Trupul si bratele caracatitei din vami (Opinii)

Marti, 22 Februarie 2011, ora 16:29
7380 citiri
Trupul si bratele caracatitei din vami (Opinii)

A mai pocnit o buba a coruptiei. La vama Albita, de unde au fost saltati alti aproape 60 de vamesi si politisti de frontiera. Intram in banalitate cu astfel de stiri. O banalitate a mizeriei morale in care baltim.

Daca socotim insa ca de la inceputul operatiunii avem deja sute de functionari publici acuzati cu probe greu de contestat ca faceau parte dintr-un adevarat sistem piramidal la crimei organizate, nu putem sa nu ne cutremuram.

Ramane acum de vazut cati dintre acesti acuzati vor fi si condamnati pana la urma. Nu prea avem motive de optimism. Experienta de pana acum ne arata ca tot ceea ce a incercat sa faca Parchetul au desfacut instantele, prin procese interminabile si prin decizii aiuritoare. Procuroul general Laura Codruta Kovesi s-a plans, de altfel, ca in ultimii 4 ani au fost trimise in judecata zeci de dosare de contrabanda, insa niciunul nu a fost solutionat.

Este asadar foarte posibil sa ramanem din nou doar cu arestarile din aceste zile si cu spectacolul mediatic racoritor. Chiar si asa, episodul nu ar fi cu totul derizoriu, caci si necondamnati, vamesii si politistii corupti sunt totusi scosi din sistem. Pentru moment cel putin, retelele de la frontiere au fost amputate si o vreme cel putin, este posibil sa beneficiem de o anumita inhibitie a celor mituibili.

Dar cel mai important lucru nici macar nu este condamnarea coruptilor din vami. Cel mai important lucru este starpirea trupului coruptiei ale carui brate au fost taiate in ultima perioada. Caci daca acest trup nu va fi la randul sau strapuns, dupa un timp mai lung sau mai scurt, bratele se vor reface si vor fi poate chiar mai viguroase, caci, nu-i asa, ceea ce nu te ucide te intareste.

Este asadar vital ca operatiunea din vami sa ajunga pana la factorul politic. Caci este cu neputinta ca el sa nu fie implicat cat timp sistemul corupt nu poate functiona fara protectia si interventia sa. Vamesii si politistii corupti nu au ocupat vamile cu arma in mana. Ei au fost numiti acolo de sefi numiti la randul lor de politicieni.

Putem admite ca niste cazuri izolate de coruptie pot fi independente de politica. Dar cat timp fenomenul are dimensiunile pe care le descoperim acum si functioneaza dupa niste reguli precise, este clar ca el nu poate fi nici accidental, nici cu adevarat secret.

In mare masura, reusita depinde de arestatii de prin vami si de marturisirile lor. Iar ele vor veni atunci cand cei cazuti isi vor pierde speranta ca vor mai fi slavati de cei pe care ii protejeaza.

Bine ar fi ca avertismentul presedintelui, potrivit caruia niciun evazionist nu mai poate sta linistit, va deveni realitate. Dar pentru asta e nevoie sa se produca o despindere macar partiala a politicului de banii negri veniti din traficul cu tigari si nu numai. Ma tem insa ca batalia aceasta va dura destul de mult si cere multa tenacitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#arestari vami, #coruptie vama, #poltisti vamesi coruptie , #vama