Regele Vasile (Opinii)

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 20:10
2463 citiri
Regele Vasile (Opinii)
Foto: gingerchai.com

Scandalul vamilor creste si sporeste. Dupa ce vamesii si politistii de la Siret au fost dusi in excursie la DNA Bucuresti, a venit randul celor de la Stamora Moravita.

Au cazut apoi capete razlete si de la alte puncte de trecere a frontierei de stat unde infloreau in toata splendoarea contrabanda si mita cea aducatoare de frumoase si manoase beneficii pentru un lant nesfarsit de infractori cu gulere mai soioase sau mai albe.

Se comenteaza pana la limita delirului ca de ce, si de ce acum, si de ce nu pana acum, si cine e initiatorul sau cine este in spatele initiativei, pana unde se intinde pecinginea, daca nu cumva sunt interese de partid (banuim noi care) sau interesele unei persoane (banuim de asemenea).

S-au gasit inimaginabil de repede si iubitori de nuante care afirma ca o asemenea campanie dauneaza imaginii Romaniei, dand impresia unei tari corupte, ceea ce, nu-i asa, ar fi o constatare falsa. S-au gasit si "umanisti" care au deplans procedurile brutale si spectaculare ale DNA in raport cu bietii oameni de prin vami care in marea lor majoritate sunt niste insi de omenie.

Ei, vezi bine, au mai "primit" cate ceva, dar sumele importante au fost colectate de altii mai mari care faceau jocurile. Desigur, din putinul ce le-a ramas si-au facut si ei niste vilisoare modeste, masini de lux, conturi in banci si excursii saptamanale la Paris pentru micul dejun frantuzesc.

Pe aceasta tema a coruptiei generalizate si ierarhice, un lider de sindicat (Lincu) a insailat o constructie metaforica, destul de caznita, ce-i drept, cu niste pioni care ar fi lucratorii directi din vami, cu niste piese mai importante, numite nebuni, ture, respectiv sefi de ture, regionale, autoritati, lideri de sindicat, care ar colecta la modul piramidal sumele in beneficiul greilor zilei. Ca la jocul de sah am avea si o regina si un rege. Inca neidentificat!

Constructia are o anumita noima, pentru ca este evident ca faptele nu se puteau produce fara stirea, aprobarea si cointeresarea celor care fac si desfac tot ceea ce se intampla prin vami.

In primul rand, numirile si perpetuarea sau nu in functii. Care costa si ele, cum am vazut, sume astronomice. Doar n-or fi sefii prosti sa contemple cum subalternii lor prospera in functii si ei sa faca "foamea" la mantinela. Nimeni nu intra in sistem si nu ramanea daca nu cotiza la sfintele porti. Si nici daca i se nazarea sa fie mai cinstit decat trebuie. Adica deloc.

Incetul cu incetul apar nebunii sau turele sau poate reginele, cine stie! Radu Marginean, seful vamilor deja este invinuit in dosarul sefei punctului vamal Halmeu care ar fi dat vreo cateva sute de mii de euro ca sa ramana in functie.

Acelasi lider de sindicat, cel cu tabla de sah, anticipa ca urmeaza Sorin Blejnar, presedintele ANAF, care facea el insusi numirile de sefi de vama. Oricare sau amandoi pot fi regine de succes.

Cine va fi fiind insa regele. Lung prilej de barfe si de ipoteze! Printre cei prepusi este si ipoteticul "rege Vasile". Care a fost tartor prin niste organisme vamale. Apoi in prea-cinstita casta a internelor. Care, desi nu pare sa fie agreat de marele licurici, vrea sa fie mai marele de pe la partid. Si care are tupeul sa il infrunte pe cel dintai in numele garzii vechi care nu vrea sa moara, nici sa se predea.

Chiar de curand, intr-un conclav de partid, acest Vasile a fost acuzat de acelasi ca este exponentul unor figuri compromise. Aceasta in contextul deceptiei marturisite a presedintelui raportata la propriul partid.

Pana nu vom afla insa cu certitudine identitatea enigmaticului rege (daca se va intampla), cele de mai sus sunt doar o ipoteza de serviciu. Mai ales ca persoana in cauza este una extrem de agera si competenta in ceea ce intreprinde si e greu de crezut ca ar comite greseli flagrante in ceea ce priveste propria securitate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#arestari mita vami, #Vasile Blaga vami , #vama
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
De n-ar fi existat refuzul de a fi acceptati in Schengen, nici pina la ora actuala nu am fi aflat de coruptia din vami, desi tot romanul stie ca ea este ereditara.
Poza conti
conti
rank 5
Cine va fi fiind insa regele. Lung prilej de barfe si de ipoteze!