Comentarii
101

Cum reactionezi daca esti martorul unei agresiuni? - sondaj Ziare.com

de Valentin Dimitriu
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 17:28

   

Cum reactionezi daca esti martorul unei agresiuni? - sondaj Ziare.com
Violenta verbala ii afecteaza pe 2 din 3 copii romani, la scoala, acasa sau pe strada, conform rezultatelor unui sondaj recent IMAS, si nici adultii nu sunt scutiti de aceasta forma de agresiune, conform unui sondaj online realizat pe Ziare.com.

In majoritata cazurilor, manifestarile violentei verbale ar putea fi evitate extrem de usor, prin implicarea martorilor - deci si a ta, daca se intampla sa asisti la asa ceva.

Violenta verbala afecteaza 2 din 3 copii romani

Specialistii in comunicare spun ca este suficient ca unul din cei implicati, chiar si indirect, sa reactioneze, in sprijinul victimei, pentru ca agresorul sa se opreasca.

Poate fi extrem de frustrant sa fii martorul unei agresiuni de orice fel. Stii ca se intampla ceva gresit, sub ochii tai, dar totusi ceva nu te lasa sa te implici, sa iei apararea victimei. Poate ti-e frica ori poate crezi ca nu e treaba ta sau nu poti schimba tu ceva, insa atitudinea ta este foarte importanta si poate face diferenta.

Violenta verbala ii afecteaza pe romani la serviciu - sondaj

In cele mai multe cazuri, vei vedea ca iti sta in putere sa opresti agresiunea prin simpla exprimare a dezaprobarii. Ti-e teama sa te implici singur? Poti cauta ajutorul altor persoane sau poti lua atitudine intr-un mod discret.

Cel mai important este sa nu-i dai agresorului impresia ca manifestarile lui sunt acceptate, sunt permise ori sunt invizibile. La fel, nu-i lasa nici victimei impresia ca toate suferintele ei sunt invizibile sau normale.

Atelier pentru parinti: Cum sa-ti ajuti copilul cand se loveste de violenta verbala

Nu trebuie sa te transformi chiar tu intr-un agresor, daca decizi sa reactionezi. Nu ai nevoie sa raspunzi cu violenta. In cele mai multe cazuri, persoana care recurge la violenta verbala o face ca raspuns la propriile sale frustrari si suferinte, deci are la randul ei nevoie de ajutor si de intelegere, nu sa-i raspunzi cu aceeasi mmoneda.

Daca esti martorul unor cazuri mai grave, nu uita ca intotdeauna cei care comit un astfel de abuz au totusi un superior, un parinte, o persoana cu autoritate asupra lor, care poate interveni, daca afla.

Cuvintele dor: Violenta verbala raneste. Spune-ne povestea ta si noi iti spunem ce e de facut

Exista specialisti care se ocupa pro bono de consilierea victimelor si agresorilor, exista Telefonul Copilului (116 111), daca vorbim de cazuri incare sunt implicati copii, iar in cel mai rau caz exista si 112. Important este sa reactionezi intr-un fel.

Ziare.com te invita la vot si dezbatere. Tu stii sa gestionezi cazurile de violenta verbala? Tu cum reactionezi, daca esti martorul unei agresiuni?

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2758 ori

Cuvintele dor

Video

Silviu Ionita I

Interviuri

Sasha LopezSasha Lopez
Violenta verbala la copii si tineri este un fenomen ce a luat amploare in ultimii ani, iar urmarile sale se observa chiar si pe viitor. ...
Andreea Marin BanicaAndreea Marin Banica
Violenta verbala ne inconjoara, din nefericire, ne urmareste la tot pasul. O cunoastem cu totii, in viata de zi cu zi, o recunoastem si ...
Mihai GainusaMihai Gainusa
Mihai Gainusa se numara printre persoanele care considera ca de vina pentru violenta verbala dintre tineri este societatea actuala. ...

"Cuvintele dor, nu-i asa?" pe Facebook

Cuvintele dor: Violenta verbala, un flagel care lasa urme in sufletele copiilor nostri
Cuvintele dor: Violenta verbala, un flagel care lasa urme in sufletele copiilor nostri
Incercam sa ne crestem copiii si sa-i educam cat mai bine, incercam sa-i pregatim pentru viata...
Violenta verbala la prescolari - cauza si efect
Violenta verbala la prescolari - cauza si efect
"Nu mai vleau la gladinita. Matei e lau cu mine". Din pacate, cu totii am auzit, macar o data,...
Televizorul si calculatorul - adevarate pericole
Televizorul si calculatorul - adevarate pericole
In zilele noastre, din ce in ce mai multi copii sunt lasati ore in sir sa se uite la televizor...
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
Nu exista comentarii postate de utilizatori.