330.000 de victime ale unor abuzuri şi violenţe sexuale vizând minori în Biserica Catolică din Franţa

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 17:07
1652 citiri
330.000 de victime ale unor abuzuri şi violenţe sexuale vizând minori în Biserica Catolică din Franţa

Comisia independentă cu privire la abuzuri sexuale în Biserica Catolică (CIASE) vizând minori, începând din 1950, în Franţa, şi-a prezentat concluziile marţi, după doi ani şi jumătate de anchetă, un bilanţ ”copleşitor”, potrivit preşedintelui Comisiei Jean-Marc Sauvé, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale raportului.

O anchetă globală

Ciase a comandat Inserm o anchetă în rândul populaţiei generale, asupra unui eşantion reprezentativ de 28.000 de persoane, care arată că 5,5 milioane de persoane în vârstă de peste 18 ani au fost agresate sexual în timp ce erau minore, în întreaga populaţie franceză - 14,5% femei şi 6,4% bărbaţi.

216.000 de victime ale unor preoți sau religioși

Pe baza anchetei Inserm, Ciase estimează că, începând din 1950, 216.000 de persoane au făcut obiectul unor violenţe sau agresiuni sexuale pe când erau copii, comise către clerici, bărbaţi sau femei. Victimele decedate nu sunt înregistrate în această estimare.

În raport se precizează că este vorba despre o evaluare statistică ”cu un interval de încredere” de plus sau minus 50.000 - ceea ce înseamnă că numărul este cuprins între ”165.000 şi 270.000".

Aceste vctime din cadrul Bisericii Catolice reprezintă 4% din totalul victimelor din cadrul societăţii franceze.

330.000 de victime în total

În cazul în care se adugă persoane agresate de către laici care muncesc la instituţii ale Bisericii catolice - profesori, supraveghetori, cadre din rândul unor mişcări de tineret -, numărul victimelor creşte la 330.000, iar intervalul este cuprins între 265.000 și 396.000.

Procentul victimelor creşte, la rândul său, la 6%.

Astfel, un pic sub două treimi dintre aceste violenţe sexuale au fost comise de către preoţi, clerici bărbaţi şi femei, iar un pic peste o treime de către laici.

2.900 de agresori

Comisia numără între 2.900 şi 3.200 de agresori bărbaţi în cadrul Bisericii catolice din Franţa începând din 1950, reprezentând între 2,5% şi 2,8% din populaţia totală a preoţilor şi clericilor bărbaţi din această perioadă.

Aceasta este o ”estimare minimală”, care are la bază, de această dată, urme găsite în arhive şi mărturii la Ciase.

Acest nivel este inferiot celui din Germania (4,4%), Statele Unite (4,8%), Australia (7%) şi Irlanda (7,5% în anumite dioceze).

Ciase compară prevalenţa violenţei sexuale în Biserică cu cea identificată în alte instituţii - asociaţii sportive, şcoli - şi în cercul familial.

Astfel, 1,16% dintre persoanele aflate în legătură cu Biserica Catolică au suferit agresiuni de diverse naturi, dintre care 0,82% din partea unor clerici, bărbaţi şi femei.

Acest nivel este de trei ori mai mare faţă de cel din alte medii: 0,36% în centre şi colonii de vacanţă, 0,34% în şcoli publice (fără internate) şi 0,28% în sport.

Acest nivel este extrem de mare în cercurile familiale şi amicale: 3,7% dintre adulţii care trăiesc în prezent în Franţa au fost victime ale unor agresiuni sexuale în cadrul familiilor lor. Acest nivel este de 2% în cercul prietenilor şi familiei.

55,9% dintre violențe, între 1950 și 1970

Ciase distinge trei perioade:

- 55,9% dintre toate violenţele au fost comise între 1950 şi 1970.

În această perioadă, clerul era deosebit de numeros - peste 50.000 de persoane.

”Tăcerea a fost dominantă în anii '70, în atudiu (1950-2020), însă aceste prime două decenii (1950-1970) sunt marcate de tăcerea cea mai profundă”, declară AFP Jean-Marc Sauvé.

”Iar când Bserica a ştiut, reacţia sa a fost caracteristică”, subliniază el, şi anume ”Biseica vrea să evite scandalul şi să-l menţină pe preotul respectiv în sacerdoţiu, să-l «vindece» prin intermediul unor structuri ca Secours sacerdotal (sau Entraide sacerdotale)".

Însă, ea dă dovadă de o ”indiferenţă completă” faţă de victime.

- 22,1% dintre violenţe şi agresiuni sexuale au fost înregistrate din 1970 şi până la sfârşitul anilor '90.

”Această perioadă este marcată de criza sacerdotală. Seminariile se golesc, iar Biserica încetează să mai trateze în mod sistematic şi intern aceste probleme (...). Este în continuare la fel de puţin infromată despre ceea ce se întâmplă. Raportul faţă de victime rămâne acelaşi”, potrivit lui Sauvé.

- 22% comise începând din anii '90.

Această perioadă este marcată de ”o conştientizare treptată a caracterului total inacceptabil al violenţelor sexuale şi de ilegitimitatea lor radicală, în special în contextul Bisericii Catolice, având în vedere misiunea acesteia”, potrivit lui Sauvé.

Însă această conştientizare ”are loc cu o anumită lentoare şi în mod incomplet”, precizează el.

Citeste si:
Șofer din Vaslui, arestat preventiv după un accident cu cinci victime. Printre răniți, și un copil
Șofer din Vaslui, arestat preventiv după un accident cu cinci victime. Printre răniți, și un copil
Un bărbat în vârstă de 53 de ani din municipiul Vaslui care, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a provocat, în cursul săptămânii trecute, un accident rutier soldat cu cinci victime...
Accident cu trei mașini pe DN15D, în Vaslui. Cinci răniți, printre care și un copil, au ajuns la spital FOTO
Accident cu trei mașini pe DN15D, în Vaslui. Cinci răniți, printre care și un copil, au ajuns la spital FOTO
Cinci persoane au fost transportate la spital, vineri seară, în urma unui accident produs pe DN 15D, în judeţul Vaslui, fiind implicate trei autoturisme. Una dintre victime, un copil de aproape...
Comentarii