Revista Presei: Basescu ii trimite pe procurori in Portul Constanta

Marti, 08 Martie 2011, ora 08:02
3121 citiri
Revista Presei: Basescu ii trimite pe procurori in Portul Constanta
Foto: gicacontra.eu

Traian Basescu a participat, luni, la sedinta de bilant a activitatii pe anul 2010 a Ministerului Public, prilej pentru a vorbi, in stilul caracteristic, despre lupta impotriva coruptiei.

Mai mult, seful statului a cerut institutiilor abilitate ale statului sa declanseze razboiul impotriva celor care nu-si achita datoriile catre bugetul de stat. Discursul dur tinut de presedinte este, de altfel, subiectul central al ziarelor de marti.

"Basescu ii trimite pe procurori in Portul Constanta" titreaza 'Adevarul', care il citeaza pe seful statului, care a afirmat ca in vamile de interior ar fi esenta fraudei vamale, intrucat acolo se stabileste valoarea marfurilor.

Si jurnalistii de la 'Puterea' scriu pe acest subiect, intocmind chiar "lista datornicilor din PD-L la bugetul de stat", in articolul "Traian Basescu a cerut ferm ca lupta contra evaziunii fiscale sa fie purtata fara menajamente".

Pe langa Traian Basescu, procurorul general al Parchetului instantei supreme, Laura Codruta Kovesi, si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, au pledat si ei pentru modificari legislative, astfel incat sa fie posibila confiscarea averilor obtinute ilegal de infractori, caci, dupa cum scrie 'Jurnalul National', sunt "Pusi pe confiscat averi".

'Evenimentul Zilei' o citeaza pe Laura Codruta Kovesi, scriind ca "justitia - eficienta cand condamnatul va pierde tot ce a dobandit nelegal".

Si in timp ce toate ziarele surprind dorinta presedintelui de a stopa evaziunea, 'Romania Libera' da de inteles ca problemele de acest tip afecteaza extrem de rau Romania, dand informatii despre un "scandal de coruptie la varful biroului de crima organizata".

Puterea: Lista datornicilor din PD-L la bugetul de stat. Traian Basescu a cerut ferm ca lupta contra evaziunii fiscale sa fie purtata fara menajamente

Lupta impotriva evaziunii fiscale a fost prezentata de seful statului ca o prioritate, in conditiile in care, potrivit acestuia, 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate.

"In sfarsit s-a ajuns la stadiul in care institutiile statului incep sa functioneze eficient si pot sa va spun ca in CSAT, in baza unor analize extrem de atente s-a stabili ca evaziunea fiscala a devenit un atentat la siguranta nationala. Fenomenul evaziunii fiscale ramane o mare prioritate, iar batalia cu evazionistii trebuie sa continue tot mai apasat. Orice ban furat statului este un atac la siguranta lui, la siguranta sociala, la siguranta functionarii institutiilor.

De aceea, vreau sa stiti ca in continuare batalia pentru diminuarea evaziunii fiscale ramane o mare prioritate. Evaluarea prezentata in CSAT ne-a aratat ca peste 30% din resursele ce revin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate. Este un procent care iese din limitele rezonabiluliui si de acea toate institutiile statului trebuie sa-si concentreze efortul pentru diminuarea acestui fenomen", a declarat presedintele Traian Basescu, citat de

Puterea.

Acesta a mai adaugat si ca, desi nu vrea sa insinueze nimic, are informatia ca unele dosare sunt blocate la procuror.

Adevarul: Basescu ii trimite pe procurori in Portul Constanta

Traian Basescu a sustinut, in cadrul discursului sau, si introducerea sechestrului pe bunurile posibil dobandite ilegal inca din prima faza a anchetei. El crede ca, in caz contrar, cei cercetati ar avea tendinta sa-si transfere averea pe numele altor persoane, pentru a-i pierde urma.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca, numai in cursul anului trecut, anchetatorii au pus sechestru pe bunuri si conturi in valoare de peste 300 de milioane de euro, ca urmare a savarsirii unor infractiuni de contrabanda si evaziune fiscala.

Pentru ca dorinta lui Traian Basescu sa se indeplineasca ar fi insa completarea legislatiei cu prevederi care sa stabileasca in mod clar cum pot fi recuperate bunurile sau sumele de bani declarate de instante ca fiind obtinute ilegal, titreaza

Adevarul.

Insa problema incoerentei legislativa privind recuperarea prejudiciilor nu este singura pe care o are sistemul judiciar.

Jurnalul National: Pusi pe confiscat averi

Kovesi a propus majorarea duratei retinerii de la 24 la 48 sau 72 de ore, ca si in majoritatea statelor europene, pentru confiscarea averilor nejustificate ale condamnatilor, dar si pentru preluarea politiei judiciare.

"Justitia va fi intr-adevar eficienta atunci cand un condamnat va pierde toate bunurile dobandite nelegal. Atunci n-o sa mai avem situatii in care infractorii isi asuma riscul de a petrece un timp la inchisoare, stiind ca dupa eliberare vor conduce masini de lux si vor locui in vile obtinute prin ilegalitati" a mai spus Kovesi, conform Jurnalul National.

Procurorul a facut publice si datele unei cercetari sociologice, potrivit careia 82% dintre cei intervievatii au spus ca sunt de acord cu confiscarea averii unei persoane condamnate care nu poate justifica dobandirea acesteia.

Evenimentul Zilei: Kovesi: justitia - eficienta cand condamnatul va pierde tot ce a dobandit nelegal

Pentru introducerea, in noul Cod Penal, a conceptului de "confiscare extinsa" (initiativa respinsa insa de parlament - n.r.) va fi nevoie in primul rand de modificarea Constitutiei, sustin specialistii in Drept.

Mai exact, de eliminarea din articolul 44, alineatul 8 a prevederii potrivit careia "caracterul licit al dobandirii (averii - n.r.) se prezuma".

"Ceea ce este imposibil sa se intample, cu atat mai mult cu cat parlamentarii nostri - unii dintre ei aflati deja sub lupa procurorilor anticoruptie - nu au fost de acord nici macar cu modificarea Codului Penal", sustin surse judiciare, pentru Evenimentul Zilei.

In cazul in care Constitutia nu se va modifica, infractorii se pot bucura, dupa cativa ani de detentie, de averile obtinute ilegal.

Romania Libera: Scandal de coruptie la varful biroului de crima organizata

In timp ce atat Traian Basescu cat si Catalin Predoiu si Laura Codruta Kovesi atrag atentia asupra a necesitatii unor noi abordari vizavi de problemele legate de corputie, un nou caz iese la iveala: seful Biroului Sector 1 Bucuresti si doi subalterni sunt anchetati pentru o spaga de 3.000 euro.

Trei ofiteri de politie de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti, Sector 1 sunt acuzati ca au cerut spaga unui tanar din Constanta, Mircea Chirvasuc, anchetat de DIICOT Bucuresti pentru comercializarea ilegala de plante etnobotanice.

Cei trei au fost ridicati de politie si printre ei se afla, potrivit surselor Romania Libera, si inspectorul principal Ovidiu Negura, seful Biroului Sector 1.

Flagrantul s-a facut chiar in fata Sectiei 1 Politie din centrul Capitale. Inalta Curte de Casatie si Justitie a mai condamnat la inceputul lunii trecute un politist de la Crima Organizata, Catalin Berti Stanciu, la patru ani de inchisoare pentru luare de mita. Stanciu ceruse spaga, printr-un intermediar, tot de la un om de afaceri anchetat de DIICOT pentru comercializarea ilegala de plante etnobotanice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Traian Basescu evaziune, #Basescu coruptie, #Basescu vami , #vama