu, pana la locurile de depozitare temporara din Oravita si localitatile limitrofe.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Timisoara, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile, autoturisme, sume de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor si sume de bani aflate in conturile bancare apartinand inculpatilor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#vamesi Naidas judecata, #vamesi trimisi judecata, #vamesi arestati, #politisti frontiera Naidas mita , #vama