ANALIZA Cum a ajuns Polonia tara cu una dintre cele mai stricte legi impotriva avorturilor

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 00:04
7849 citiri
ANALIZA Cum a ajuns Polonia tara cu una dintre cele mai stricte legi impotriva avorturilor
Foto: Hepta

Inasprirea legii avortului a generat proteste violente in Polonia incepand de miercuri, 21 octombrie. Ciocnirile dintre sutele de manifestanti si fortele de ordine, care au folosit si gaze lacrimogene, au avut loc in fata sediului partidului de guvernare PiS, iar apoi in preajma domiciliului liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski.

In trecut, propunerile legislative pentru inasprirea legii controversate au dus la repetate proteste ale populatiei, rezultatul fiind neadoptarea modificarilor. Insa, de aceasta data, Curtea Constitutionala a jucat un rol decisiv in miscarea anti-avort din Polonia.

Curtea Constitutionala a Poloniei a decis joi, 22 octombrie, ca o lege care permite avortul din cauza defectelor congenitale este neconstitutionala, informeaza euronews.com. Decizia duce la interzicerea aproape in totalitate a avortului intr-o tara care avea deja unele dintre cele mai stricte legi din Europa in aceasta privinta.

Legea care le permitea femeilor sa faca avort in cazurile in care mama risca sa nasca un copil grav bolnav sau unul fara sanse de supravietuire a fost contestata la Curtea Constitutionala in 2019 de membrii partidului nationalist "Lege si justitie" (PiS). Majoritatea judecatorilor care le-a dat castig de cauza politicienilor PiS au fost desemnati chiar de PiS.

Astfel, in momentul de fata avortul este permis in continuare, daca viata sau sanatatea mamei sunt in pericol si daca sarcina este rezultatul unui viol.

Politicile conservatoare si goana catre autoritarism

Partidul aflat la carma Poloniei, PiS, este un partid de dreapta populist, nationalist-conservator si crestin-democratic, condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului presedinte polonez Lech Kaczynski. In prezent, PiS detine presedintia Poloniei prin Andrzej Duda, majoritatea in Sejm (camera inferioara a Parlamentului) cu 235 de locuri, majoritatea in Senat cu 48 de locuri si guvernul, condus de Mateusz Morawiecki din 2017.

Anul asta, la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lui octombrie, mii de barbati si femei din cele mai mari orase poloneze, au iesit in strada pentru a protesta fata de interzicerea avortului. Desi avortul este deja ilegal in Polonia, noul amendament ar fi interzis si exceptiile care le mai permiteau femeilor sa scape de sarcini rezultate din viol sau care sunt prea riscante pentru mama sau fetus.

Dupa protestele din toata tara, propunerea a fost anulata. Dar, o saptamana mai tarziu, Jaroslaw Kaczynski, presedintele Partidului Lege si Dreptate, a jurat ca partidul lui "va face tot posibilul sa se asigure ca, pana si in cazul sarcinilor in care moartea bebelusului este sigura sau acesta este sever deformat, femeile sunt obligate sa nasca, astfel incat copilul sa poata fi botezat si inmormantat crestineste". Afirmatia lui a declansat o noua runda de proteste, pe 23 si 24 octombrie.

Polonia reprezinta o veriga slaba in interiorul Uniunii Europene, date fiind atitudinile eurosceptice si nationaliste ale PiS. Sub guvernarea PiS, Curtea Constitutionala a devenit aservita politicului.

Rolul Bisericii Catolice

In Polonia, Biserica Catolica este o institutie fundamentala, considerata si un stalp al rezistentei impotriva comunismului. Criticii Bisericii Catolice sustin ca aceasta exercita prea multa influenta asupra politicii guvernamentale.

Protestele fata de inasprirea legislatiei privind avortul nu sunt ceva nou in Polonia, dar niciodata protestatarii nu au intrat in biserici pentru a-si manifesta protestul sau pentru a intrerupe slujba. Saptamana trecuta 20 de persoane au organizat un protest in fata altarului unei biserici din Poznan (localitatea din care au pornit revoltele muncitorilor din 1956), cu bannere si lozinci, iar preotul a intrerupt Liturghia.

Mai multe biserici, inclusiv Catedrala din Varsovia, au fost vandalizate, protestatarii scriind lozinci precum "Avortul este okay" si "Avort fara frontiere". In Poznan si intr-o suburbie din Varsovia au fost profanate statuile Papei Ioan Paul al II-lea, gestul fiind cu atat mai puternic cu cat acesta este considerat un adevarat sfant national de catre multi polonezi.

Efectele interzicerii avortului

Sprijinul populatiei pentru avort cand viata mamei e pusa in pericol e foarte mare (87%). Trei sferturi din polonezi sunt de acord cu intreruperea de sarcina atunci cand aceasta este rezultatul unui incest sau a unui viol si 60% sprijina avortul in caz de malformatii fetale.

Conform unui sondaj realizat recent de CBOS (Polish Public Opinion Research Center), una din patru femei poloneze a facut avort, dar autorii recunosc ca majoritatea femeilor care au fost chestionate au spus ca au facut avort pe vremea in care era inca legal, inainte de introducerea asa-numitului "Compromis al Avortului" din 1993.

Compromisul Avortului

Din 1993, Polonia a permis avorturile numai daca sarcina era rezultatul violului sau al incestului, daca reprezenta o amenintare la adresa vietii mamei sau daca fatul avea probleme genetice. Astfel, desi avea o legislatie foarte stricta si restransa privitoare la avorturi, a implementat o interdictie aproape totala asupra intreruperilor de sarcina din motive medicale ale fatului.

Hotararea a venit dupa ce conservatorii din partea partidului de dreapta de guvernamant Lege si Justitie (PiS) au cerut interzicerea intreruperii sarcinilor in cazul defectelor congenitale - unul dintre putinele cazuri in care o sarcina putea fi intrerupta legal.

Introducerea restrictiilor a provocat un murmur la nivel international privind drepturile femeilor. Grupurile pentru drepturile omului s-au opus pozitiei guvernului, intre care Amnesty International, Centrul pentru Drepturile Reproductive si Human Rights Watch, si au semnat o declaratie comuna in care dezaproba masurile.

Propunerile anterioare de restrictionare a accesului la avort din 2016 au fost respinse in urma protestelor masive. Mai putin de 2.000 de avorturi legale au loc anual in Polonia, in tara cu o populatie de 38 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, militantii pentru drepturi estimeaza ca pana la 200.000 de proceduri sunt efectuate ilegal sau in strainatate.

#proteste Polonia, #Lege avort, #lege avort polonia, #curtea constitutionala, #avort , #violenta