AFP: Desi merg la scoala, rromii din Romania au acces limitat la locuri de munca

Miercuri, 04 August 2010, ora 14:49
3315 citiri
AFP: Desi merg la scoala, rromii din Romania au acces limitat la locuri de munca

Victime ale discriminarii care traiesc adesea in saracie, rromii din Romania beneficiaza de cativa ani de un acces mai larg la educatie. Cu toate astea ei se confrunta, in continuare, cu problema gasirii unui loc de munca si unei locuinte, subliniaza ONG-urile si autoritatile.

"In domeniul educatiei, unde a fost introdusa discriminarea pozitiva, progresul este evident", a declarat pentru AFP presedintele Agentiei romane penru rromi, Ilie Dinca, scrie Le Monde.

Potrivit unor statistici ale Ministerului Educatiei, aproape 3.000 de tineri rromi sunt admisi la liceu in fiecare an si 500 in universitati, pe locuri rezervate acestei minoritati.

Oficial francez: Romania sa ajute la integrarea rromilor

In plus, aproximativ 250.000 de elevi se declara rromi, iar 11% dintre ei urmeaza cursuri de istorie si limba romani, in timp ce aproximativ 500 invata exclusiv in aceasta limba.

Criticate recent de Franta, autoritatile romane au recrutat in ultimii ani 430 de cadre didactice de etnie rroma, precum si mediatori care realizeaza legatura intre elevi, familiile rromilor si cadrele didactice, pentru a reduce abandonul scolar.

"Aceasta este o performanta fara egal in lume", a declarat profesorul de limba romani si consilier in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Sarau.

Le Monde: Comisia Europeana, presata in dosarul rromilor

Unele progrese au fost facute, de asemenea, in ceea ce priveste accesul la serviciile de sanatate, prin formarea a aproximativ 800 de mediatori sanitari rromi. Reprezentantii etniei spun insa ca acest numar ramane insuficient pentru minoritatea rroma, alcatuita din 1,5 pana la doua milioane de persoane.

In plus, un "birou judetean pentru rromi" a fost creat in fiecare dintre cele 42 de prefecturi din tara, iar 450 de primarii au angajat cate un expert pentru problemele acestei minoritati.

Cu toate acestea, accesul pe piata muncii ramane foarte limitat. Potrivit lui Dinca, doar 25% - 30% dintre rromi au un loc de munca stabil. Restul fie sunt someri fie lucreaza la negru, in special ca muncitori sezonieri.

The Guardian: UE inchide ochii la expulzarea in masa a rromilor din unele tari UE

Insarcinat recent cu gestionarea reintegrarii sociale a romilor, Valentin Mocanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, a promis ca va imbunatatii situatia, inclusiv prin proiecte care beneficiaza de finantare europeana.

"Scopul nostru este sa cream locuri de munca in zonele cu o numeroasa minoritate rroma si sa stimulam formarea profesionala, pentru ca membrii acesteia sa nu mai fie exclusiv limitati in meseriile traditionale", a declarat el pentru AFP.

Asociatia Amare Rromentza a remarcat cateva initiative "laudabile", cum ar fi "bursele de locuri de munca pentru rromi", insa considera "dezamagitoare" efectele acestora.

"Noi propunem adoptarea unui sistem de cote, care sa constranga administratiile si companiile private sa angajeze intre 5 si 10 la suta rromi", a declarat un reprezentant al asociatiei, Mihai Neacsu.

Situatia este "si mai rea" in ceea ce priveste accesul la o locuinta "decenta", afirma Dinca, in opinia caruia fondurile, putine, destinate pana in prezent acestui scop, nu au contribuit la o ameliorare a conditiilor de viata pentru romi.

Intr-o scrisoare adresata, saptamana trecuta, secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Piere Lellouche, aproximativ 20 de ONG-uri romanesti s-au plans de conditiile "demne de Evul mediu" in care traiesc unii membri ai acestei minoritati.

La Strasbourg, unde s-a stabilit, pentru a mentine un "contact strans" cu rromii care traiesc in taberele din Franta, Gheorghe Raducanu, consilier al ministrului Afacerilor Extrne, Teodor Baconschi, a salutat progresele inregistrate in domeniul educatiei, "o reparatie istorica pentru rromi, dupa secole de marginalizare".

Dar, a adaugat el, "nevoile sunt atat de mari, incat aceasta reprezinta doar o picatura de apa intr-un ocean".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rromi Romania scoala munca, #rromi Romania locuri munca , #victime
Comentarii
Poza sanziana
sanziana
rank 5
Potrivit unor statistici ale Ministerului Educatiei, aproape 3.000 de tineri rromi sunt admisi la liceu in fiecare an si 500 in universitati, pe locuri rezervate acestei minoritati.