Vainer: In Romania a fost Holocaust, Antonescu a fost unul dintre vinovati

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 16:55
5065 citiri

Aurel Vainer, reprezentantul comunitatii evreiesti in Parlamentul Romaniei, a declarat, miercuri, ca teza negationista potrivit careia in Romania nu a fost Holocaust nu sta in picioare si ca unul dintre vinovati este maresalul Ion Antonescu.

"Aceasta teza negationista ca Holocaustul in Romania nu a existat nu sta in picioare datorita realitatilor evidente ale acelor vremuri si nu sta in picioare mai ales pe baza importantelor documente care arata istoria acelui timp", a sustinut Aurel Vainer in cadrul sesiunii comemorative a Camerei Deputatilor consacrata comemorarii Holocaustului.

In acest sens, el a aratat ca "in timpul Holocaustului, in Romania, sau sub autoritatea Guvernului romanesc de atunci, au pierit aproape 500.000 de oameni, evrei, romani si de alte nationalitati".

Vainer a mai afirmat ca un rol "ingrozitor l-a avut statul maghiar in ultima faza a existentei sale alaturi de alianta nazista, care in decurs de doua luni a luat 135.000 de evrei din Ardealul de Nord si i-a dus pe un drum fara intoarcere in groaznicele lagare de concentrare naziste".

In acest context, el a subliniat ca soarta acestor oameni ar fi fost impartasita si de multi evrei din Romania daca contextul international nu se schimba. El a aratat ca desi Antonescu a dat ordin la vremea respectiva sa nu se aplice solutia finala impotriva evreilor nu se poate spune ca maresalul a salvat evreii.

"Antonescu a dat ordin sa inceteze deportarile si implicit neaplicarea solutiei finale de aici, insa pana a spune ca Antonescu a salvat evreii este un neadevar istoric. Factori politici interni si externi au condus la aceasta decizie", a completat el.

Vainer si-a sustinut afirmatia printr-un citat dintr-un document privitor la sedinta Consiliului de Ministri din aprilie 1941. Mai exact, a redat un paragraf din documentul Consiliului de Ministri care ii apartine maresalului Ion Antonescu: "Pe urma, va trebui sa inspiram romanilor ura impotriva dusmanilor natiei. Asa am cresc cu eu, cu ura impotriva turcilor, jidanilor, ungurilor si altor nationalitati. Sentimentul acesta de ura impotriva dusmanilor patriei trebuie impins pana la ultima extremitate, imi iau eu aceasta raspundere".

Referindu-se la declaratia lui Ion Antonescu din sedinta Consiliului de Ministri, Vainer s-a intrebat: "Ce poate fi o declaratie mai clara despre adevarata fata a maresalului Antonescu?".

La randul ei, Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a sutinut ca si statul roman este vinovat de Holocaustul impotriva evreilor: "Pe durata celui de-al doilea razboi mondial, autoritatile mai multor state europene s-au facut responsabile de una dintre cele mai grave crime impotriva umanitatii. Milioane de oameni au pierit din simpla vina de a se fi nascut si de a avea o identitate si comunitati intregi au fost eliminate fizic intr-un proces sistematic si voit.

In Romania, conform comisiei internationale pentru studierea Holocasustului, autoritatile din perioada celui de-al doilea razboi mondial sunt responsabile de moartea peste 300.000 de cetateni romani si ucrainieni, marea majoritate etnici evrei si romi, de asemenea 135.000 etnici evrei au fost ucisi in teritoriile romanesti anexate temporar de autoritatile ungare din acea perioada. Nu in ultimul rand, dintre cei 25 000 de romi, jumatate dintre ei, copii deportati in Transnistria, aproximativ 11.000, au murit".

De asemenea, ambasadorul Israelului la Bucuresti, Dan Ben-Eliezer, a sutinut in plenul Camerei ca Holocaustul a fost un moment tragic nu numai pentru evrei, ci si pentru "intreaga Europa si pentru istoria umanitatii". Totodata, si deputatii au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...