Editorial: Osanza sindicala. De ce e bine sa furi

Marti, 22 Februarie 2011, ora 15:16
4025 citiri
Editorial: Osanza sindicala. De ce e bine sa furi

Pe liderii de sindicat nu-i poti ridica de la bancul de lucru cu duba, autobuzul si elicopterul, in vazul opiniei publice. Astia au bani, umbla inveliti in avocati. E mai bine sa-i starnesti si fac ce stiu ei mai bine. Isi apara oficinele strigand si, in valtoarea patimii, se trantesc singuri la examen.

Acum le-a ajuns flacara la degete, si stiu ca povestea lui Vasile Marica e doar un amanunt. Repetata la scara, la nivelul cel mai de sus al confederatiilor, le-ar putea deranja serios afacerile. Nu ca ar recupera cineva vreun chior. Averile lor sunt de multisor depuse in insule, si fac pui.

Asa ca baga mare pe noul Cod al muncii, care incearca sa stimuleze si sa protejeze munca, nu sa conserve lenea si incompetenta. Dupa "tara moare de foame" au venit cu "daca va fi adoptat, salariatii vor iesi in strada si vor arunca cu pietre in guvernanti".

Numai ca salariatii s-au prins ca nu-si vor depasi vreodata conditia de masa de manevra, si tare mi-e ca pietrele sa nu devina bumeranguri. Cand exista o initiativa legislativa care-si propune sa-i scoata pe liderii confederatiilor de la obligatia de-a declara averile si interesele, in fata oricarei intreprinderi pretins curate din sursa dubioasa oamenii vor judeca de doua ori inainte sa indrepte pietrele.

Nu ca le-ar pasa. Cand se vor rascula romanii impotriva celor care le strang cotizatiile si le stimuleaza dorinta la somn, in loc sa faca proiecte ca sa atraga bani pentru reconversie, specializare, multiplicare de sanse (exista vreo 30 de miliarde de euro disponibili), bolovanii vor pica in mare, la picioarele care se rasfata la soarele Ciprulului, de pilda.

Ca si furtul are dichisul lui. Risti, dar dormi linistit. La o delapidare ordinara te paste intre 1 si 15 ani. Capeti 7, faci jumatate. La una cu consecinte deosebit de grave, sa zicem un patrimoniu care a fost insusit ilegal si transferat in cantoane, pedeapsa e intre 10 si 20. Capeti jumatate, iesi dupa 5, deoarece ai avut activitati extracuriculare.

Dupa care te muti in alta tara. Merita sa suferi, cand stii ca te asteapta milioane de euro. Merita mai ales cand stii ca ai mecanismele atat de bine unse incat sa iei cu suspendare, si atunci copilasii nu-ti mor de foame pana redevii onorabil.

De aici le vine siguranta. Doar ca nici cu deschiderea de sectiuni speciale in penitenciare pentru cainta sindicala (hait!) nu rezolvam nimic. Asa cum spaga din vami nu se va intoarce vreodata in buzunarele traficantilor, nici averile fabuloase ale megaliderilor sociali nu vor reveni in patrimonial initial. Justitia se opreste la mijloc.

Si atunci, sa n-o mai facem? Ba sa o facem. Sa-i legam. Macar sa ne radem.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#furt coruptie vami, #politisti vamesi furt coruptie , #vama