Biserica Catolica germana isi cere iertare de la copiii-victime ale abuzurilor sexuale comise de preoti

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 17:44
3182 citiri
Biserica Catolica germana isi cere iertare de la copiii-victime ale abuzurilor sexuale comise de preoti
Foto: Hepta.ro

Mii de copii au fost victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici, un numar inca incomplet, potrivit unui raport care a scos la lumina un tablou sumbru al Bisericii Catolice din Germania.

Conducatorul Bisericii Catolice din Germania a transmis, marti, scuze pentru ceea ce a numit "esecul" si "suferinta" provocate, relateaza Reuters.

Cercetatori din cadrul a trei universitati germane au examinat 38.156 de dosare ale personalului Bisericii, care se intind pe o perioada de 70 de ani si se incheie in 2014, si au descoperit insemnari privind abuzuri sexuale comise de 1.670 de membri ai clerului, cu peste 3.700 de posibile victime.

Publicatia germana Der Spiegel a publicat informatiile la inceputul acestei luni dupa ce a intrat in posesia datelor din raport, noteaza Reuters.

Scandalul vine intr-un moment in care Biserica Catolica se confrunta cu o serie de noi cazuri de abuzuri sexuale, in tari printre care se numara Chile, Statele Unite si Argentina.

"Prea multa vreme in cadrul Bisericii ne-am intors privirea, am negat, am acoperit si am refuzat sa credem ca acest lucru este adevarat", a declarat cardinalul Reinhard Marx, presedintele Conferintei Episcopale Germane in cadrul unei conferinte de presa organizata marti in orasul Fulda din centrul tarii, in cadrul careia a fost prezentat formal documentul.

"In postura de presedinte al Conferintei Episcopale Germane, dar si in nume personal, trebuie sa-mi cer iertare pentru esecul, durerea si suferinta" provocate, a spus Marx.

"Studiul ne-a deschis ochii in legatura cu faptul ca aceasta problema nu a fost depasita", a adaugat cardinalul.

Harald Dressing din cadrul Institutului Central de Sanatate Mintala din Germania a declarat ca numarul victimelor reprezinta doar limita inferioara a estimarilor, multe cazuri ramanand neraportate sau nefiind luate in serios indeajuns de mult pentru a fi consemnate in dosare.

"Cifrele obtinute sunt varful unui aisberg a carui dimensiune reala nu poate fi estimata", a subliniat Dressing in cadrul conferintei de presa..

Potrivit raportului, 1.670 de preoti - reprezentand 4.4% din totalul clerului catolic - au abuzat 3.677 de persoane intre 1946 si 2014 in Germania. Majoritatea victimelor erau baieti minori si peste 50% dintre victime aveau sub varsta de 13 ani - in unul din sase cazuri fiind vorba de acuzatii de viol.

Multi dintre agresori au fost mutati pur si simplu in alte parohii atunci cand abuzul a fost descoperit, fara a informa comunitatile respective, iar in peste 60% din cazuri preotii au ramas nepedepsiti.

Papa Francisc a declarat marti, in timpul unei vizite in Estonia, ca tinerii nu se simt atrasi de Biserica Catolica din cauza abuzurilor sexuale si a scandalurilor financiare.

"Unii ne cer in mod expres sa-i lasam in pace, pentru ca percep prezenta Bisericii ca deranjanta sau chiar iritanta", a explicat suveranul pontif. "Ei sunt indignati de scandalurile sexuale si economice care nu sunt condamnate ferm, de lipsa noastra de pregatire pentru a aprecia cu adevarat vietile si sensibilitatile tinerilor",a adaugat el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#preoti viol Biserica Catolica Vatican , #victime