Revista Presei: Vamesii isi achitau din spagi datoriile de la butic

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 10:28
3379 citiri
Revista Presei: Vamesii isi achitau din spagi datoriile de la butic
Foto: Adevarul

Scandalul mitei la vami pare sa nu se mai termine si zilnic apar noi informatii, unele mai surprinzatoare ca altele.

Dupa ce s-au aflat date despre sistemul piramidal in care se actiona sau despre valorile sumelor primite, a venit vremea sa se faca tot felul de calcule legate de cat a pierdut economia si sa se puna intrebari despre ce se va intampla de acum inainte.

Astfel, jurnalistii de la 'Romania Libera' incearca sa afle "Cat a pierdut Romania din contrabanda cu tigari", atat vreme cat vama descopera doar 4% din intrarile ilegale, iar 'Adevarul' scrie despre cum angajatii statului cumparau pe caiet mancare si alcool, in articolul numit "Vamesii isi achitau din spagi datoriile de la butic".

Si 'Evenimentul Zilei' analizeaza, in continuare, subiectul, titrand ca "Seful Vamii Moravita poate dormi linistit. Nu-l cauta nimeni".

Incercand sa lamureasca situatia, 'Gandul' a reusit sa faca un interviu cu seful ANAF, Sorin Blejnar: "Intrebat daca a primit vreodata bani de la vamesi, seful ANAF spune: 'Nu, niciodata'".

Gandul: Interviu cu seful ANAF, Sorin Blejnar. Intrebat daca a primit vreodata bani de la vamesi, seful ANAF spune: 'Nu, niciodata'"

Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), sustine ca situatia juridica a celor 44 de lucratori vamali cercetati in dosarul coruptiei din vami va fi stabilita de catre DNA in viitorul apropiat si ca, cel mai probabil, ei vor fi suspendati.

"Zilele urmatoare asteptam o comunicare de la DNA cu privire la starea juridica a fiecarui angajat. Dupa care vom aplica legea 188/1999 a functionarilor publici. In principiu, ii vom suspenda", a declarat Sorin Blejnar, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Acesta sustine ca spune ca singurele probleme au fost pe granita cu Serbia, remediate insa prin mutarea a 5-6 lucratori vamali de la vamile din interiorul tarii.

Intrebat cand a aflat despre ancheta, seful Fiscului a declarat ca nu a stiut despre acest dosar nici macar dupa sedinta CSAT din vara anului trecut, ci a avut doar anumite indicii referitoare la fapte de coruptie ale unor lucratori vamali.

"Nu intra in competentele mele si ale institutiei pe care o conduc sa investighez asemenea fapte de natura infractionala", a declarat Blejnar.

Adevarul: Vamesii isi achitau din spagi datoriile de la butic

In ceea ce ii priveste pe vamesi, informatiile cu privire la acestia sunt uluitoare: ei cumparau pe caiet mancare si alcool, pe care le plateau la finalul turei, cand aveau buzunarele doldora de bani de la traficantii de tigari.

Ulterior, datoriile erau achitate dupa o tura de opt ore la granita dintre Romania si Serbia. Mai precis, inainte de iesirea din tura si de impartirea spagii, patronul magazinului primea banii ceruti pentru marfa oferita pe incredere, scrie Adevarul.

Datoriile nu erau cu siguranta nicio problema atat timp cat din referatul pentru arestarea preventiva pentru 29 de zile reiese ca vamesii si politistii de frontiera de la Moravita primeau spaga si 100.000 de euro pe zi inainte de inceperea anchetei sub acoperire, atunci cand magazinele de tip duty-free de la granita cu Serbia erau deschise.

"Se obtineau sume de bani de ordinul zecilor de mii si chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tura de serviciu. Activitatea infractionala (...) constituia un veritabil mod de viata, iar exercitarea actelor materiale de luare de mita reprezenta singura lor preocupare pe timpul serviciului", se arata intr-un raport al anchetei.

Romania Libera: Cat a pierdut Romania din contrabanda cu tigari

Capturile de la frontiera din ultima saptamana par a fi spectaculoase la o prima vedere, insa ele sunt nesemnificative fata de fenomenul contrabandei din Romania.

Producatorii de tigari sunt dezamagiti sau chiar ingrijorati si sustin ca "traficul adevarat nu se face cu sacosa" si ingrijorati pentru ca o serie de modificari legislative in curs ameninta sa instituie filiere noi de contrabanda.

In ceea ce priveste valoarea pagubelor, Agentia Nationala de Administrare

Fiscala (ANAF) a anuntat pentru primele trei trimestre ale anului trecut o captura de 132 milioane tigarete, adica 6,6 milioane de pachete, potrivit Romania Libera.

Avand in vedere ca intr-un camion incap 600.000 de pachete de tigari, rezulta ca organismele de control ale statului nu au reusit sa captureze decat putin peste o incarcatura de camion pe luna. La un calcul simplu reiese ca in ultimii trei ani Romania a pierdut anual la buget intre 500 milioane de euro si un miliard de euro.

Evenimentul Zilei: Seful Vamii Moravita poate dormi linistit. Nu-l cauta nimeni

Milan Stefan Gubic, seful de tura al vamesilor de la Moravita, cel care nu s-a aflat la serviciu in ziua descinderii procurorilor anticoruptie, desi ar fi urmat sa faca parte din lotul de "retinuti", nu este dat in urmarire.

Se pare ca pe numele lui Gubic exista doar "un consemn operativ", ceea ce inseamna ca politistul de frontiera care il va identifica in momentul in care acesta ar vrea sa iasa din tara este obligat sa ia legatura cu procurorii DNA, titreaza Evenimentul Zilei.

Acesta a participat, pe 5 februarie, la Balul Agricultorilor, iar o zi mai tarziu, la ora 21.00, vamesul si-a luat o trimitere de la medicul de familie, fara a se mai prezenta insa la policlinica.

Se pare ca Gubic a scapat pentru ca ar fi fost informat din timp despre descinderile DNA care au avut loc la Moravita in dimineata de 8 februarie si ca este posibil sa fi parasit deja Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal vamesi, #contrabanda vama , #vama
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Cautati pe cei carora "SPAGILE" le sunt trecute direct in CONTURI BANCARE , cel mai probabil in STRAINATATE . Ce se mai stie de conturile ministrilor din bancile straine ? NIMIC .