Castrare chimica pentru violatori? Sondaj Ziare.com

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 08:11
12599 citiri
Castrare chimica pentru violatori? Sondaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Cazul elevei de 18 ani violata de sapte baieti, pe un camp din judetul Vaslui, dupa ce a fost luata la ocazie de unul dintre ei, a starnit ample reactii in aceasta saptamana.

Desi cazul este vechi, din luna noiembrie 2014, el a fost dezbatut pe larg in ultimele zile, dupa ce tinerii au fost eliberati, in primavara, din inchisoare si plasati in arest la domiciliu, iar in aceasta luna au fost pusi sub control judiciar.

Instanta a publicat motivarea deciziei, printre argumentele judecatorilor fiind acelea ca ei si-au recunoscut faptele si nu au antecedente penale.

Unii dintre judecatorii care i-au pus in libertate pe violatorii din Vaslui, cercetati disciplinar (Video)

De la oameni simpli pana la politicieni, toti au comentat acest caz si i-au criticat pe magistratii care au dispus punerea in libertate a celor sapte tineri.

Cazanciuc, certat de Ponta din cauza violului

Chiar si premierul Victor Ponta a fost revoltat de modul in care cazul violului din Vaslui, in care cei sapte agresori sunt cercetati in libertate, a fost tratat de magistrati.

Violul din Vaslui nu-i da pace lui Ponta: Am vazut-o pe Udrea cu catuse, dar violatorii sunt liberi

Intr-o interventie telefonica la B1 TV, el a tras concluzia ca Justitia este una pentru politicieni si alta pentru violatori, din moment ce alesilor precum Elena Udrea li se pun catuse, dar acesti infractori violenti sunt lasati liberi.

Ponta i-a cerut demisia lui Cazanciuc daca nu ia masuri dupa violul din Vaslui (Video)

Totodata, in sedinta de guvern de miercuri, vizibil indignat, Victor Ponta i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a obtine niste rezultate concrete in ceea ce priveste acest caz.

El i-a cerut lui Cazanciuc sa isi foloseasca toata autoritatea si sa ii convinga pe cei din Consiliul Superior al Magistraturii sa ia masuri. Altfel, Ponta l-a sfatuit pe ministrul Justitiei sa isi dea demisia.

Violul de la Vaslui - Cazanciuc se simte "dojenit" dupa ce Ponta l-a amenintat cu demiterea: Numai tata sa nu fii

"Niste infractori stau acasa bine mersi si noi ne bucuram ca politicienii sunt arestati preventiv. E un lucru grav, ne concentram la ce se intampla in politica si ce e important pentru media si vreau sa schimbam ceva cu adevarat", a explicat Ponta, la debutul sedintei de guvern.

In replica, ministrul Justitiei a spus ca si-ar da demisia, daca acest gest "ajuta la infaptuirea justitiei".

Se cere iar castrarea chimica a violatorilor

Dupa tot acest scandal, ideea castrarii chimice a violatorilor a revenit in atentia publica. Senatorul PSD Gabriela Firea sustine ca ar trebui reluate in Parlament dezbaterile asupra acestei legi.

Totodata, social-democrata cere inasprirea pedepselor pentru acest tip de infractiuni, dar si masurile preventive din timpul cercetarilor si al procesului.

"Este poate momentul sa luam in seama zecile de mii de voci care au luat atitudine in acest caz si sa inasprim atat pedepsele pentru astfel de infractiuni, cat si masurile preventive pe parcursul derularii cercetarilor si a procesului.

De asemenea, poate va fi considerata oportuna reluarea dezbaterilor in Parlament asupra legii privind castrarea chimica a violatorilor, proiect care a trecut de Senat si asteapta sa intre pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor", a mai notat senatorul PSD.

Proiectul de lege, adoptat tacit de Senat

Proiectul de lege privind castrarea chimica a violatorilor, masura care ar putea fi aplicata pe finalul ispasirii pedepselor cu inchisoarea printr-o decizie a instantei, a fost adoptat de Senat, in mod tacit, in luna decembrie 2014. Decizia finala a adoptarii initiativei legislative apartine acum Camerei Deputatilor.

Castrare chimica pentru violatori - un nou proiect de lege a trecut tacit de Senat

Proiectul prevede ca "persoanelor care au savarsit fapte prevazute de legea penala care atenteaza la inviolabilitatea sexuala a altei persoane, inclusiv a minorilor, de catre instanta de judecata li se poate aplica masura de siguranta castrarea chimica".

De asemenea, masura de castrare chimica "se aplica obligatoriu de catre instanta de judecata" si se efectueaza "in ultimele 3 luni de ispasire a pedepsei inchisorii".

Propunerea legislativa a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, din partea Guvernului, a Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat si raport de respingere din partea Comisiei Juridice. O initiativa similara a fost respinsa de Parlament in legislatura anterioara.

Ce este castrarea chimica si in ce tari se aplica

De multe ori acest termen este asociat eronat cu o interventie chirurgicala. Castrarea chimica presupune insa un tratament hormonal ce se administreaza pentru scaderea libidoului unei persoane.

Mai multe tari au adoptat castrarea chimica a violatorilor si pedofililor, printre ele aflandu-se Republica Moldova, Rusia, Germania, Suedia, Danemarca, SUA, Cehia si Polonia.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Sunteti de acord cu castrarea chimica a violatorilor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#castrare chimica violatori, #fata violata Vaslui, #minora violata Vaslui , #violenta
Comentarii
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Castrarea pentru violatori? Doctorul Ciomu!
Poza Injineru
Injineru
rank 5
L-am ales pe domnul Iohannis ca sa ne alinieze la legislatia